Marcel Ciolacu a anunțat oficial că demisionează din funcția de premier ca urmare a deciziei PSD de a rupe coaliția de guvernare.
UPDATE: Președintele interimar, Ilie Bolojan, a luat act de demisia din funcția de premier, depusă luni seară de Marcel Ciolacu. Un premier interimar va fi desemnat marți dimineață. „Ședința s-a încheiat. Președintele a luat act de demisia din funcția de prim-ministru al Guvernului României, depusă în această seară de Marcel Ciolacu. Un premier interimar va fi desemnat în prima parte a zilei de mâine”, anunță Administrația Prezidențială.
”Am văzut votul românilor de ieri. Asta înseamnă că coaliţia de guvernare nu are legitimitate, cel puţin în această componentă. Le-am propus colegilor mei ieşirea din coaliţia de guvernare, care implicit duce la demisia mea din funcţia de prim-ministru, lucru pe care o să-l fac după întâlnirea cu dumneavoastră”, a declarat Ciolacu la finalul ședinței PSD.
“Am luat decizia să nu creăm o nouă coaliție. Această coaliție nu mai e legitimă. Oricum mă schimba viitorul președinte, eu așa am citit și am văzut la dumneavoastră. Va exista o viitoare coaliție care va guverna. Vom vedea, aceste discuții vor avea loc după ce vom avea un președinte ales. Cât timp sunt eu președinte la PSD, nu va exista o guvernare PSD-AUR“, a mai spus Ciolacu.
El a fost întrebat și ce decizie s-a luat în privinţa actualei conduceri a PSD, după eşecul din primul tur al alegerilor prezidenţiale.
”Am şi hotărât şi acest lucru, să-l facem miercurea după data de 18 sau în weekend, unde se face o analiză şi a rezultatelor pe fiecare organizaţie şi a rezultatelor guvernului”, a spus Marcel Ciolacu, după şedinţa conducerii PSD.
Întrebat de ce decizia se ia atât de târziu, preşedintele PSD a spus: ”Pentru că avem alegeri pe 18 şi colegii mei aşa au hotărât”.
Înaintea ședinței PSD, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că le va propune colegilor săi ieşirea din coaliţie.
”Această coaliţie, după anularea alegerilor din decembrie şi după alegerile parlamentare, s-a constituit o coaliţie de guvernare, care are şi majoritate în Parlamentul României, cu două obiective. Primul obiectiv - de a crea un guvern, cu un prim-ministru din partea Partidului Social Democrat, pentru că Partidul Social Democrat a fost pe primul loc, colegii m-au propus pe mine, şi al doilea obiectiv - de a avea un candidat comun pentru funcţia de preşedinte al României.
Unul dintre cele două obiective nu a fost dus la îndeplinire, acela de a avea un candidat comun care să devină preşedintele României. Domnul Crin Antonescu, candidatul comun al coaliţiei, nu a intrat în turul 2. În consecinţă, acordul coaliţiei nu a fost îndeplinit decât parţial.
Astăzi, după ce am văzut votul românilor şi faptul că această coaliţie nu şi-a îndeplinit obiectivele, deci neavând nicio credibilitate după votul românilor, am să propun colegilor mei ca PSD să iasă din această coaliţie. Dacă colegii mei vor vota să ieşim din această coaliţie, normal că eu, primul-ministru al coaliţiei, am să îmi depun demisia. Tot astăzi, la preşedintele interimar al României”, a declarat Ciolacu, la sosirea la ședința PSD.
Liderii coaliției PSD-PNL-UDMR s-au întâlnit luni la prânz într-o ședință de urgență, iar de la ora 17.00 s-a reunit Consiliul Politic Național al PSD.
Surse politice au declarat anterior pentru Spotmedia că Ciolacu își va da azi demisia. Informații AICI.
Liderii coaliției discută mai multe variante de premier interimar, printre care și Daniel David, ministrul Educației.
Candidatul comun al PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a ratat calificarea în turul doi, fiind învins de George Simion și Nicușor Dan. Tot în această seară se reuneşte şi PNL într-o şedinţă.
- Rezultate finale alegeri prezidențiale 2025: Simion câștigă detaşat. Nicușor Dan, la peste 86.000 de voturi distanță de Crin Antonescu
- Sectorul din București câștigat de Simion
- Care sunt localitățile din Ilfov unde a câștigat Nicușor Dan
- Județul în care Crin Antonescu a câștigat cu 74,62%
- Cele 16 județe unde Nicușor Dan nu a ieșit nici pe locul 3
Rămâne lider PSD
Așadar, Ciolacu rămâne lider al PSD, cel puțin până după turul doi al alegrilor prezidențiale. Asta deși tot mai multe voci din PSD au cerut demisia întregii conduceri și organizarea unui congres extraordinar pentru o schimbare majoră în partid. De altfel, primarul Buzăului, fieful premierului Ciolacu, a cerut deschis demisia întregii conduceri a partidului, afirmând că "PSD s-a făcut de râs".
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat şi el, la Digi24, că demisia, în primul rând de la partid, este o opțiune pentru Marcel Ciolacu, având în vedere rezultatele la alegerile prezidențiale, relatează Agerpres.