Trump oprește livrările de arme către Ucraina. Kremlinul jubilează. Ce înseamnă decizia SUA pentru front și pentru Europa

Trump oprește livrările de arme către Ucraina. Kremlinul jubilează. Ce înseamnă decizia SUA pentru front și pentru Europa
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pentagonul a suspendat livrările unor echipamente militare esențiale către Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană Patriot, rachete Hellfire, rachete GMLRS pentru lansatoarele HIMARS, sisteme portabile Stinger și obuze de 155 mm.

Decizia a fost luată luna trecută de Elbridge Colby, șeful politicii de apărare din cadrul Pentagonului, și a fost făcută publică abia recent, după ce Casa Albă a confirmat o „revizuire a sprijinului militar pentru aliați”.

Purtătoarea de cuvânt adjunctă a Casei Albe, Anna Kelly, a declarat că decizia a fost luată pentru „a pune interesele Americii pe primul loc”, în contextul unor temeri legate de scăderea periculoasă a stocurilor militare americane – relatează The Guardian.

„Forța armatei americane rămâne de necontestat – întrebați Iranul”, a adăugat ea.

Kievul, îngrijorat de semnalul politic

Guvernul ucrainean a reacționat imediat, spunând că această oprire va alimenta ofensiva rusă. Ministerul de Externe l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al SUA la Kiev, John Ginkel, pentru discuții urgente, scrie şi BBC.

„Orice întârziere în sprijinirea capacităților de apărare ale Ucrainei nu face decât să încurajeze agresorul să continue războiul și teroarea”, a transmis MAE ucrainean.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că autoritățile ucrainene „clarifică detaliile” cu partea americană, iar ministrul adjunct de Externe, Andrii Sîbiha, a scris pe X: „Avem nevoie de mai mulți interceptori și sisteme. Suntem dispuși să le cumpărăm sau să le închiriem.”

Cea mai mare ofensivă aeriană de la începutul războiului

Anunțul vine la doar câteva zile după ce Rusia a lansat cel mai intens atac aerian asupra Ucrainei din februarie 2022: 477 drone și 60 de rachete au lovit orașele ucrainene într-o singură noapte, conform Forțelor Aeriene ale Ucrainei. La începutul lunii iunie, un alt atac de nouă ore asupra Kievului a lăsat 28 de morți și peste 100 de răniți.

Ucraina se confruntă cu o criză tot mai gravă a apărării aeriene, iar sistemele Patriot promise de SUA sunt esențiale în interceptarea rachetelor balistice și a dronelor kamikaze.

Kremlinul salută decizia

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a reacționat favorabil la decizia SUA:

„Cu cât mai puține arme sunt livrate Ucrainei, cu atât suntem mai aproape de încheierea operațiunii noastre militare speciale.”

Trump: „Sunt greu de obținut. Le-am dat Israelului”

În cadrul summit-ului NATO de săptămâna trecută, președintele Donald Trump a recunoscut dificultățile în menținerea sprijinului militar pentru Ucraina, explicând că unele interceptoare Patriot au fost trimise în Israel, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu.

„Sunt foarte greu de obținut. Le-am dat Israelului. Vom vedea dacă putem pune unele la dispoziția Ucrainei”, a declarat Trump, după o discuție cu Zelenski.

Reacții de la NATO şi ce poate face Europa

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a făcut miercuri un apel public către administrația Trump, cerând să revină asupra deciziei de a opri livrările esențiale de arme către Ucraina.

„Statele Unite trebuie, desigur, să se asigure că propriile interese sunt protejate,” a declarat Rutte, citat de New York Post.

„Dar când vorbim despre Ucraina, pe termen scurt, aceasta nu se poate descurca fără tot sprijinul posibil, în special muniție și sisteme de apărare aeriană.”

Decizia administrației Trump i-a luat prin surprindere pe partenerii europeni și a generat cereri urgente de clarificare, a relatat Bloomberg. Unii aliați europeni speră că administrația Trump va atenua sau va anula decizia.

O sursă militară ucraineană, citată de agenția de presă AFP, a declarat că „Ucraina depinde serios de livrările de armament din SUA, chiar dacă Europa face tot ce poate, însă ne va fi greu fără muniția americană.”

Surse guvernamentale ucrainene spun că rezervele de rachete Patriot s-ar putea termina în „câteva săptămâni” .

Pe termen lung, Ucraina și UE iau în discuție producția comună de armament pentru a suplini deficitul.

Iată cât ajutor militar ar trebui să mai trimită principalii aliaţi europeni ai Ucrainei pentru a înlocui armele americane:

image

De la începutul invaziei ruse, SUA a oferit peste 66 de miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei. Dar o parte din livrări au fost suspendate temporar sub administrația Trump, reluate ulterior, iar acum din nou blocate din motive de capacitate operațională.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