Papa Francisc a fost înmormântat la bazilica Santa Maria Maggiore, aflată în afara zidurilor Vaticanului, în centrul Romei, după funeralii care au început sâmbătă dimineața și au adunat sute de mii de oameni, dar și șefi de stat și de guvern, membri ai familiilor regale din întreaga lume.
Peste 250.000 de persoane au înfruntat căldura și s-au reunit în Piața Sfântul Petru din Roma pentru a asista la slujba de înmormântare a Papei Francisc. În plus, circa 150.000 de persoane s-au adunat pe străzile din Roma, de-a lungul traseului funerar, pentru a urmări papamobilul alb care a transportat sicriul papei Francisc prin capitala Italiei până la bazilica Santa Maria Maggiore.
Mulțimea a aplaudat de mai multe ori în timpul funeraliilor, iar oamenii plângeau la trecerea coșciugului în care se afla trupul papei Francisc.
Pe ultimul său drum pe lumea asta, a facilitat o întâlnire neașteptată, între Donald Trump și Volodimir Zelemski, prima de la discuțiile contondente din Biroul Oval. Imaginile sunt ireale, cu cei stând pe scaune, cu fețele apropiate, parcă vorbind în șoaptă, într-un spațiu deschis al Bazilicii Sfântul Petru. O întâlnire despre care, ulterior, Volodimir Zelenski a spus că are potențialul de a deveni una istorică.
Funeraliile au fost impresionante, dar tot ce a ținut de Papa Francisc a fost modest, așa cum și-a dorit și cum a trăit.
Francisc a fost un „Papă apropiat de oameni, cu inima deschisă tuturor”, a spus, în slujba sa, cardinalul italian Giovanni Battista Re. Așa a venit, așa a fost, așa a plecat. Drum bun, Francesco!
Spotmedia.ro v-a prezentat cele mai importante informații de la ceremonia funerară a papei Francisc:
16:20 - Vaticanul a anunțat că doritorii vor putea să viziteze mormântul papei Francisc din bazilica Santa Maria Maggiore începând de duminică.
16:18 - Vaticanul tocmai a confirmat că Papa Francisc a fost înmormântat. Într-un comunicat, Vaticanul anunță că sicriul Papei Francisc a fost depus în mormânt în Bazilica Santa Maria Maggiore, în centrul Romei. „Papa este primul, după mai bine de un secol, care este înmormântat în afara Vaticanului, iar ceremonia a fost una privată, permițând celor apropiați să-i aducă un ultim omagiu,” se mai precizează în comunicat.
16:15 - Cel puțin 400.000 de persoane s-au adunat în Vatican pentru înmormântarea Papei Francisc și au umplut străzile pe care a fost transportat sicriul său către biserica Santa Maria Maggiore pentru înhumare. „Estimăm că nu au fost mai puțin de 400.000 de persoane, între cei prezenți în Piața Sfântul Petru și cei de-a lungul traseului”, a declarat ministrul de interne italian, Matteo Piantedosi, la TG5, relatează BBC.
15:45 - La slujba privată participă apropiații papei Francisc, cardinalii și asistentul său personal, alături de câteva persoane sărace și oameni fără adăpost, așa cum și-a dorit Suveranul Pontif.
15:02 - Ceremonia de înmormântare este una privată, dar după ce sicriul va fi pus în locul unde își va dormi somnul de veci, oamenii vor putea intra în Basilica Santa Maria Maggiore, pentru a vizita locul unde este înmormântat Papa Francisc.
15:00 - Papa Francisc a fost dus pe umeri pe treptele Basilicii Santa Maria Maggiore, o biserică ce datează din secolul 4. În timp ce sicriul intra în biserică, toate clopotele din Roma au sunat, iar Garda de onoare l-a salutat pe Papa Francisc.
14:45 - Sicriul Papei Francisc a fost coborât din papamobil și așezat în fața bisericii pentru ca toți cei prezenți să își ia rămas bun. Apoi, sicriul a fost dus în biserică, cu capul înainte, înconjurat de membri ai clerului.
14.30 - Trump părăsește Italia - Donald Trump se întoarce în SUA. Președintele american a avut o întâlnire cu prim-ministrul italian Giorgia Meloni înainte de a se îndrepta spre aeroportul Fiumicino. Nu este clar dacă s-a întâlnit din nou cu Volodimir Zelenski după discuția lor din Bazilica Sfântul Petru de azi dimineață.
14.00 - Cortegiul funerar a ajuns la Bazilica Santa Maria Maggiore, acolo unde are loc ritualul de înmormântare.
13.31 - Credincioșii prezenți pe traseu aplaudă la trecerea cortegiului funerar. Oamenii strigă: "Francesco! Francesco!"

13.27 - Sicriul papei Francisc este transportat cu papamobilul într-o procesiune pe străzile Romei, pe un traseu de 6 kilometri până la Bazilica Santa Maria Maggiore.
13.25 - Potrivit estimărilor Poliției din Roma, la slujbă au participat aproximativ 250.000 de oameni.
13.17 - Bat clopotele Bazilicii Sfântul Petru. Mulțimea a amuțit.

13.07 - Trupul defunctului papă Francisc se reîntoarce în Bazilica Sfântul Petru pentru o ceremonie simbolică de rămas-bun.

13.00 - Sfânta Liturghie s-a încheiat.
12.45 - După intonarea Litaniei tuturor sfinților, slujba se apropie de final.

12.21 - Presa italiană anunță că, în Piața Sfântul Petru, sunt deja 200.000 de oameni - copii, bărbați, femei, bătrâni, persoane cu dizabilități, credincioși veniți din toate colțurile lumii.
12.16 - Liderii lumii au avut locurile atribuite în avans, în ordinea alfabetică franceză, limba tradițională a diplomației. Președinții Italiei și Argentinei beneficiază de locuri speciale.


