Preşedintele României, Nicuşor Dan, a susținut luni o conferință de presă în care a vorbit, timp de mai bine de o oră și jumătate, despre teme importante de politică, justiție și economie.
Astfel, șeful statului a explicat necesitatea măsurilor economice, dar și creșterea TVA, deși în campanie a promis că acest lucru nu se va întâmpla.
Nicușor Dan a spus că măsurile de austeritate sunt provizorii, pentru că România are potențial economic. În ceea ce privește creșterea TVA-ului, el a declarat că angajamentul guvernului în momentul în care a fost învestit a fost că TVA-ul nu va crește.
El a mai spus că politicul a comis „o greșeală uriașă” în cazul magistraților care au ajuns să primească pensii mai mari decât salariul.
Președintele Nicușor Dan a avut și un mesaj de natură să-i liniștească pe procurori în privința drepturilor acestora și îi îndeamnă să nu se grăbească să iasă la pensie.
Acuzat de Consiliul Superior al Magistraturii că tergiversează procedurile de numire și pensionare a magistraților, Nicușor Dan a subliniat că are înțelegere față de munca acestora și a explicat de ce unele cereri nu au fost aprobate.
Un alt subiect important abordat de președinte în conferința de presă a fost suma primită din donații în campaniile electorale.
De asemenea, Nicușor Dan a declarat că nu este mulțumit de conducerea Parchetului General și nici a Direcției Naționale Anticorupție. Cu toate acestea, șefii celor două parchete nu sunt în pericol să își piardă funcțiile.
- Tăcerea președintelui: Și-a luat Nicușor Dan mâinile de pe măsurile de austeritate?
- Bolojan: Pachetul fiscal e treaba Guvernului, nu a președintelui Nicușor Dan
- Război între magistrați și președintele României. Cine câștigă?
Spotmedia.ro a transmis LIVE TEXT principalele declarații ale președintelui Nicușor Dan
- Așa cum am spus, voi face regulat conferințe de presă, în care voi spune preocupările curente ale administrației și voi răspunde la toate întrebările dumneavoastră.
- Vreau să transmit că măsurile fiscale sunt provizorii, România are potențial economic.
- Vreau să asigur investitorii și piețele financiare că suntem serioși.
- În momemtul când o să vină rectificarea buegtară pentru 2025, administrația prezidențială va propune o reducere bugetară cu 20%.
- Am primit des întrebarea ”De ce nu s-a început cu măsuri de corecție a privilegiilor înainte de măsurile care să afecteze pe toată lumea”. Răspunsul este că a fost o presiune a timpului pentru piețele financiare. Singurul lucru care era credibil pentru ei era că vor crește veniturile.
Despre TVA
- Pe chestiunea TVA-ului, de care sunt sigur că sunteți interesați, angajamentul guvernului în momentul în care el a fost investit a fost că TVA-ul nu va crește. Și că vom avea o reevaluare la începutul lunii octombrie, înainte de evaluarea Comisiei din 15 octombrie și vom vedea în acel moment dacă măsurile sunt suficiente sau nu. Pentru ca România să poată să treacă de această perioadă fără majorarea TVA-ului, erau nevoie și erau absolut realizabile un set de măsuri, discuții cu Comisia, cu agenția de rating și această măsură putea să nu fie luată la acest moment.
Pensiile magistraților
- Vom vorbi în setul al doilea de măsuri despre pensiile magistraților. A fost o greșeală uriașă a politicului în momentul în care pensia a ajuns să fie mai mare decât salariul. A doua greșeală a fost că în ultimii ani față de situția evident nepotrivită care a fost creată au fost mesaje heirupiste care au făcut ca foarte mulți magistrați și procurori să iasă la pensie. Calitatea actului de justiție a scăzut în România.
- Acum, mesajul care este important, care este foarte ferm în legea magistraților în acest moment, există o prevedere tranzitorie care spune că persoanele care îndeplinesc condiția de pensionare, la acest moment, își păstrează drepturile pe care legea le prevede, la acest moment, în ipoteza în care vor ieși la pensie mai târziu.
- Ceea ce vreau să transmit foarte ferm este că această prevedere tranzitorie va rămâne în modificarea legii magistraților. Mesajul meu este că toți cei care îndeplinesc vârsta de pensionare în acest moment nu trebuie să se precipite să iasă din sistem pentru că această prevedere va rămâne în vigoare.
Donațiile din campanii
- Pentru că a fost o discuție despre cheltuielile din campanie și precampanie, am venit cu o situație. În precampania din 2024 pentru alegerile locale am avut donații de 1 milion 750 de mii de lei și cheltuieli de 1 miion 600 de mii de lei. Diferența 145.000 lei. Dintre donatori, Bogdan Micu 250.000 lei, 3179 donații online. Suma strânsă a fost de 843.000 lei.
