Românii vor mai mulți bani pentru Apărare: Peste 70% susțin creșterea bugetului militar. Votanții AUR sunt cei mai reticenți

Românii vor mai mulți bani pentru Apărare: Peste 70% susțin creșterea bugetului militar. Votanții AUR sunt cei mai reticenți
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Peste 70% dintre români susțin majorarea cheltuielilor pentru Apărare.

Cel mai recent sondaj realizat de INSCOP Research în cadrul Barometrului lunar Informat.ro arată că populația își dorește o armată mai bine pregătită pentru a face față unor potențiale agresiuni externe, în contextul unui climat geopolitic tot mai tensionat.

Întrebați dacă ar fi de acord ca România să-și crească bugetul militar pentru a-și apăra suveranitatea, chiar și în condițiile în care Europa caută să reducă dependența de NATO și SUA, 72,8% dintre respondenți au răspuns afirmativ.

Doar 25,6% se opun unei asemenea perspective, iar 1,6% nu au o opinie clară.

Diferențe semnificative între electoratul partidelor

Sprijinul pentru creșterea bugetului apărării variază semnificativ în funcție de opțiunile politice. Alegătorii USR, PSD și PNL sunt cei mai favorabili ideii, în timp ce votanții AUR se opun într-o proporție mai mare.

cheltuieli aparare inscop
Foto: INSCOP.ro

Datele indică și o corelație cu nivelul de educație: persoanele cu studii superioare și locuitorii din București susțin în majoritate aceste măsuri, în timp ce cei cu studii primare sunt mai reticenți.

Preocupare crescută pentru securitatea națională

Directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, subliniază că rezultatele sondajului reflectă o preocupare tot mai mare în rândul românilor pentru securitatea națională și echilibrul regional.

„Având în vedere sprijinul larg din partea opiniei publice, autoritățile ar putea avea o marjă semnificativă de acțiune pentru implementarea unor politici de consolidare a capacității de apărare a României, în concordanță cu tendințele europene”, afirmă acesta.

Barometrul Informat.ro - INSCOP Research este un demers de sondare lunară a opiniei publice, realizat de INSCOP la comanda platformei de știri Informat.ro și în parteneriat cu Strategic Thinking Group.

Cercetarea din luna mai s-a desfășurat între 26 și 30 mai, prin interviuri telefonice (CATI) cu 1150 de respondenți din toată țara, reprezentativi pentru populația adultă neinstituționalizată. Marja de eroare este de ±2,9%, la un nivel de încredere de 95%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