12.00 - Omilia a fost întreruptă de aplauzele mulțimii.
11.40 - Cardinalul italian Giovanni Battista Re rostește omilia, după citirea Sfintei Evanghelii
11.15 - Trump s-a întâlnit cu Zelenski înainte de înmormântarea Papei potrivit unor surse din Vatican. Președinții SUA și ai Ucrainei au convenit să poarte discuții după slujbă. Detalii AICI.

11.10 - Prințul William, care îl reprezintă pe Regele Charles la înmormântarea papei Francisc, a sosit și el la Vatican.
11.05 - Sicriul Papei Francisc este scos din Basilica Sf. Petru pentru a fi depus pe esplanadă. Credincioșii aplaudă.

10.55 - Peste 4.500 de preoți, 700 de episcopi și 225 de cardinali sunt prezenți la ceremonie. Slujba este prezidată de cardinalul Giovanni Battista Re.
10.42 - Poliția din Roma anunță că pe străzile capitalei Italiei sunt sâmbătă peste un milion de oameni.
10.35 - A ajuns și Donald Trump împreună cu soția sa, Melania. Înainte de a-și ocupa locurile la slujbă au trecut prin fața catafalcului pentru a prezenta un ultim omagiu.
10.05 - Joe și Jill Biden au sosit și și-au ocupat locurile în Piața Sfântul Petru.
09.45 - Credincioșii sosesc din toate direcțiile în piața din fața Catedralei Sfântul Petru pentru a aduce un omagiu papei. Blocaje la punctele de verificare a bagajelor.
09.40 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și soția sa Olena au sosit la Roma pentru a participa la ceremonia funerară.
Papa Francisc a murit la 88 de ani, în a doua zi de Paşte
Papa Francisc, în vârstă de 88 de ani, a încetat din viaţă luni, 21 aprilie, în a doua zi de Paşte, într-un an în care sărbătoarea Învierii a fost celebrată în aceeaşi zi de credincioşii catolici şi ortodocşi.
În Duminica Paştelui, Suveranul Pontif i-a salutat din papamobil pe zecile de mii de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru - un gest surprinzător, având în vedere starea sa de sănătate fragilă, aflat încă în convalescenţă.
Câteva ore mai târziu, în dimineaţa zilei de luni, Papa a suferit un accident vascular cerebral urmat de un stop cardiac.
Astfel s-a încheiat un pontificat de 12 ani, marcat adesea de tensiuni cu aripa tradiţionalistă a Bisericii, dar şi de eforturi constante în sprijinul celor săraci şi marginalizaţi. Papa Francisc a fost primul Suveran Pontif latino-american şi primul provenit din ordinul iezuit.
În primele luni ale anului, el a petrecut cinci săptămâni în spital, suferind de dublă pneumonie, dar părea să se recupereze lent.
Vaticanul a transmis marţi detalii despre ultimele sale momente: Papa a început să se simtă rău în jurul orei locale 5:30 (06:30 ora României), iar echipa medicală a intervenit imediat. Aproape o oră mai târziu, i-a făcut un ultim semn de rămas bun infirmierului Massimiliano Strappetti şi a intrat în comă. Decesul a fost declarat la ora 7:35 (8:35 ora României).
Trupul neînsufleţit, îmbrăcat în veşmintele papale şi cu un rozariu în mâini, a fost depus într-un sicriu deschis în capela reşedinţei Santa Marta, unde Papa a locuit în timpul pontificatului său.
Luni şi marţi, gărzi elveţiene au vegheat sicriul, în timp ce demnitari din întreaga lume — inclusiv preşedintele Italiei, Sergio Mattarella - i-au adus un ultim omagiu.
Miercuri dimineaţă, sicriul a fost transferat în Bazilica Sfântul Petru, într-o procesiune condusă de cardinali, unde a fost expus până vineri seara. Zeci de mii de persoane au stat la cozi pentru a-şi lua rămas bun.
250.000 de oameni şi-au luat rămas bun de la Papa Francisc
Vineri, în ultima zi de vizitare, peste 100.000 de persoane au trecut prin faţa sicriului. La ora 19:00 (20:00 ora României), Vaticanul a încheiat transmisia live, înaintea ceremoniei private de sigilare a sicriului. În acel moment, ultimele grupuri de vizitatori se aflau încă în naosul central al bazilicii.
Potrivit Vaticanului, aproximativ 250.000 de oameni din întreaga lume au venit în cele trei zile pentru a-i aduce un ultim omagiu.
Cozi lungi au străbătut Piaţa Sfântul Petru şi străzile din jurul ei pe tot parcursul zilei de vineri. Mulţi dintre cei prezenţi au aşteptat ore întregi pentru a putea pătrunde în bazilică şi a se reculege în faţa celui de-al 266-lea Papă al Bisericii Catolice.
Ceremonia de înmormântare
Funeraliile au loc sâmbătă, la ora 10:00 (11:00 ora României), în Piaţa Sfântul Petru, în faţa impozantei bazilici construite în secolul al XVI-lea. Slujba este oficiată de cardinalul Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor, în vârstă de 91 de ani.
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, care a avut dese dezacorduri cu Papa Francisc pe tema imigraţiei, a ajuns la Roma încă de aseară și fi prezent la ceremonie, însoţit de soţia sa.
Alături de el, vor participa şi preşedinţii Franţei, Braziliei, Germaniei, Poloniei, Ucrainei, Comisiei Europene şi Argentinei — ţara natală a lui Francisc. Vor fi prezenţi, de asemenea, premierul Marii Britanii şi regele şi regina Belgiei.
România va fi reprezentată de preşedintele interimar Ilie Bolojan.