- În campania pentru alegerile locale am cheltuit 660 de mii de lei, suma maximă prevăzută de lege, pentru care m-am împrumutat de 480.000 lei. Suma mi-a fost rambursată de autoritatea electorală și am rambursat aceste împrumuturi.
- În precampania prezidențială din 2025, donațiile au fost de 9 milioane 550 de mii de lei, cheltuielile au fost de 7 milioane de lei. Rezultă o diferență de 2,5 milioane de lei donații totale mai puțin decât cheltuielile pe care noi le-am făcut în precampanie. Donații online sub 5.000 de euro 18.700 de la 15.800 donatori unici. Suma strânsă a fost de 6,5 milioane lei. Cinci persoane au donat sume mai mari Talpeș 805.00o lei, Aurel Iancu 500.000 lei.
- În campanie am avut cheltuieli în turul 1 de 20,5 milioane lei, pentru care am solicitat rambursare. M-am împrumutat 20,5 mil lei de la 111 persoane. Cheltuielile totale în turul doi au fost de 40,5 milioane de lei pentru care m-am împrumutat 30 mil lei.
Întrebări:
SRI este condus interimar. Când veți face o numire?
- Pentru SRI într-un timp relativ scurt. Vom vedea când se fac sesiuni parlamentare, pentru că după cum știți eu fac propuneri, Parlamentul aprobă.
Cine v-a convins că majorarea TVA este o soluție?
- În luna de dinainte de numirea prim-ministrului m-am uitat în foarte multe date financiare și în cunoștință de cauză am avut această discuție cu coaliția și cu premierul desemnat și asta a fost soluția. Așa cum am mai spus, pentru ca corecțiile să fie făcute cu păstrarea TVA-lui la 19%, ar fi trebuit un set de măsuri complexe care trebuiau luate. Din momentul în care am numit guvernul cu această condiție, toate discuțiile și măsurile au intrat în atributul guvernului.
CSM vă acuză de tergiversarea pensionării magistraților. Când semnați pensionările și numirile magistraților?
- Cred că și-au ales prost persoana împotriva căreia să iasă cu un comunicat de presă. Eu sunt unul dintre politicienii care a fost des în sala de judecată, care înețelege că sunt mulți care lucrează sâmbăta și duminica, că volumul de muncă e de multe ori peste puterile unei persoane. Înțeleg că acest oprobiu public la dresa magistraților face rău democrației. Sunt vreo 40-50 de cererei de pensionare care au ajuns la mine, când au ajuns la mine am văzut că sunt incomplete. Am solicitat ca dosarele să fie completate, asta s-a întâmplat, am încercat în weekend dar nu am avut timp, e o chestiune de zile până când le voi semna. Nu e un război, o răzmeriță, e o chestiune administrativă. Deci CSM-ul cred că ar trebui să se gândească la mine ca la un partener.
De ce ați trimis la CCR legea anti-semitism?
- Am văzut în spațiul public ca sunt atâtea probleme în țară, iar eu de asta m-am ales. Este o obligație constituțională a președintelui ca pentru orice lege votată de Camera Deputaților, în termen de 20 fie să o promulge, fie să o trimită la CCR. Nu sunt o persoană care să aprobe astfel de manifestări. Ce s-a întâmplat cu amenințările la adresa a zeci de jurnaliști din lunile noiembrie? Acestea sunt chestiuni față de care statul român trebuie să reacționeze ferm. Dacă ne uităm la conținutul legii, o să vedeți că sunt niște chestiuni extrem de neclare. În Făgăraș există o asociație care se ocupă de promovarea rezistenței din munții Făgăraș. Între membrii rezistenței sunt câteva persoane care în trecut au făcut parte din mișcarea legionară. Această asociație are sau nu caracter legionar? Pentru că legea nu ne spune. Legea spune că dacă faci o organizație cu caracter legionar trebuie să faci pușcărie. Eu cred că nu. Legea trebuie să fie foarte clară.
Vă veți reduce indemnizația?
- Așa cum am spus, vom reduce bugetul Administrației Prezidențiale cu 20%. Asta înseamnă 20 de milioane de lei, mult mai mult ca 1.000 sau 2.000 de lei pe care i-aș putea reduce eu la salariu.
După redresarea economiei se va putea reveni asupra unor măsuri din pachetul fiscal?
- Să ne uităm la sporuri. Sunt vreo 200 de sporuri care de-a lungul timpului au fost acordate prin diverse acte normative. Nu se putea face o analiză completă în 30-40 de zile. România are nevoie de o lege a salarizării unitare în care sporurile să fie integrate transparent și justificat, iar această lege să nu fie modificată ani de zile.
Care este relația cu guvernul și cu premierul Bolojan?
