Tribunalul București a decis, marți, ca fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu să rămână sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de promovarea publică a unor concepții fasciste, legionare, rasiste și xenofobe.
Măsura impune mai multe interdicții, printre care părăsirea țării fără acordul instanței și postarea de conținut extremist pe rețelele sociale.
Dosarul, instrumentat de Parchetul General, a fost trimis pe 2 iulie la Judecătoria Sectorului 1, însă nu are încă termen pentru dezbateri.
Mesaje pentru Trump și Macron
După ieșirea din sala de judecată, în fața a peste 100 de susținători care l-au întâmpinat cu steaguri și cântece patriotice, Georgescu a făcut iar declarații în care a invocat administrația americană și a lansat acuzații la adresa președintelui Franței.
„Garantez că administrația Trump a văzut și a notat tot ce s-a întâmplat în România, începând cu data de 6 decembrie, toate abuzurile care s-au făcut asupra mea, asupra poporului român. Cu siguranță a constatat confiscarea statalității României de către Macron și, cu siguranță, toate aceste lucruri nu vor rămâne fără consecințe la adresa celor responsabili”, a afirmat Georgescu, citat de Agerpres.
Discurs mistic și naționalist
Fostul prezidențiabil a vorbit și despre o „nouă etapă a vieții în lume” și despre un popor român „trezit în conștiință”. A susținut că „sistemul se teme de iubire” și că „poporul român răspândește iubire”, declarând că acesta „este hotărât să-și decidă drumul singur”.
"Cu siguranță că trebuie să dăm dovadă de încredere, de optimism zâmbitor, un zâmbet care nu mai poate să apună niciodată și să ne aducem aminte ce spunea Nicolae Bălcescu, că viața nu merită trăită dacă este trăită în genunchi, sub nicio formă. Și vă spun așa: poporul român este stăpân pe el însuși și va cuceri lumea prin noblețe, prin genialitate și în special prin ceva rar - prin iubire. Va fi un neam călăuză"
Călin Georgescu este acuzat de promovarea cultului unor persoane condamnate pentru genocid și crime de război și de susținerea publică a ideologiilor extremiste, în formă continuată.