Cum stă România la prețul energiei, comparativ cu celelalte state UE, după eliminarea plafonului

Cum stă România la prețul energiei, comparativ cu celelalte state UE, după eliminarea plafonului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Din 1 iulie, au fost eliminate plafoanele de preț pentru energia electrică, de 0,68 lei/kWh, 0,80 lei/kWh și 1,3 lei/kWh, în funcție de nivelul de consum, tarifele fiind stabilite de acum înainte prin contractul încheiat cu furnizorul.

Conform ofertelor, noile prețuri sunt acum de până la 1,5 lei/kWh, practic o dublare a facturilor pentru cei care consumau sub 100 kWh pe lună.

Un calcul comparativ – România trece din grupa statelor cu prețuri dintre cele mai mici, în grupa statelor cu prețuri foarte mari calculate la paritatea puterii de cumpărare (PPS). Atât pentru gospodării, cât și pentru companii.

Pentru gospodării, plafonarea prețului la energie electrică a plasat România printre țările europene cu cele mai scăzute prețuri la energie: în România prețul mediu în 2024 a fost la consumatorii casnici de 0,188 euro/kWh, în timp ce media în UE a fost de 0,289 euro/kWh.

În Germania, consumatorii casnici au plătit cel mai scump kWh în 2024, cu aproape 0,4 euro/kWh, urmată de Danemarca cu 0,37 euro/kWh.

image

Situația se schimbă în cazul consumatorilor non-casnici, România aflându-se în acest caz în prima jumătate din punct de vedere al prețului electricității, cu o medie în 2024 de 0,1415 euro/kWh, față de media UE de 0,156 euro/kWh.

De remarcat că în Germania prețul energiei electrice plătit de agenții economici a fost anul trecut, jumătate din cel plătit de populație.

image

După ridicarea plafonării la tarifele pentru electricitate, pentru consumatorii casnici România se apropie de cele mai scumpe țări din Europa.

Astfel, exprimate în PPS (adică socotite la paritatea puterii de cumpărare), prețurile din România sunt de aproape 0,25 PPS/kWh, aproape la egalitate cu Germania. Doar Irlanda și Cehia au prețuri mai mari, care depășesc 0,3 PSS/kWh.

Puterea de Cumpărare Standard (PPS) reprezintă moneda de referință stabilită la nivelul Uniunii Europene pentru a exprima rezultatele Programului European de Comparare. PPS este o unitate de valută convențională care exclude influența diferențelor între nivelul prețurilor dintre țări.

Citește integral articolul Cum stă România la prețul energiei, comparativ cu celelalte state UE, după eliminarea plafonului: din grupa prețurilor mici – în grupa celor mari, socotite la paritatea puterii de cumpărare pe Curs de Guvernare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