- Suntem în politică, iar fiecare acționează în interesul național așa cum îl vede. Voi participa la discuțiile pe reforme mult mai puțin decât am făcut-o înainte de formarea guvernului. Am fost foarte atent la chestiunea magistraților, pentru că nu e o meserie ca oricare alta. De calitatea justiției depind multe lucruri în România. Din acest război contra magistraților am avut foarte mulți oameni care au ieșit din sistem și calitatea actului de justiție a scăzut. Mă interesează cum se va termina discuția pe pensiile speciale.
Ne-ați spus că ați rambursat banii împrumutați în campanii. Ce veți face cu banii din donații?
- Pentru 2024, AEP mi-a rambursat integral cheltuielile. Aștept să văd ce se întâmplă cu cei 62 milioane de lei. În ipoteza în care ele vor fi rambursate integral, vor fi 2, 5 milioane de lei care vor rămâne. O să mă consult, eu mi-as dori ca acești bani să fie dați pentru a susține cauze civile. Zona socială a progresat foarte mult în ultimii ani, e mai emoțional să dai pentru social, dar convingerea mea este că trebuie să dai și pentru zona civică, care suferă. Trebuie să dezvoltăm foarte mult cauza civică, asociații care să facă cereri de informații publice, să vedem de ce o autoritate derapează. În situația în care AEP îmi rambursează toată suma, aceasta este intenția.
Ați spus că aveți un armistițiu cu SPP pentru o locuință. Ați luat o decizie?
- S-a prelungit armistiţiul. La porţile Orientului nimic nu este bine definit. Încă una, două luni, mai vedem, mai căutăm alternative.
Vă veți consulta cu partidele pentru noul șef la SRI? Ați spus că vreți o persoană din societatea civilă.
- Propunerea o face preşedintele şi bineînţeles că fiind şi momentul acesta delicat nu îmi doresc să facem jocuri, să propun oameni pe care eventual Parlamentul să îi respingă. O să mă consult cu partidele, dar numirea în mod constituţional o face preşedintele. Am niște persoane în cap, așa cum au avut și pentru Curtea Constituțională, încă sunt în proces de analiză.
Credeți că ați pierdut încrederea românilor după promisiunea nerespectată privind creșterea TVA?
- Să vedem, tot timpul ca politician ești evaluat de oameni. Sper ca prin tot ce fac să am în continuare încrederea lor. Cred că a fost o promisiune corectă și toata analiza făcută înainte de învestirea Guvernului a fost confirmată.
Ați spus că bugetul administrației prezidențiale se va reduce cu 20%. Asta înseamnă că va fi redus si salariul dumneavoastră?
- Pentru moment nu există această intenție.
Ce vor spune românii care v-au votat că în aprilie 2027 în locul lui Ilie Bolojan va veni Sorin Grindeanu.
- Tot timpul trebuie să iei decizii care să răspundă interesului societății. La acest moment, imperativul pentru România în relația cu piețele financiare a fost un guvern stabil. Eu sunt foarte fericit că cele patru partide au înțeles imperativul. În politică tot timpul îți dorești multe, dar realitatea votului îți permite să faci mai multe sau mai puține. Protocolul semnat de partide prevede o rotație pentru PSD, nu prevede un nume. Haideți să ajungem la 2027. Mai avem mult până acolo.
Sunteți mulțumit de activitatea DNA și a Parchetului General sub conducerea lui Marius Voineag și Alex Florența?
- Nu sunt mulțumit nici de DNA nici de Parchetul General. Nu există un management care să facă o ierarhie a activității parchetului pe tipuri de infracțiuni și alocare de resurse corespunzătoare. Fiecare mai are mandat 6-7 luni. Nu e util să forțăm, dar în momentul în care va fi discuția despre noii șefi ai parchetelor analiza va fi una foarte serioasă. Mă voi consulta și cu partidele politice. Am început să am discuții despre zona din Justiție cu oameni din justiție.
Nu considerați că este prea mare suma alocată partidelor?
- Cred că e bine ca statul să finanțeze campaniile electorale. Putem discuta de sume, de limita de 3%, dar fără o astfel de prevedere eu nu aș fi avut niciodată 60 de milioane de lei. E un lucru bun pentru ca partidele și competitorii să meargă la fel de fel de oameni pentru a cere bani. La subvențiile anuale pentru partide, sunt de acord că trebuie să avem o reducere. Uitându-ne la cum a fost politica înaintea acestei legi, eu cred că această lege este corectă. Înainte rau sacoșe cu bani care veneau la partide. Presiunea pe conducerile centrale ale partidelor era mai mare, pentru că banii veneau din teritoriu. Legea finanțării partidelor a avut două avantaje. A scos mult din banii negri și a întărit puterea centrală. Negativ a fost că mulți dintre acești bani s-au dus pentru a cumpăra trusturi de presă care nu au mai fost obiective și aici trebuie să reflectăm un pic