Mai puțini consilieri în primării: Sunt peste 10.000 în toată țara

Mai puțini consilieri în primării: Sunt peste 10.000 în toată țara
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Una dintre măsurile incluse în pachetul de măsuri privind reforma administrației publice locale vizează reducerea cabinetelor aleșilor locali și împărțirea funcționarilor între primării, a anunțat vineri premierul Ilie Bolojan.

„La un primar de comună avem doi oameni în cabinet, la viceprimar, unul, la președintele de Consiliu Județean, patru. Numărul total la nivel național depășește 10.000. Cred că putem reduce acest aparat”, a spus Bolojan.

El a arătat că același principiu trebuie aplicat și la nivel central, unde consilierii demnitarilor ar trebui și ei reduși pentru eficiență administrativă: „Putem funcționa mai bine, cu servicii mai bune pentru comunități, dar cu mai puțini bani. Asta înseamnă responsabilitate și modernizare.”

De asemenea, funcționarii vor fi împărțiți între primării, acolo unde este posibil.

„Norma poate fi împărțită între două, trei primării. Gândiți-vă că și în sectorul privat, contabili sau IT-iști deservesc mai multe companii. La fel ar trebui să fie și în administrația publică locală”, a declarat Bolojan, subliniind nevoia de colaborare între primăriile de mici dimensiuni.

El a dat exemplul funcțiilor de contabil sau secretar, care pot lucra în regim de jumătate de normă în mai multe primării: „Un secretar, dacă nu are un volum mare de hotărâri, poate acoperi fără probleme două primării. La fel și în zona de urbanism, nu ai nevoie de o normă întreagă acolo unde nu sunt suficiente autorizații sau certificate de eliberat.”

„Unele primării au firme proprii de curățenie și utilaje. În loc ca o comună vecină să plătească un preț mare pentru un serviciu de tuns șanțuri, de exemplu, poate folosi echipamentele celeilalte primării, cu costuri mult mai mici”, a mai spus Bolojan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