Pachetul de reformă al administrației publice locale va fi gata până la finele lunii iulie, a anunțat, vineri seara, premierul Ilie Bolojan, într-o conferință de presă la Guvern. Prim-ministrul a precizat că deocamdată nu s-a luat o decizie în coaliţie legat de cum va fi adoptat acest pachet de măsuri.
Iată principalele măsuri anunţate, grupate în funcţie de impactul lor.
Impact pentru cetățeni
- Servicii publice mai eficiente, adaptate nevoilor comunității – prin reducerea birocrației, descentralizare și digitalizare.
- Mai mult control local: Primăriile vor putea decide dacă autorizează jocuri de noroc și vor putea percepe taxe speciale pentru acestea.
- Respectarea obligațiilor fiscale devine esențială: 1. Nu poți înmatricula o mașină dacă ai datorii locale. 2. Nu-ți recuperezi permisul de conducere suspendat până nu plătești amenzile. 3. Nu primești autorizație de construire dacă ai taxe neachitate.
- Verificări fiscale automate cu drone: construcțiile nedeclarate vor fi identificate mai rapid și impozitate.
- Posibilă reținere directă din venituri (ajutoare sociale, indemnizații) pentru achitarea datoriilor la bugetul local.
Impact pentru angajații din administrația locală
- Plafonarea numărului de angajați: Se va stabili un număr maxim de posturi în primării și consilii județene, în funcție de populație. Acolo unde există personal în exces, vor fi operate reduceri de posturi.
- Reducerea aparatului aleșilor locali
- Mobilitatea funcționarilor publici: Un funcționar va putea lucra pentru mai multe primării simultan (ex: bibliotecari în mediul rural).
- Grilă de salarizare unică: Pentru localitățile care nu-și pot acoperi cheltuielile de personal din venituri proprii, salariile vor fi plafonate și standardizate.
- Fonduri guvernamentale alocate pe criterii de performanță: Doar administrațiile locale eficiente, care își colectează bine taxele, vor primi sume suplimentare de la Guvern.
Alte măsuri relevante
- Posibilitatea primăriilor de a externaliza recuperarea datoriilor, cu costurile suportate de debitor.
- Sancțiuni mai dure pentru neplata amenzilor.
- Simplificarea descentralizării, cu resurse financiare și logistice transferate odată cu atribuțiile.
Spotmedia v-a prezentat, în format LIVE TEXT, declarațiile premierului Ilie Bolojan și ale ministrului Cseke Attila:
Ilie Bolojan:
- Administrația locală este una dintre cele mai importante. Urmează educația, sănătatea, ordinea publică și apoi administrația centrală. Astăzi vă prezentăm principalele propuneri pe care de săptămâna viitoare le vom discuta, astfel încât până la finalul lunii să avem pachetul finalizat.
- Țara nu se schimbă doar din București, ci din fiecare județ, din toate orașele și comunele țării noastre.
- Sunt trei direcții importante: una este să avem mai multă eficiență și mai multă responsabilitate în administrația publică locală. A doua e să întărim capacitatea administrativă pentru a gestiona probleme, a genera dezvoltare. A treia direcție ține de descentralizare și digitalizare, în așa fel încât prin adoptarea acestor politici să avem o administrație care are decizia aproape de cetățean.
Numărul de angajați din primării și consilii județene va fi plafonat
- Una dintre măsurile importante va fi plafonarea numărului de angajați, care va fi stabilit pentru fiecare localitate la nivel național. Pentru primării, indicatorul principal va fi numărul de locuitori. Pentru Consiliile Județene pot fi indicatori rafinați, poate fi numărul de UAT-uri.
- Avem azi primării cu număr mic de angajați care funcționează bine și avem aceleași primării, având o populație asemănătoare, cu număr mult mai mare de angajați, unde nu se vede niciun plus de servicii, de calitate, pe care cetățenii să-l perceapă.
