Ziua 1181 Radar rusesc, făcut praf de o lovitură combinată cu drone aeriene și navale (Video) Trump a vorbit cu Zelenski și Putin

<span style="color:#990000;">Ziua 1181</span> Radar rusesc, făcut praf de o lovitură combinată cu drone aeriene și navale (Video) Trump a vorbit cu Zelenski și Putin
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1181 de război aflăm că forțele ucrainene au distrus un sistem radar rusesc și un depozit de pe platformele de producție de gaze din Marea Neagră într-un atac coordonat cu drone. Ucrainenii au folosit două drone de tipuri diferite, una aeriană și una navală, pentru a lovi țintele.

Rusia continuă atacurile aeriene nocturne. Luni, la primele ore a început să lanseze peste 120 de drone spre Ucraina, cele mai multe fiind anihilate de apărarea aeriană din cinci regiuni.

Între timp, negocierile de pace continuă aproape imperceptibil.

Astăzi este programată o discuție telefonică între președintele american Donald Trump și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, după ce primele discuţii de pace dintre ucraineni şi ruşi după 2022, desfășurate vineri în Turcia, nu au reuşit să ducă la încetarea focului solicitată de Ucraina şi aliaţii săi.

Însă Putin este încrezător, înaintea convorbirii cu Trump, că are un avantaj pe linia frontului și că va putea ocupa total patru regiuni ucrainene până la sfârșitul acestui an. Motiv pentru care nu se grăbește să ajungă la un acord de pace, ceea ce îi îngrijorează pe liderii europeni.

Pe de altă parte, Australia a început să încarce pe o navă de transport primele tancuri Abrams scoase din uz, destinate armatei ucrainene, în ciuda obiecțiilor îndelungate ale oficialilor americani.

Situația pe front

  • Radar rusesc distrus de două tipuri de drone - Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a distrus un sistem radar rusesc și un depozit situate pe o platformă de producție de gaze din Marea Neagră într-un atac coordonat cu drone, a anunțat luni agenția. Misiunea a implicat o combinație de drone aeriene și navale care vizează infrastructura militară rusă de pe platformele de foraj offshore ucrainene, a detaliat sursa citată de Kyiv Independent. O dronă aeriană a lovit mai întâi una dintre platforme, apoi o dronă navală a lansat o lovitură secundară. Atacul a distrus un sistem radar rusesc Neva folosit pentru monitorizarea activității aeriene și de suprafață, precum și un spațiu de depozitare pentru aprovizionare și spațiile de locuit de pe platformă, a informat SBU. "Într-o singură operațiune specială, specialiștii noștri au folosit două tipuri de drone care s-au dovedit extrem de eficiente atunci când lucrează în tandem", a comunicat agenția.
  • Drone distruse - Rusia a lansat noaptea trecută 122 de drone asupra Ucrainei, iar apărarea aeriană a doborât 76 în estul, nordul, sudul și centrul țării. 41 de drone au fost distruse, iar 35 au dispărut de pe radar fără consecințe negative, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Atacul a afectat regiunile Harkov, Sumî, Donețk, Cerkasî și Kirovohrad.

