O furtună puternică a lovit joi după-amiază mare parte a Capitalei și județul Ilfov. O femeie a murit, iar alte două persoane au fost rănite. Străzile au fost inundate rapid, mai mulți copaci au fost doborâți de vântul puternic și au căzut peste mașini. Zeci de zboruri au fost afectate de condițiile meteo.
Furtuna puternică a lovit Bucureștiul după ora 17:00. O perdea masivă de apă a inundat străzile.
În Otopeni, o femeie de 49 de ani a murit, în timpul vijeliei puternice, după ce acoperișul unei alte clădiri a căzut peste clădirea în care se afla femeia, aceasta fiind lovită de elementele care au pătruns pe fereastră, informează ISU București - Ilfov.
Alte două persoane au fost rănite, în București, de crengile căzute și au fost transportate la spital, potrivit bilanțului prezentat la ora 19:00 de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Nordul Capitalei și Ilfovul au fost cele mai afectate zone. Iată cum a fost furtuna în Pipera:
Pompierii bucureșteni au primit, joi, mai multe solicitări prin numărul de urgență 112, după ce mai mulți copaci și crengi au căzut în diverse locuri din Capitală, printre care și Parcul Mogoșoaia.

La Academia de Poliție, o bucată din acoperișul unei clădiri a fost desprins de vânt. MAI a anunțat joi seară că este în curs o evaluare tehnică și administrativă.
Au fost semnalați copaci căzuți pe autovehicule pe șoseaua Virtuții, strada Popa Tatu, strada Prahova, Aleea Privighetorilor, bulevardul Primăverii.
De asemenea, au căzut copaci pe bulevardul Kiseleff, după Arcul de Triumf, pe Aleea Alexandru 47 și pe strada Nicolae Titulescu și un copac căzut pe o țeavă de gaz, pe strada Mircea Vulcănescu.
Sute de apeluri la 112
Dispecerii ISU București - Ilfiv (ISU BIF) au preluat joi aproximativ 700 de apeluri prin numărul de urgență 112, după vijeliile din ultimele ore din București și Ilfov.
Peste 80 de intervenții au fost gestionate doar în Capitală: au fost îndepărtați de pe carosabil 73 copaci, șase elemente de construcție de la nivelul acoperișurilor construcțiilor, respectiv doi stâlpi.
De asemenea, au fost înregistrate și pagube: două garduri, șapte țevi de gaz avariate, 33 de autoturisme avariate, respectiv fire de curent electric desprinse de vânt.
Alte 66 de intervenții au fost gestionate în Ilfov. Dintre ele, șapte intervenții au fost în Chiajna, două în Domnești, 12 în Mogoșoaia, 12 în Otopeni (între care cazul femeii de 49 de ani care a murit), opt în Ștefăneștii de Jos, 10 în Voluntari, două în Afumați, trei în Chitila, una în Dragomirești Vale.
Dispecerii ISUBIF au preluat aproximativ 700 de apeluri prin numărul de urgență 112 și au fost soluționate până în acest moment 150 de cazuri (în București și Ilfov).
Mai sunt în curs de soluționare (cu resurse alocate) aproximativ 50 cazuri, iar aproximativ 400 de cazuri sunt în așteptare și urmează să fie preluate de echipajele care se află în teren.
Trafic oprit pe A1
Traficul rutier este oprit, joi seară, pe sensul către Capitală al autostrăzii A1 Bucureşti-Piteşti, la Bolintin-Deal, judeţul Giurgiu, din cauza unui panou de informare aflat în pericol să cadă. Valorile de trafic sunt ridicate, anunţă Centrul Infotrafic.
Circulaţia rutieră este oprită total pe sensul de mers către Bucureşti, valorile de trafic fiind ridicate.
Trafic feroviar oprit
Circulația feroviară este oprită temporar pe firul II al secțiunii CF Periș - Crivina - Brazi, unde, din cauza vremii nefavorabile, nu există tensiune în linia de contact, a anunțat CFR SA.
Până la remedierea dernajamentului și repunerea sub tensiune a liniei de contact, trenurile circulă pe intervalul Periș - Crivina - Brazi doar pe firul I, cu ordin de circulație și sub atenta supraveghe a personalului feroviar de specialitate, a comunicat compania, citată de Mediafax.
De asemenea, trenul IR 1614, care circulă pe relația Brașov - București, a staționat temporar in linie curentă, între stațiile Crivina și Brazi, pe firul II, acesta fiind dublat și tractat, la ora 22.23, cu o locomotivă Diesel până în Periș, stație de unde își va relua circulația în condiții normale, doar cu locomotiva electrică, până în București Nord.
Echipele de intervenție ale SRCF București acționează pentru îndepărtarea crengilor căzute pe liniile de contact și verificarea tuturor componentelor sistemului de alimentare cu energie electrică, astfel încât traficul feroviar să se reia în condiții normale și de siguranță în cel mai scurt timp.
Zboruri afectate
Cel puțin 15 avioane cu destinația București nu au putut ateriza și au așteptat în aer îmbunătățirea condițiilor meteo, potrivit Boarding Pass.
- Zborul Ryanair FR5334 Chania - Bucureşti a aterizat în Varna (Bulgaria).
- Zborul Wizz Air W43286 Corfu - Bucureşti va ateriza la Constanţa.
- Zborul KLM KL1375 Amsterdam - Bucureşti va ateriza, posibil, la Budapesta.
- Zborul Wizz Air W43094 Dortmund - București va ateriza la Craiova.
- Zborul HiSky de la Frankfurt spre București aterizează la Timișoara.
- Zborurile Lufthansa de la Frankfurt și KLM de la Amsterdam se întorc spre București, dar nu e exclus ca KLM să aterizeze la Sibiu, din cauza numărului mare de avioane care așteaptă aterizarea la București, menționează sursa citată.
Cod roșu de fenomene meteo periculoase
Administrația Națională de Meteorologie a emis joi după-amiază o avertizare de Cod roșu pentru București, valabilă până la ora 18:00 din cauza unor fenomene meteo periculoase.
Conform avertizării, s-au anunțat vijelii de peste 90 km/h, grindină de dimensiuni mari de peste 4 cm și averse torențiale ce pot cumula între 15-30 l/mp. De asemenea, erau așteptate descărcări electrice frecvente.

