La Moscova, amenințările lui Trump nu sunt luate în serios. Elitele politice și de afaceri ale Rusiei sunt convinse că discuțiile despre noi sancțiuni vor rămâne doar la stadiul de discuții.
Crede Vladimir Putin că Donald Trump și-a schimbat cu adevărat poziția față de Rusia și Ucraina și se pregătește acum să urmeze o nouă politică? Răspunsul este nu, scrie într-o analiză pentru Kyiv Post Mikhail Zygar, jurnalist și scriitor rus, cu mandat de arestare în lipsă emis de instanțele ruse.
- Trump, ultimatum pentru Putin. I-a dat 50 de zile să ajungă la un acord de pace. În caz contrar, îl așteaptă tarife de 100%
- Trump l-a certat pe Zelenski în Biroul Oval, acum îl înțelege. Dar încă mai crede în Putin
Putin pune întreaga abordare politică a lui Trump pe seama unei serii de schimbări emoționale. O perioadă de răcire va fi urmată inevitabil de o una de apropiere, iar Trump va continua să alterneze: între a juca rolul de polițist bun și cel de polițist rău.
Oscilațiile pot deveni mai pronunțate, dar din perspectiva lui Putin, nu este nimic mai mult decât șantaj emoțional. El se așteaptă ca amenințările și, totodată, lingușelile lui Trump să continue.
Este elita politică rusă alarmată de faptul că Trump și Zelenski au discutat despre atacuri asupra Moscovei și Sankt Petersburg? Dimpotrivă.
Modul în care a fost relatată informația - și negarea imediată de către Casa Albă - nu au făcut decât să convingă elita politică a Rusiei că problema nu este gravă. Înalți oficiali ruși, precum fostul președinte Dmitri Medvedev, și mașinăria de propagandă rusă amenință în mod regulat cu atacuri nucleare împotriva SUA și UE. Toată lumea înțelege că aceasta este doar o amenințare.
În acest context, întrebarea timidă adresată președintelui Zelenski despre posibile atacuri sună ca o amenințare care nu se va materializa niciodată. Moscova este absolut sigură că europenii se tem mult mai mult de șantajul nuclear rusesc decât se tem rușii de un atac asupra Moscovei sau Sankt Petersburg.
În principal pentru că opinia publică occidentală ar accepta cu greu victimele civile din acele orașe – în timp ce în Rusia, nimeni nu ar cere opinia publicului. Opinia publică, ca și concept, nu a existat în Rusia de mulți ani.
Sancțiunile, complet nerealiste
Așadar, ia Vladimir Putin în serios ultimatumul lui Trump conform căruia, începând din septembrie, vor fi impuse sancțiuni suplimentare și tarife severe țărilor care achiziționează petrol rusesc?
Nu, pentru că la Moscova acest lucru este considerat complet nerealist. Orice sancțiuni reale asupra petrolului sau gazelor rusești ar avea un impact catastrofal asupra pieței energetice globale. Prețurile benzinei ar crește vertiginos în SUA, iar Putin consideră că Trump nu își poate permite acest lucru.
Nici SUA nu își pot permite să pedepsească principalii importatori de petrol rusesc, care în prezent sunt China, India și Turcia. Turcia este un aliat cheie al SUA în Orientul Mijlociu, iar lansarea unui război comercial cu Turcia din cauza Rusiei – într-un moment în care Siria, Iranul și Israelul sunt în joc – ar fi extrem de irațională.
A ataca India din același motiv pare, de asemenea, bizar, deoarece India este o putere majoră a Sudului Global cu care SUA nu au în prezent probleme. Crearea unui conflict de la zero ar fi probabil neînțeleaptă.
În ceea ce privește China, SUA pur și simplu nu au nicio putere de influență suplimentară – confruntarea la scară largă este deja în desfășurare și nu poate fi escaladată în continuare.
Rusia a supraviețuit unor situații mai rele
Din acest punct de vedere, elitele politice și de afaceri ale Rusiei sunt convinse că discuțiile despre noi sancțiuni vor rămâne doar atât – discuții. Mai mult, ele cred că în ultimii trei ani Rusia s-a pregătit atât de mult pentru sancțiuni și s-a adaptat atât de bine la izolare, încât un nou regim de sancțiuni reprezintă o amenințare redusă. Ele cred că Rusia a supraviețuit unor situații mai rele.
Din perspectiva elitei conducătoare a Rusiei, perspectivele politice ale lui Trump par din ce în ce mai sumbre, ceea ce înseamnă că nu are rost să se facă concesii politice reale în schimbul unui acord trecător cu actualul președinte.
Într-un an sau trei, Trump s-ar putea să nu mai fie la Casa Albă, în timp ce Putin - cred ei - poate supraviețui cu ușurință.