Procurorii DNA efectuează, joi, percheziții în opt locuri din București, Ilfov și Giurgiu, într-un dosar în care funcționari din ANAF sunt acuzați că protejau firme de ridesharing care nu își plăteau taxele la bugetul de stat.
Potrivit unor surse judiciare, una dintre percheziții are loc la sediul central al ANAF din București, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale.
'Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor fapte de trafic de influență și cumpărare de influență, în perioada martie-mai 2025, de către funcționari publici cu atribuții de control din cadrul ANAF, respectiv persoane fizice și persoane juridice care operează în transportul alternativ prin intermediul aplicațiilor de ridesharing.
Faptele de corupție investigate sunt presupus a fi comise pentru protejarea și favorizarea unor persoane fizice și juridice care eludează plata taxelor, impozitelor și contribuțiilor datorate bugetului statului, cu impact negativ asupra serviciilor publice și, astfel, erodarea încrederii în stat, în instituții și în administrația publică', a transmis DNA.
Poziția ANAF: Toleranță zero față de corupție
Conducerea ANAF a comunicat că susține necondiționat demersurile organelor de urmărire penală și asigură implementarea tuturor măsurilor legale necesare prevenirii și combaterii corupției, a anunțat joi instituția.
"Prin politica de toleranță zero față de corupție, conducerea ANAF susține necondiționat demersurile organelor de urmărire penală și asigură implementarea tuturor măsurilor legale necesare prevenirii și combaterii acestui flagel. Reafirmăm hotărârea ANAF de a menține un grad ridicat de încredere și de a respecta standardele de integritate și corectitudine asumate, promovând totodată profesionalismul și etica în toate activitățile sale", se arată într-un comunicat ANAF.