Alegerile prezidențiale din România s-au încheiat cu victoria candidatului independent Nicușor Dan, care l-a învins pe suveranistul George Simion la o diferență de aproximativ 800.000 de voturi. Piețele au reacționat imediat la rezultatul final, considerat un semnal de stabilitate, iar moneda națională s-a apreciat spectaculos în fața principalelor valute.
- Alegeri prezidențiale, turul doi, numărătoarea oficială: Nicușor Dan este noul președinte al României
- Singurele județe unde Nicușor Dan nu a câștigat cel mai mare oraș
- Nicușor Dan a câștigat alegerile în toate sectoarele Capitalei
- Rezultate finale alegeri prezidențiale – Statele din vestul Europei unde a câștigat Nicușor Dan
Luni, leul românesc s-a apreciat puternic, pe fondul reacției pozitive a piețelor la victoria candidatului independent pro-european Nicușor Dan.
BNR a anunțat luni, la ora 13.00, cotația pentru 1 euro la 5.0315 de lei, în scădere cu 0.0718 lei. Un dolar e cotat la 4.4631 lei, în scădere cu 0.0932 lei.
În paralel, dobânzile la care se împrumută statul au continuat să scadă, mai ales pe termen scurt, cu corecții de 60–70 de puncte de bază.
Randamentele obligațiunilor pe 10 ani au scăzut cu circa 27 de puncte de bază, atingând nivelul de 7,53%, echivalent cu cel de dinaintea primului tur al alegerilor prezidențiale.
Bursa reacționează entuziast, scad și costurile de împrumut
Şi Bursa de Valori București (BVB) a deschis ziua de luni pe verde, cu aprecieri de peste 4%, în timp ce randamentele titlurilor de stat pe 10 ani au coborât sub 7,9%, semnalând o reducere a costurilor de finanțare ale statului și o revenire a încrederii în stabilitatea economică, anunță Mediafax.
Toți indicii majori se aflau pe plus în primele minute de tranzacționare. Indicele BET urca în cursul dimineții cu până la 4,6%, cu toate cele 20 de acțiuni componente în creștere.
Investitorii au reacționat pozitiv. Banca Transilvania și OMV Petrom raportau aprecieri de 5%, Transelectrica urca cu 9%, iar Transgaz înregistra o apreciere de 6%.
Tranzacțiile de pe bursă au depășit 60 de milioane de lei în doar câteva ore de la deschidere.
A scăzut ROBOR
Indicele ROBOR la trei luni, utilizat în calculul creditelor de consum cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 7,26%, față de 7,39% în ședința precedentă, potrivit datelor publicate de BNR. Mișcarea vine după ce în ultimele două săptămâni, în contextul instabilității politice, indicele crescuse semnificativ de la 5,92% la 6,08%.
Scăderi s-au înregistrat și la ceilalți indici de referință. ROBOR la șase luni, relevant pentru creditele ipotecare în lei, a coborât la 7,37%, iar cel la 12 luni la 7,44%.
În ceea ce privește IRCC, utilizat pentru creditele noi acordate populației, acesta a fost calculat la 5,55% pe an pentru trimestrul IV din 2024, în scădere față de 5,66% în trimestrul anterior.
Piețele se calmează, se așteaptă reformele
Victoria primarului centrist al Capitalei este interpretată de analiști ca o ușurare pentru investitori, după o perioadă de turbulențe care a urmat primului tur al alegerilor. În acea perioadă, leul a fost puternic afectat, iar costurile de împrumut ale statului au crescut.
Acum se așteaptă o calmare a piețelor, deși reformele rămân esențiale.
După scăderi abrupte la începutul lunii mai, în urma primului tur, bursele românești sunt așteptate să recupereze.
Reuters notează că „prima provocare a lui Nicușor Dan va fi desemnarea unui premier și formarea rapidă a unei noi majorități, care să abordeze problema celui mai mare deficit bugetar din UE și să evite retrogradarea ratingului de țară”.
În ciuda lipsei unui partid politic propriu, Dan vine cu experiența de primar independent în București, fiind deja familiarizat cu negocierile complexe pentru obținerea de susținere politică.
Primul tur a provocat panică
Rezultatul primului tur, în care George Simion a obținut 41% din voturi și Crin Antonescu a fost eliminat, a speriat piețele. Bursa de Valori București a deschis în scădere cu 2%, iar toate cele mai tranzacționate acțiuni erau pe roșu.
Euro a atins atunci maxime istorice, depășind pentru prima dată pragul de 5 lei, iar incertitudinea politică a declanșat ieșiri de capital.
Noul președinte a declarat că România trebuie să oprească evaziunea fiscală, să atragă mai rapid fonduri europene și să reducă cheltuielile statului. „Trebuie să ne uităm și la companiile de stat. Cred că putem evita scenariul cu euro la 6 lei și cu scumpiri”, a afirmat Nicușor Dan, sugerând un set de măsuri ferme pentru redresarea bugetară.
BNR: Credibilitatea fiscală e esențială
Banca Națională a României a subliniat, vineri, că e nevoie urgentă de un plan fiscal coerent. În lipsa acestuia, incertitudinile se adâncesc, iar ieșirile de capital riscă să se amplifice.
„Un pachet credibil de consolidare bugetară este crucial pentru menținerea costurilor de finanțare sub control”, a avertizat banca centrală.
Un alt pericol iminent este pierderea ratingului de investiții. În prezent, datoriile României se tranzacționează mai ieftin decât cele ale altor economii emergente.
Dacă două dintre cele trei mari agenții vor retrograda România, fondurile care nu pot deține active „junk” ar putea vinde între 10 și 20 de miliarde de euro, potrivit estimărilor UBS.
România, dependentă de investitorii străini
România a emis în acest an obligațiuni internaționale în valoare de 7 miliarde de euro și se bazează tot mai mult pe investitori străini pentru finanțarea deficitului bugetar. Cu o datorie publică de sub 66% din PIB, țara pare stabilă la suprafață, dar presiunea pe guvern rămâne uriașă în lipsa unui plan fiscal clar.
În paralel, noul președinte și viitorul guvern trebuie să convingă Bruxelles-ul că România e capabilă să respecte angajamentele bugetare. Accesul la fondurile europene ar putea fi blocat fără un plan fiscal credibil. Acest risc ar adăuga și mai multă presiune pe cursul valutar și pe costurile de împrumut.