Experți: Situația de pe front nu este atât de gravă, încât Ucraina să fie forțată să accepte acordul propus de Trump

Experți: Situația de pe front nu este atât de gravă, încât Ucraina să fie forțată să accepte acordul propus de Trump
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Rusia lansează atacuri de mică amploare de-a lungul întregii linii a frontului, însă situația de pe câmpul de luptă nu este deloc atât de gravă încât Ucraina să fie obligată să accepte un acord de pace dezavantajos, au declarat analiști militari și soldați pentru Kyiv Independent.

De la anunțarea ofensivei de primăvară a Rusiei la începutul lunii aprilie, Moscova a obținut câștiguri marginale, pe mai multe sectoare ale frontului, cu un cost ridicat, însă obținerea unui câștig semnificativ, care să marcheze un punct de cotitură, pare improbabilă.

Progresul lent al Rusiei pe câmpul de luptă are loc în contextul în care SUA încearcă să grăbească încheierea unui acord de pace, existând posibilitatea ca Washingtonul să recunoască oficial anexarea ilegală a Crimeei de către Moscova printre concesiile majore.

Președintele american Donald Trump a susținut că SUA nu forțează Ucraina să legitimeze ocupația rusă a Crimeei și a refuzat să spună clar dacă ar dori ca Kievul să o recunoască oficial.

Președintele Volodimir Zelenski a exclus categoric orice recunoaștere a teritoriului ucrainean drept parte a Rusiei, în timp ce Trump a criticat această poziție, numind-o „dăunătoare negocierilor de pace cu Rusia”.

Într-un interviu acordat revistei Time, Trump a declarat: „Crimeea va rămâne cu Rusia. Zelenski înțelege asta și toată lumea înțelege că este a lor de mult timp”. Trump a mai afirmat că principala concesie a Rusiei este faptul că Moscova „nu va lua Ucraina întreagă”, după cum s-a exprimat.

Ucraina poate continua lupta

Între timp, armata ucraineană - deși inferioară numeric și ca dotare - a reușit să stabilizeze frontul. Potrivit experților citați de Kyiv Independent, Ucraina poate continua lupta, contrar argumentelor lui Trump.

„Poziția Ucrainei este departe de a fi atât de rea încât să fie nevoie să facă astfel de concesii, mai ales în condițiile în care Rusia nu face nicio concesie reală”, a spus Jakub Janovsky, analist militar din Praga în cadrul proiectului Oryx, specializat în urmărirea pierderilor de echipamente ucrainene și rusești.

Deși Rusia desfășoară atacuri costisitoare în Donbas și pe frontul sudic, trupele sale par să aibă dificultăți în a avansa, iar Ucraina a devenit mai eficientă în contracararea acestor atacuri, inclusiv prin utilizarea dronelor FPV (first-person view) și a minelor.

„Să avansezi câte un kilometru într-o țară de dimensiunea Ucrainei nu este o strategie viabilă”, a declarat Janovsky.

Analizând imaginile disponibile din ofensiva de primăvară a Rusiei, Janovsky a concluzionat că atacurile bazate pe unități mecanizate și motorizate, cu „multe trupe de infanterie”, nu au succesul dorit.

Totuși, atacurile rusești sunt constante, intensitatea lor variind de la o zi la alta.

Oleksandr Spytsin, comandant al unei unități de drone din Divizia Omega a Gărzii Naționale, desfășurat lângă Pokrovsk, a relatat că trupele ruse „avansează constant”. Sarcina unității sale este să localizeze trupele inamice și să le împiedice să ajungă la pozițiile infanteriei ucrainene.

„Observăm adesea același tipar: când suferă pierderi serioase, a doua zi activitatea lor scade, se liniștesc un pic. Poate că nu operează o zi sau se concentrează pe altă direcție, apoi revin ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, a spus Spytsin pentru Kyiv Independent.

Janovsky a estimat că eventualele câștiguri viitoare ale Rusiei vor depinde de cât de multe resurse va fi dispusă Moscova să aloce, având în vedere că stocurile moștenite din perioada sovietică „se reduc semnificativ”.

Deși pierderile Rusiei depășesc capacitatea sa de producție de arme, Moscova ar putea reuși să-și reîntregească unitățile în acest an, chiar dacă va trebui să folosească soluții inferioare, precum vehicule civile în locul transportoarelor blindate.

Ucraina nu poate accepta un acord care ar încuraja agresiunea Rusiei

Fostul ministru al apărării, Andriy Zagorodnyuk, președinte al Centrului pentru Strategii de Apărare de la Kiev, a afirmat că, indiferent de situația de pe front, recunoașterea de jure a Crimeei ca teritoriu rusesc este „cu siguranță inacceptabilă”.

Zagorodnyuk a subliniat că formula de pace vehiculată public „nu conține nimic concret despre garanțiile de securitate”, ceea ce nu ar împiedica Rusia să încalce armistițiul și să reia războiul.

„Poți accepta pierderi teritoriale o singură dată, nu le mai poți recupera. Însă Rusia poate încălca armistițiul de câte ori dorește,” a spus Zagorodnyuk, subliniind că Ucraina are nevoie de garanții ferme din partea SUA și Europei.

„Chiar și dacă Ucraina nu are 'cărți' de jucat, nu poate accepta un acord care l-ar încuraja pe Putin să continue agresiunea”, a mai spus Zagorodnyuk.

Deputatul Yehor Cherniev, vicepreședinte al Comisiei pentru Securitate Națională, Apărare și Informații și șef al delegației permanente a Ucrainei la Adunarea Parlamentară a NATO, a declarat că „toți partenerii noștri sunt de mult timp informați despre aceste linii roșii”, în ciuda zvonurilor privind posibila recunoaștere de către SUA a anexării ilegale a Crimeei.

„Nu avem unde să ne retragem, nu vom semna o capitulare”, a spus Cherniev pentru Kyiv Independent, exprimându-și speranța că partenerii europeni vor rămâne alături de Kiev.

O prăbușire a frontului este puțin probabilă

John Hardie, director adjunct al Programului Rusia de la Foundation for Defense of Democracies din Washington, a fost de acord că, deși situația de pe front „nu este grozavă, nici nu este disperată”, prăbușirea frontului este improbabilă.

Chiar dacă SUA și-ar retrage ajutorul militar și sprijinul în domeniul informațiilor, Hardie consideră că o prăbușire a frontului este puțin probabilă, deși anumite domenii, precum apărarea antiaeriană, ar resimți efectele mai rapid.

Deși avansurile Rusiei în ofensiva de primăvară ar putea accelera în timp, în ciuda calității scăzute a infanteriei, „capacitatea foarte bună” a Ucrainei în apărarea pregătită și precizia atacurilor reprezintă „o provocare formidabilă pentru atacatorii ruși.”

„Nu cred că Ucraina este într-o poziție în care să fie forțată să accepte orice spune SUA sau cererile Rusiei doar pentru a încheia rapid un acord”, a conchis Hardie, în declarația pentru Kyiv Independent.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