Alertă în Marea Baltică: Polonia a intervenit militar după apariția unei nave rusești suspecte lângă un cablu electric

Alertă în Marea Baltică: Polonia a intervenit militar după apariția unei nave rusești suspecte lângă un cablu electric
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Polonia a trimis o intervenție militară rapidă în Marea Baltică, după ce o navă suspectă a „flotei-fantomă” rusești a fost observată în apropierea unui cablu electric submarin care conectează Polonia de Suedia.

Premierul Donald Tusk a anunțat că, în urma acțiunii forțelor armate poloneze, nava – aflată sub pavilion străin și aflată sub suspiciunea de a ocoli sancțiunile internaționale – s-a retras spre un port rusesc.

„O navă rusă din „flota din umbră” acoperită de sancţiuni a efectuat manevre suspecte în apropierea cablului electric care leagă Polonia de Suedia. După intervenţia eficientă a armatei noastre, nava a navigat către unul dintre porturile ruseşti”, a scris premierul Donald Tusk pe X.

Sabotaje asupra infrastructurii critice

Incidentul readuce în prim-plan temerile privind posibile acte de sabotaj asupra infrastructurii critice din regiunea baltică, intens securizată de NATO după izbucnirea războiului din Ucraina.

Termenul „flota din umbră” se referă la navele utilizate de Rusia pentru a transporta petrol, arme şi cereale, încălcând sancţiunile internaţionale impuse după invazie.

Vorbind ulterior cu reporterii, ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat că un zbor de patrulare a speriat nava, în timp ce nava ORP Heweliusz a Marinei poloneze a navigat spre locul incidentului.

Viceamiralul Krzysztof Jaworski, comandantul componentei maritime a armatei Poloniei, a declarat pentru Reuters că petrolierul în cauză se numea „Sun” şi că naviga sub pavilion Antigua.

Ambasada Rusiei la Varşovia nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail.

Moscova neagă implicarea în sabotajele submarine din Marea Baltică

NATO a sporit securitatea în Marea Baltică în urma unei serii de incidente în care au fost avariate cabluri electrice, legături de telecomunicaţii şi conducte de gaze în urma invaziei ruse din Ucraina în februarie 2022.

În trecut, Moscova a negat implicarea sa în sabotajele submarine din Marea Baltică, afirmând că Occidentul se foloseşte de astfel de afirmaţii pentru a limita exporturile sale de petrol pe mare.

Cablul submarin de 600 de megawaţi leagă coasta suedeză, lângă Karlshamn, de oraşul Ustka din nordul Poloniei şi permite ambelor reţele să se bazeze pe livrări transfrontaliere atunci când electricitatea este mai ieftină în celălalt sistem.

Un purtător de cuvânt al operatorului polonez de reţea PSE a declarat că nu este perturbată funcţionarea cablului. Datele PSE au arătat că peste 600 de megawaţi curgeau spre Suedia prin cablu la ora 11.30 GMT (14.30, ora României).

„Acest lucru arată cât de periculoase sunt vremurile în care trăim, cât de gravă este situaţia din Marea Baltică”, a comentat ministrul Kosiniak-Kamysz la o conferinţă de presă. „De când Suedia şi Finlanda au aderat la Alianţa Nord-Atlantică, Marea Baltică a devenit o zonă maritimă cheie, unde au loc cele mai multe incidente, cele mai frecvente incidente legate de ruperea cablurilor şi sabotaj”.

El a promis un „răspuns ferm” din partea Poloniei şi a NATO la orice atac asupra infrastructurii Mării Baltice.

Paza de coastă a Suediei a refuzat să comenteze, precizează Reuters.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