Negocierile de pace

  • Trump vorbește cu Putin - Donald Trump şi Vladimir Putin vor avea astăzi o discuţie la telefon cu scopul de a "pune capăt băii de sânge" din Ucraina, potrivit preşedintelui american, după discuţiile fără rezultat dintre Kiev şi Moscova. Primele discuţii de pace dintre ucraineni şi ruşi după 2022, desfășurate vineri în Turcia, nu au reuşit să producă încetarea focului solicitată de Ucraina şi aliaţii săi, atacurile letale continuând pe teren. În urma acestei întâlniri dezamăgitoare, Donald Trump a anunțat că va vorbi luni la telefon cu preşedintele rus. În mesajul său de sâmbătă, el a spus că speră că va fi "o zi productivă", "că va avea loc o încetare a focului" şi "că acest război foarte violent - un război care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată - se va încheia". Duminică, la Roma, vicepreşedintele american JD Vance s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski pentru a pregăti acest apel.
  • Putin e încrezător - Președintele Rusiei este încrezător, înaintea convorbirii telefonice cu Donald Trump, că are un avantaj pe linia frontului și că va putea ocupa total patru regiuni ucrainene până la sfârșitul acestui an, motiv pentru care nu se grăbește să ajungă la un acord de pace, relatează Bloomberg. Potrivit sursei citate, oficialii europeni sunt îngrijorați acum că Trump ar putea încerca să facă presiuni pentru o înțelegere, indiferent cum. Bloomberg amintește că Trump insistă pentru încheierea rapidă a războiului, aflat acum în al patrulea an, și încearcă să încheie un acord. Putin, la rândul său, nu a dat semne că e gata să oprească ostilitățile, în timp ce forțele sale avansează încet pe front. "Există un sentiment din ce în ce mai mare că eforturile SUA de a impune o încetare a focului au ajuns în punctul culminant, iar oficialii din Europa nu sunt siguri dacă Trump va intensifica presiunea asupra Rusiei sau, pur și simplu, va trece la următoarea provocare dacă eșuează. Trump a promis că îi va informa pe Zelenski și pe unii dintre aliații din NATO după ce va termina de vorbit cu omologul său rus", scrie Bloomberg. Surse apropiate de Kremlin au declarat pentru publicația americană că Putin este pregătit pentru un război prelungit, dacă e necesar, pentru a-și atinge obiectivele, în ciuda tuturor discuțiilor despre încheierea luptelor.
  • Trump a vorbit cu Zelenski și Putin - Donald Trump i-a sunat separat pe omologii săi ucrainean și rus, Volodimir Zelenski, respectiv Vladimir Putin. După convorbire, Vladimir Putin a declarat că Rusia este ”pregătită să lucreze” împreună cu Ucraina la un ”memorandum” privind ”un posibil tratat de pace”. El a catalogat drept ”utilă” convorbirea la telefon de ”peste două ore” pe care a purtat-o cu omologul său american Donald Trump. ”Această convorbire a fost foarte utilă şi foarte sinceră. Per ansamblu, cred că ea a fost utilă în această privinţă. Suntem pe calea ce bună”, a declarat Vladimir Putin. Detalii AICI.

Alte informații relevante

  • Australia va trimite Abrams în Ucraina - Autoritățile australiene au început să încarce pe o navă de transport primele dintre cele 49 de tancuri Abrams dezafectate care vor fi trimise în Ucraina, în ciuda obiecțiilor îndelungate ale oficialilor americani, a anunțat luni Australian Broadcasting Corporation (ABC). Data exactă a sosirii lor este reținută din motive de securitate, a informat sursa citată. Postul public australian a relatat încă din aprilie că transporturile tancurilor scoase din uz, menite să susțină forțele ucrainene în timp ce rezistă agresiunii ruse, au fost amânate în parte din cauza opoziției Washingtonului. Cel puțin un oficial american a pus la îndoială utilitatea tancurilor pe frontul ucrainean. Un oficial australian al Apărării a declarat pentru ABC că Australia nu este sigură dacă Kievul chiar e interesat de aceste vehicule, deoarece acoperișul lor slab le face vulnerabile la drone. Oficialii americani au subliniat, de asemenea, dificultăți în menținerea tancurilor în uz în condițiile grele ale războiului cu Rusia. Washingtonul a dat în cele din urmă permisiunea ca Australia să înceapă să expedieze tancurile americane în Ucraina, a raportat sursa citată. Australia s-a angajat să trimită la Kiev cele 49 de tancuri M1A1 Abrams, ca parte a unui pachet mai larg de ajutor militar în octombrie 2024. Ucraina a primit anterior 31 de tancuri Abrams de la administrația Biden, la sfârșitul anului 2023, deși nu este clar câte sunt încă operaționale.
  • Doi ucraineni salvați în munți - Echipele Salvamont Maramureș și Poliția de Frontieră au reușit să găsească și să salveze doi ucraineni, unul de 24 de ani și celălalt de 26 de ani, care se aflau în dificultate în Munții Maramureșului. Alerta a fost dată cu întârziere, la peste 12 ore de la ultimul contact telefonic, când un prieten al tânărului de 24 de ani, aflat în Germania, a anunțat autoritățile despre situația critică. Operațiunea s-a desfășurat noaptea, în condiții dificile, iar cei doi ucraineni au fost găsiți adăpostiți într-un vagon forestier, situat la aproximativ 14 km în amonte pe Valea Repedea. După salvare, cei doi au fost predați Poliției de Frontieră.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