- Avem CJ-uri care au 100 de angajați și avem CJ-uri mai mici care au peste 200 de angajați. Nu s-a constatat că la cele cu număr redus nu își gestionează problemele. Pe cale de consecință, modul în care va fi stabilit va face ca acolo unde e supradimensionat să fie redus. Acolo unde e deja redus, măsura nu-i va afecta - dimpotrivă - pentru că au avut organigrama blocată; le va permite să-și stabilească așa cum doresc.
Mai puțini polițiști locali
- A doua măsură este limitarea numărului de polițiști locali, în sensul în care norma de azi, de la un polițist la 1.000 de locuitori să fie majorată. Cum? Rămâne să stabilim cu primăriile. Și aici avem situații în care suntem la extreme. Avem orașe care au un polițist la 2.000 de locuitori și avem alte orașe, de exemplu, Buzău, care au mult peste limita legală.
Grilă de salarizare unică și fonduri de la Guvern în funcție de eficiență
- O altă măsură importantă: stabilirea unei grile de salarizare unică pentru localități care nu-și asigură din veniturile proprii nici măcar cheltuielile de personal. Astăzi, fiecare primărie poate să își organizeze grila de salarizare. În multe localități, grila de salarizare e dusă la maxim, aproape de salariul viceprimarului.
- Stabilirea unei grile de salarizare pentru aceste localități este o decizie corectă, având în vedere faptul că, în fapt, Guvernul României asigură finanțarea acestor localități cu sume importante. Dacă sumele vin de la Guvern, e normal să existe o standardizare. Celelalte localități își vor putea stabili grila de salarizare și organigrama pentru a oferi servicii cât mai bune.
- O altă măsură: alocarea fondurilor guvernamentale în funcție de eficiență. Mă gândesc, de exemplu, la gradul de colectare a impozitului, care e amânată. A fost grija de a nu angaja aleșii locali. Acest pachet va rezolva astfel încât să fii eficient și să poți să soliciți pe bună dreptate sume de compensare, dacă ți-ai făcut și tu datoria.
- Un funcționar public va putea avea norma împărțită între două – trei primării. Sunt situații în care nu mai avem biblioteci în rural și un bibliotecar poate lucra la două primării. Un bibliotecar la o comună mică nu se justifică cu normă întreagă.
- Am finalizat o analiză a modului în care gestionăm investiții. Suntem în situația în care nu mai putem asigura toate finanțările pentru proiectele asigurate din buget. Un program important pentru autoritățile locale este Anghel Saligny și am decis să prioritizăm aceste investiții, în așa fel încât să continue să fie finanțate proiectele avansate, iar cele care nu sunt avansate să nu le mai asigurăm, cel puțin în lunile următoare, urmând ca până la finalul anului să definitivăm prioritizarea în funcție de domeniu, de importanța lor, de maturitatea proiectelor, în așa fel încât de anul viitor să le avem finalizate.
Cseke Atilla, ministrul Dezvoltării:
- Vom propune o simplificare a propunerilor de descentralizare, astfel încât să existe posibilitatea să predăm atribuții de la centru în teritoriu, împreună cu resursele financiare aferente și, unde este cazul, și cu imobilele care însoțesc aceste atribuții.
Primăriile vor decide dacă autorizează jocurile de noroc
- O măsură specifică este descentralizarea organizării activității jocurilor de noroc, în așa fel încât primăria să aibă dreptul de a decide dacă autorizează, își dorește sau nu efectuarea acestei activități de jocuri de noroc.
- Autoritatea locală poate decide, în cazul în care răspunsul e afirmativ, amplasarea în anumite zone, pe anumite străzi pe care le identifică după nevoia și interesul local. Pot să decidă și instituirea unei taxe speciale anuale care se va plăti de către operatorul licențiat de jocuri de noroc.
