The New York Times a publicat sâmbătă un reportaj realizat în regiunea rusă Kursk, în apropierea graniței cu Ucraina, în zone recucerite de forțele rusești. Articolul a stârnit dezaprobarea autorităților de la Kiev, care acuză ziarul american că face propagandă rusă.
Autoarea articolului, Nanna Heitmann, a mers în regiunea Kursk însoțită de luptători din unitatea specială Ahmat, o formațiune cecenă care luptă pentru Rusia. Soldații aveau sarcina de a evacua civilii din zonă.
"Anul trecut, Ucraina a transformat un colț al Rusiei într-un câmp de luptă. Acum e un loc al pustiirii și al morții", este începutul reportajului intitulat "Un peisaj al morții: Ce a mai rămas acolo unde Ucraina a invadat Rusia".
"Când am vizitat zona în martie, câmpurile erau presărate cu cadavre de vaci și porci, precum și cu cadavre de civili și soldați. Uniformele vizibile ale celor căzuți erau în mare parte rusești", se arată în articol.
NATO și Ucraina sunt de vină
Autoarea menționează că "luptele au făcut ravagii în rândul civililor prinși aici timp de luni de zile, inclusiv de bombardamentele armatei ruse".
Heitmann scrie că distrugerile au alimentat furia comunității locale nu doar față de autoritățile ruse, ci și față de Ucraina și aliații săi occidentali.
Ea descrie regiunea Kursk ca fiind "un loc rar în acest război unde civilii ruși s-au aflat sub controlul forțelor ucrainene, în timp ce zone întinse din Ucraina rămân ocupate de Rusia".
Cu toate acestea, nu menționează victimele civile sau distrugerile pe care rușii le-au făcut în teritoriile ucrainene și nici nu precizează că operațiunile militare ucrainene în regiunea Kursk au fost un răspuns la anii de agresiune rusă neprovocată, aspect care a nemulțumit Kievul.
O localnică citată de Heitmann spune că ucrainenii n-au putut ajunge la Moscova, așa că "i-au lovit pe vecinii lor", susținând că "jumătate dintre rudele noastre sunt ucrainene".
Un alt locuitor local dă vina pe extinderea NATO pentru război și îi descrie pe ucraineni drept "victime ale propagandei care a dat vina pe" liderul rus Vladimir Putin.
Cecenia, un exemplu al "bunătății" Rusiei
Articolul afirmă că oficialii și presa rusă dau vina pe Ucraina pentru moartea civililor din regiunea Kursk. În schimb, este prezentată o declarație a forțelor de apărare ale Ucrainei care afirmă că trupele ucrainene au respectat pe deplin dreptul internațional în timpul operațiunii din Kursk.
Jurnalista adaugă că persoanele cu care a vorbit în Sudja, "în timpul ocupației", au descris în general comportamentul trupelor ucrainene ca fiind respectuos, menționând unele cazuri de asistență medicală și de altă natură.
Prin ocuparea unui teritoriu în regiunea Kursk, forțele ucrainene au urmărit "să distragă atenția soldaților ruși de la luptele din interiorul Ucrainei și să ofere o monedă de schimb pentru viitoarele negocieri", menționează ea.
Localnicii sperau că președintele american Donald Trump va "impune pacea" și acum se așteaptă ca Putin să-și îndeplinească promisiunile de a reconstrui regiunea Kursk. Un locuitor dă ca exemplu Cecenia, spunând că aceasta a fost distrusă de forțele rusești și ulterior transformată într-unul dintre "cele mai moderne orașe" ale Rusiei.
O parte semnificativă a articolului se concentrează pe relatările luptătorilor unității Ahmat care povestesc cum s-au inflitrat în orașul Sudja printr-o conductă de gaze.
"Pentru prima dată în viața mea, am văzut civili care au ieșit să ne întâmpine, ne-au îmbrățișat, au plâns", spre deosebire de tratamentul de care aveau parte de obicei ca ocupanți în Ucraina.
Kievul amintește de portavocea americană a sovieticilor
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a criticat reportajul, catalogându-l drept o manipulare comparabilă cu munca lui Walter Duranty, un jurnalist anglo-american cunoscut pentru reportajele pro-sovietice după victoria bolșevicilor în Războiul Civil din Rusia.
Duranty a condus biroul de la Moscova al ziarului The New York Times din 1922 până în 1936. Acesta a realizat un interviu exclusiv cu Iosif Stalin în 1929 și a câștigat Premiul Pulitzer în 1932 pentru reportajele sale din Uniunea Sovietică. În articolele sale, el a negat cu insistentă existența Holodomorului, foametea provocată de autoritățile sovietice care a decimat populația ucraineană.
Heorhii Tîhîi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, și-a exprimat indignarea față de acest articol.
"Oricine de la The New York Times a considerat că este inteligent să relateze alături de criminalii de război ruși a luat cea mai stupidă decizie. Acesta nu este echilibru sau 'cealaltă față a poveștii'.
Înseamnă că pur și simplu permitem propagandei rusești să inducă în eroare publicul. Este trist să vedem cum manipularea la nivelul lui Duranty revine la NYT", a transmis el într-o postare pe X.