„În scurtă perioadă” va fi introdusă validarea prin SMS a serviciilor acordate de medicii de familie sau de către cei din ambulatoriile de specialitate, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete.
Măsura, similară celei adoptate de bănci în relaţia cu clienţii, presupune un mesaj trimis pe telefonul asiguratului, după fiecare vizită la medi, și va excelude astfel un tip important de fraude.
Sistemul va face imposibilă decontarea consultațiilor fictive prin folosirea codurile numerice ale unor pacienţi care nu beneficiaseră de servicii medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
„Pentru că au existat – şi mi-aţi întrebat unde se pierd banii în sănătate – au existat în anul trecut, dacă nu mă înşel, sau acum doi ani, nu vreau să greşesc, câteva discuţii, inclusiv în spaţiul public, identificate de Casă (CNAS- n.red.) în care au fost decontate servicii medicale fictive de data aceasta… pacienţii nu erau în cabinetul medicului specialist în ambulatoriu sau la medicul de familie, dar serviciile au fost decontate pe acel CNP. Se va introduce în scurtă perioadă validarea prin SMS a serviciului, aşa cum este la bancă. Aţi văzut că la bancă, atunci când realizaţi o operaţiune financiară, vi se confirmă”, a declarat Alexandru Rogobete la Digi 24.
Acesta a precizat că serviciile medicale nu vor mai putea fi validate în absenţa codului de confirmare pe care pacientul îl va primi prin SMS, iar în acest fel medicii nu vor mai putea deconta servicii medicale pe care nu le acordă în realitate.
Cum se decontează servicii fictive: Medici sau furnizori de servicii medicale folosesc datele pacienților (de exemplu, coduri numerice personale) pentru a raporta consultații, investigații sau tratamente fictive, cu scopul de a obține decontări ilegale de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Reamintim că prejudiciile generate de aceste fraude pot ajunge la milioane de euro, existând cazuri în care statul a plătit sume importante pentru servicii care nu au existat niciodată. Au fost descoperite rețele care raportau servicii medicale fictive la domiciliu, consultații inexistente sau decontări frauduloase de medicamente și dispozitive medicale.
Bugetul asigurărilor sociale de sănătate este extrem de vulnerabil la fraudele prin decontări fictive de medicamente, servicii medicale sau dispozitive medicale.
Citește integral articolul Serviciile medicale vor fi validate prin SMS – nu vor mai fi posibile consultațiile și rețete fictive, pacientul primește pe telefon mesaj după fiecare folosire a datelor sale pe Curs de Guvernare.