- Conform procedurii, în 30 de zile de la notificarea operatorului, autoritatea va putea decide, va da un acord sau un refuz. În ce privește activitățile din prezent, va fi instituit un termen de șase luni de zile. În aceste luni, cei care desfășoară activități vor cere acceptul autorităților. Dacă el există, vor continua, dacă nu, atunci activitatea nu se va desfășura. E o măsură de descentralizare, e o măsură prin care comunitatea poate să decidă, dacă are un interes.
Măsuri pentru cei care nu plătesc amenzile și impozitele
- Este corect ca nu numai unii să plătească taxele și amenzile. Toate aceste măsuri se bazează pe aceste principii, al justeței și echității. Se vor institui măsuri prin care alte venituri ale unei persoane domiciliate pe raza unui UAT să poată fi reținute la sursă, o parte, și aceste venituri, până la stingerea debitului, să fie virată direct în contul UAT. Nu primăria să umble prin tot felul de proceduri birocratice și, atunci când există un venit, că este venit care se dă prin primărie, din acel venit să putem reține.
- Vom propune ca suspendarea permisului de conducere să aibă loc în cazul în care amenzile nu sunt plătite în 90 de zile. Vom propune ca restituirea să aibă loc sub condiția achitării tuturor debitelor pe care le are cetățeanul posesor de permis, dacă există un debit scadent neachitat, permisul nu se restituie până la achitare.
- Achiziționarea de autoturisme: cumpărătorul va putea să-l înscrie pe numele lui când are toate datoriile plătite. Astăzi, conform legii, doar vânzătorul trebuie să ateste fiscal.
- Autorizațiile de construire vor putea fi date doar cetățenilor fără datorii. Propunem niște mecanisme moderne de verificare pentru imobilele construite, astfel încât primăria să aibă temei legal să identifice cu drone aceste imobile, să nu mai meargă inspectorii pe teren. Nu e o problemă legată de dreptul de proprietate, e o metodă folosită și în alte state UE și aceste drone, astăzi, sunt capabile și să facă măsurători, pe baza lor se va deschide rol fiscal pentru cetățeanul care nu și-a declarat acestă construcție.
- Vom propune ca primăriile să poată externaliza încasarea debitelor scadente prin firme de executare fiscală. O mențiune aici - cheltuielile cu executarea vor fi în sarcina debitorului.
- În ce privește sancțiunea contravențională, o propunere din partea autorităților locale este aceea de a modifica cuantumul ce poate fi achitat în primele 15 zile de la achitarea amenzii și anume, acela de a fi jumătate din cuantumul amenzii aplicate, nu jumătate din cuantumul amenzii posibile.
Răspunsuri la întrebările jurnaliștilor:
Se discută despre reorganizare la Guvern. Sunt șefi în subordinea dvs. care încasează mii de euro, chiar dacă entitățile lor merg pe pierdere. 7.000 de euro încasează un director. Întrebarea este: ați avut o discuție pentru o reorganizare?
Ilie Bolojan: La Secretariatul General se va face o reorganizare până la finalul lunii. Personal, nu am apucat să mă ocup de acest institut. Dar dacă este cum spuneți dvs., consider că trebuie făcută ordine.
Aveți o cifră estimativă, câți bani au venit de la bugetul de stat anul trecut pentru UAT-urile care nu aveau bani de salarii?
Bolojan: Vă vom oferi și aceste date când vom prezenta tot pachetul.
Ați spus de 10.000 de consilieri de demnitari la nivel local. Cu cât vreți să reduceți acest număr?
Bolojan: Nu cred că toate aceste posturi sunt ocupate. Dar cred că un procent important ar putea fi redus. Mă gândesc cât s-a propus reducerea de la Cancelarie.
Ați spus că veți propune ridicarea permisului dacă nu este plătită o amendă. Cum se poate face?
Cseke Attila: Când vorbim de neachitarea unei amenzi de încălcare a regulilor de circulație, avem la bază o sancțiune contravențională. Vom propune ca, atunci când în 90 de zile nu se achită amenda, e un termen rezonabil, să avem o altă sancțiune, reținerea permisului.
