Un acord-cadru privind mineralele, negociat de luni de zile între Statele Unite și Ucraina, a suferit miercuri un blocaj de ultim moment, din cauza neînțelegerilor asupra condițiilor finale, relatează Financial Times.
Vicepremierul ucrainean Iulia Svîrîdenko s-a deplasat la Washington pentru a semna documentul, însă partea americană a insistat ca Ucraina să semneze și un acord detaliat privind fondul de investiții inclus în pachetul general, scrie Kiev Independent.
Potrivit Reuters, Washingtonul așteaptă ca Ucraina să semneze două documente suplimentare alături de acordul privind mineralele, însă autoritățile de la Kiev susțin că aceste texte nu sunt încă finalizate.
Presiuni din partea Trezoreriei SUA
Financial Times notează că echipa secretarului american al Trezoreriei, Scott Bessent, i-ar fi transmis Iuliei Svîrîdenko: „Fie semnezi toate acordurile, fie te întorci acasă”. O sursă apropiată discuțiilor a precizat că întârzierea a fost cauzată de încercarea Ucrainei de a redeschide termeni anterior agreați.
La rândul lor, oficialii ucraineni au declarat că nu pot semna acordul legat de fond, întrucât acesta necesită analiză tehnică suplimentară și ratificare parlamentară, în timp ce Ucraina este pregătită să semneze doar acordul-cadru.
Ce spune secretarul Trezoreriei
Scott Bessent a susţinut miercuri că partea ucraineană a decis să modifice acordul-cadru, dar totuşi se așteaptă ca acesta să fie semnat în curând.
Bessent a declarat că partea americană este „gata să semneze” acordul privind mineralele. „Partea ucraineană a decis aseară să facă niște modificări de ultim moment. Suntem siguri că vor reconsidera acest lucru și suntem gata să semnăm [acordul] în această după-amiază dacă se poate”, a adăugat Bessent, citat de Ukrainska Pravda.
Secretarul Trezoreriei SUA nu a specificat la ce modificări se referea, spunând doar că este vorba de „același acord pe care l-am convenit în weekend”.
Premierul Ucrainei: „Sper ca acordul-cadru să fie semnat în următoarele 24 de ore”
Premierul ucrainean Denis Şmîhal a declarat anterior că acordul-cadru, odată semnat, va fi trimis Radei Supreme pentru ratificare, iar după aceea ar putea fi finalizat și acordul detaliat între entitățile juridice americane și ucrainene.
Într-o intervenție televizată, premierul a subliniat că partea americană funcționează în baza unui cadru legal diferit, care permite aprobarea fără intervenția Congresului, spre deosebire de procedura din Ucraina. Acesta a anunțat că pe 1 mai vor avea loc consultări cu liderii parlamentari ucraineni pe marginea acordului.
„Imediat ce toate detaliile sunt finalizate, sper ca în următoarele 24 de ore acordul să fie semnat și să facem primul pas”, a spus Şmîhal.
Un acord tensionat încă din februarie
Negocierile pentru acest acord strategic au fost marcate de tensiuni încă din februarie, când președinții Volodimir Zelenski și Donald Trump au avut un schimb dur de replici la Casa Albă, chiar înainte ca acordul să fie semnat. Iar de atunci se tot negociază.