În prelungita și extenuanta campanie electorală, prin fața alegătorilor s-au derulat multe episoade ciudate, unul dintre ele fiind acela când învingătorul din primul tur al alegerilor prezidențiale n-a ținut un discurs în fața echipei de campanie și a jurnaliștilor după închiderea secțiilor de votare.
George Simion, liderul AUR, nu a urcat la tribuna pregătită special. În grabă, a fost montat un ecran pe care s-a proiectat un mesaj video înregistrat al învingătorului.
Situația a fost și mai ciudată pentru că operatorii TV nu au fost anunțați că Simion nu mai apare în carne și oase, iar ei își orientaseră camerele de luat vederi spre podium.
Astfel, au fost luați prin surprindere de uriașul cap vorbitor apărut pe ecran și, deși au schimbat rapid orientarea camerelor, în transmisii a apărut și tribuna goală, care obtura o bucată din chipul lui Simion de pe ecran.
Tabloul suprarealist a rulat câteva minute pe televizoarele din întreaga țară, accentuând senzația de absurd generalizat.

Simion nu a catadicsit să explice de ce nu a venit în fața oamenilor, pe rețelele sociale fiind publicate a doua zi imagini cu el în aeroportul din Viena.
Conform unor surse politice, liderul AUR a plecat în după-amiaza zilei de duminică 4 mai, înainte de închiderea urnelor, din țară, improvizația cu înregistrarea și ecranul fiind o soluție de urgență pentru a masca dispariția sa neașteptată.
- Simion a călătorit de la Viena la Sibiu, la o zi după ce a câștigat primul tur al alegerilor (Video)
Pe ce mizează un populist?
Foarte interesant e și faptul că, în filmarea respectivă, Simion a folosit scenografia din clipurile lui Călin Georgescu, fundal de bibliotecă, cărți, icoane, steaguri, indicând și în acest mod că misiunea sa e aducerea candidatului pro rus în fruntea țării.
De asemenea, liderul AUR s-a deplasat la secția de votare alături de același Călin Georgescu, proiectând înspre public o relație de subordonare, în încercarea de a-i aduce la urne pe cei care l-au votat pe acesta în noiembrie anul trecut.
În repetate rânduri, în mod premeditat, Simion a transmis mesaje conform cărora Georgescu va deveni prim-ministru, dacă el va ajunge președintele României.
În primul rând, promisiunea candidatului seamănă mult cu cea a caselor de 35.000 de euro despre care spune acum că a fost o operațiune de marketing.
George Simion folosește strategia larg răspândită printre politicienii populiști de a le spune oamenilor ceea ce vor să audă.
SIMION: ...povestea cu casele e marketing politic la fel ca mersul dumneavoastră la tuns...
NICUȘOR DAN: ...diferența e că atunci când merg eu la tuns nu stau mii de oameni la coadă pentru speranțe false
Euronews, prima dezbatere televizată din finala prezidențială
- Replica cheie din dezbaterea Nicușor Dan – George Simion
- Cine va conduce Guvernul? Simion: „Un român care iubește pacea”. Nicușor Dan: „Mi-l doresc foarte mult pe domnul Bolojan”
Își fragmentează discursurile pe categorii demografice, grupuri profesionale, religioase și economice, transmițând alegătorilor mesaje care le validează preocupările chiar dacă, puse cap la cap, nu au nicio logică și se contrazic.
Populiștii mizează pe faptul că votul e unul emoțional și nu rațional, iar cei care observă contradicțiile, exagerările și minciunile reprezintă o minoritate care nu contează și nu poate influența tendința dominantă construită pe generalități, etichete și dezbinare.

Calcule: De câte voturi are nevoie Simion ca să-l pună pe Georgescu premier
În al doilea rând, Simion, în cazul că ajunge președinte, va avea de învins rezistența Parlamentului în ce privește o posibilă nominalizare a lui Călin Georgescu pentru poziția de prim-ministru.
Pe actuala distribuție a mandatelor, după alegerile din decembrie 2024, AUR, POT și SOS au un număr de 164 de parlamentari dintr-un total de 466, adică 28,4%.
Chiar dacă George Simion, conform Constituției României, îl poate nominaliza pe Călin Georgescu, în cazul în care formațiunile extremiste se vor alia, acestea mai au nevoie de 70 de voturi pentru a atinge majoritatea de 234, necesară pentru validarea propunerii și formarea guvernului.
Cele 70 de voturi pot veni doar de la un singur partid, e vorba de PSD, care în alegerile din decembrie a obținut un număr de 122 de locuri în Parlament.
Asta ar însemna o alianță PSD-AUR sau ruperea partidului, mai mult de jumătate dintre aleșii social-democrați urmând să migreze la formațiunea care a dat președintele.
O ruptură de o asemenea amploare e puțin probabilă, ar însemna dispariția PSD, iar tradiția spune că în urma unui eșec, social-democrații își schimbă conducerea, chiar și direcția politică, dar rămân uniți. La limită, pot pierde câțiva parlamentari, dar în niciun caz un număr atât de mare.
Există o posibilitate reală ca în situația în care George Simion ajunge la Palatul Cotroceni să apară o înțelegere politică între PSD și AUR, urmată de formarea unei noi majorități parlamentare. Dar se pune întrebarea de ce ar fi de acord parlamentarii social-democrați să-l voteze pe Călin Georgescu pentru poziția de prim-ministru când ei, reprezentând formațiunea care a câștigat alegerile, ar putea avea un premier propriu?
O capcană pentru Simion
Într-o singură situație teoretică ar putea să se ajungă la acceptarea nominalizării lui Călin Georgescu pentru poziția de prim-ministru, însărcinat să formeze Guvernul, în cazul în care Simion ar amenința cu dizolvarea Parlamentului, adică să-l nominalizeze repetat, să fie respins de două ori, iar a treia oară parlamentarii să-l accepte de teama alegerilor anticipate.
Dar aici e un pericol la care se expune președintele Simion, posibilitatea să fie suspendat de o majoritate constituită ad-hoc, amenințată de dizolvarea Parlamentului.
Situația descrisă mai sus e una extremă, iar dacă s-ar ajunge în acel punct, economia României ar fi prăbușită demult, străzile ar fi scena unor manifestări violente, grevele s-ar generaliza, iar țara, eșuată în haos.
Călin Georgescu a fost și mai este un outsider politic, folosit de forțe ostile, externe și interne, pentru a crea instabilitate în România.
Nu există nicio cale realistă ca acesta să ajungă în fruntea Guvernului, fiind folosit de Simion pentru a-i lua voturile obținute în noiembrie 2024, atunci când a fost promovat intens și ilegal pe rețelele sociale, investindu-se în operațiunea respectivă peste 50 de milioane de euro, conform cu mai multe declarații avizate.