La Buftea, bani din PNRR au fost cheltuiți pentru piste de biciclete în câmp. La Drobeta Turnu Severin se organiza festivalul berii. La Giurgiu, un proiect european pentru construirea unui ponton a eșuat complet. La Voluntari, clubul de fotbal, susținut din banii Consiliului Local, a cheltuit câți bani au donat românii pentru Spitalul „Dăruiește Viață”. Cum îi asigurați pe români că aceste exemple nu vor mai continua?
Ilie Bolojan: Aceste măsuri vin, pe de-o parte, să facă administrația mai eficiență și responsabilă și condiționează alocările de bani de performanță. În ceea ce mă privește, consider că atunci când e vorba de bani publici, fiecare autoritate trebuie să aibă grijă cum își cheltuie banii.
Cum veți adopta acest pachet nou, prin asumarea răspunderii?
Ilie Bolojan: Până la finalul lunii iulie, se va lua o decizie cu privire la modul în care aceste pachete vor fi adoptate.
Cum se va evita situația în care autoritățile să angajeze firme private pentru a le face treaba?
Ilie Bolojan: Când o autoritate nu are personal competent sau suficient să propună anumite lucruri, formula rațională e de externalizare. Când am fost președinte de CJ, 90% din proiecte erau propuse, gestionate și pregătite de aparatul propriu. Pentru o parte din proiecte care cereau anumite specializări, am decis externalizări, dar nu am ținut personal excedentar și să și externalizeze un proiect.
Comisia Europeană a cerut implementarea directivei privind cotele de TVA. Cum veți proceda?
Ilie Bolojan: Având în vedere adoptarea acestui proiect de lege, vom susține cel puțin în perioada următoare menținerea acestor cote.
Președintele Nicușor Dan a criticat voalat decizia de majorare a TVA. Ați avut acest angajament de a nu majora TVA?
Ilie Bolojan: Consider că pentru buna funcționare a României o relație de respect, de colaborare onestă cu instituția prezidențială este o condiție de bază și aceasta este direcția pe care o vom urma.
Ați spus că veniturile unei persoane domiciliate într-un anumit UAT vor putea fi reținute la sursă și virate lunar. E vorba de o poprire? Și cine o va face?
Cseke Attila: Vă dau două exemple. La AJPIS, care este subordonată Ministerului Muncii, (...) există o evidență pe baza căreia se plătesc ajutoarele sociale. Noi vom propune ca de trei ori pe an UAT-urile să comunice AJPIS lista datornicilor, iar AJPIS dacă identifică pe listă persoane cu ajutor social, să rețină lunar o parte din acest ajutor social. La fel, indemnizația însoțitorului persoanei cu handicap, plătită de la buget, fiind vorba chiar de primăria de domiciliu, e și mai ușor să identifici persoane cu datorii scadente din taxe, amenzi, din această indemnizație a însoțitorului persoanei cu handicap să se rețină lunar această sumă.
Desecretizarea datelor de la secretul fiscal, ce scop are?
Cseke Attila: Să aflăm cu nume și prenume datoriile unui cetățean care locuiește într-un UAT. Să știm cine sunt ceilalți cetățeni care respectă legea și plătesc aceste taxe și impozite și cine eludează legea și nu plătesc. Vorbim despre datornici persoane fizice.
Sunteți pregătiți pentru contestații în instanță?
Ilie Bolojan: Nu există prevederi care să impună achitarea de salarii compensatorii.
Orice reducere de personal a fost urmată în general și de litigii în instanță.
Ilie Bolojan: În Oradea, sunt sub 80 de polițiști locali și toată activitatea e operativă și funcționează fără probleme.
Guvernul și-a asumat răspunderea pentru primul pachet de măsuri fiscale, care urmează să intre în vigoare de la 1 august.
Printre cele mai importante măsuri se numără creșterea TVA de la 19% la 21%, creșterea accizelor pentru alcool și băuturi alcoolice și introducerea CASS de 10% la pensiile care depășesc pragul de 3.000 de lei.