Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a anunțat că a purtat negocieri directe cu Statele Unite în ultimele zile la Doha, raportând progrese în vederea obținerii unui armistițiu în Gaza.
Anunțul survine în contextul stagnării negocierilor indirecte dintre Hamas și Israel pentru un acord de încetare a focului în Fâșia Gaza și eliberarea ostaticilor israelieni reținuți în teritoriul palestinian, relatează AFP.
El are loc înaintea unei vizite în Orientul Mijlociu a președintelui american Donald Trump, care urmează să meargă în Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe Unite în perioada 13-16 mai.
Războiul din Gaza a fost declanșat de atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie 2023 în sudului Israelului, la granița cu Fâșia Gaza, unde mișcarea palestiniană a preluat puterea în 2007.
”Discuții directe au avut loc la Doha între conducerea Hamas și Statele Unite privind un armistițiu, un schimb de prizonieri (ostatici israelieni eliberați în schimbul unor prizonieri palestinieni) și intrarea de ajutor umanitar în Gaza”, a declarat un oficial Hamas sub condiția anonimatului. ”Discuțiile sunt încă în desfășurare”, a mai spus el.
Un al doilea oficial Hamas a declarat că ”s-au făcut progrese în ceea ce privește intrarea ajutoarelor în Gaza, un schimb de prizonieri, în special în ceea îl privește (pe ostaticul israeliano-american) Edan Alexander, și încetarea focului”.
La începutul lunii martie, Statele Unite au confirmat contacte directe fără precedent cu Hamas, după consultări cu Israelul.
Site-ul de știri american Axios a anunțat apoi că emisarul special american Adam Boehler a avut discuții directe la Doha cu Hamas.
După un armistițiu de două luni, Israelul și-a reluat ofensiva în Fâșia Gaza pe 18 martie, cu scopul declarat de a elimina Hamas și de a obliga gruparea să elibereze ostaticii răpiți în timpul atacului din 7 octombrie.
Din 2 martie, armata israeliană a interzis intrarea ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza, teritoriu asediat unde circa 2,4 milioane de locuitori se confruntă cu o situație umanitară catastrofală.