Oamenii au fost îndemnați să rămână în spații închise și să evite evite deplasările. Informarea a fost valabilă până la ora 18:00.
Avertizare meteo extinsă în Giurgiu și Ilfov
Codul roșu de ploi și vijelii a fost extins joi și la localități din județele Giurgiu și Ilfov, după ce o astfel de atenționare a fost transmisă pentru Capitală, relatează Mediafax.
În județul Giurgiu a fost sub cod roșu localitatea Joița.
În județul Ilfov au fost sub cod roșu localitățile Voluntari, Buftea, Otopeni, Brănești, Chiajna, Periș, Gruiu, Balotești, Afumați, Moara Vlăsiei, Snagov, Ciolpani, Ciorogârla, Găneasa, Dragomirești-Vale, Ștefăneștii de Jos, Tunari, Nuci, Corbeanca, Grădiștea, Petrăchioaia și Dascălu.
Atenționarea a fost valabilă până la ora 18:10, fiind anunțate vijelii puternice, viteza vântului la rafală de peste 90 km/h, grindină de mari dimensiuni (peste 4 cm), averse torențiale (20-40l/mp), frecvente descărcări electrice.
Cod roșu în mai multe județe
Furtuna a ajuns și în județul Ialomița, unde zeci de gospodării au fost inundate, mai multe acoperișuri au fost smulse de vântul puternic, iar zeci de copaci și stâlpi au fost doborâți. potrivit ISU Ialomița.
În municipiul Slobozia furtuna puternică a făcut cele mai multe distrugeri în zona de vest a orașului. Zeci de copaci au fost scoși din rădăcină sau retezați, iar numeroase străzi au fost inundate, iar mai multe mașini au fost avariate.

Meteorologii au emis, joi seară, o avertizare de tip nowcasting Cod roşu de vijelie, cu vânt atingând, la rafală, viteze de peste 90 de kilometri pe oră, grindină de dimensiuni mari, averse torenţiale, pentru localităţi din judeţele Brăila, Ialomiţa, Buzău, Călăraşi, Tulcea și Constanța.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a fost emis Cod roşu de vijelie puternică - viteza vântului la rafală de peste 90 km/h, grindină de mari dimensiuni (peste 4 cm), averse torenţiale (20-40 l/mp) şi frecvente descărcări electrice, avertizarea fiind valabilă până la ora 21:00.