Ziua 1155 Autobuz lovit în plin de o dronă rusească. Atac masiv asupra Ucrainei (Foto & Video) Kievul e gata să negocieze, nu să capituleze. Putin vrea mai multe arme

<span style="color:#990000;">Ziua 1155</span> Autobuz lovit în plin de o dronă rusească. Atac masiv asupra Ucrainei (Foto & Video) Kievul e gata să negocieze, nu să capituleze. Putin vrea mai multe arme
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1155 de război o dronă rusească a ucis nouă oameni dintr-un autobuz la Marganeț, localitate din sud-estul Ucrainei. Alți 30 de oameni au fost răniți, iar bilanțul este în creștere.

Atacurile rusești au provocat noaptea trecută incendii în mai multe regiuni din Ucraina. Conform unor surse ucrainene, s-au semnalat lovituri în Kiev, Harkov, Poltava, Odesa și Dnipropetrovsk, soldate cu cel puțin cinci răniți.

Rușii au distrus dimineață o instalație energetică în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, pe care au lovit-o cu tiruri de artilerie și drone timp de peste 24 de ore. Autoritățile au anunțat că ar putea exista întreruperi pe rețelele care furnizează energie electrică în regiune.

Și în Rusia au fost semnalate atacuri cu drone. O fabrică de drone de tip Shahed din Alabuga, o zonă din Tatarstan, a fost vizată de un atac cu dronă ucraineană. Iar guvernatorul regiunii Tula, care se învecinează la nord cu regiunea Moscova, a declarat că unitățile de apărare aeriană au distrus mai multe drone.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a declarat azi că forțele armate ale Rusiei duc încă lipsă de anumite arme, inclusiv drone, în pofida unei creșteri mari a producției.

Astăzi la Londra vor avea loc negocieri privind războiul din Ucraina, după ce Rusia ar fi transmis Statelor Unite că ar putea renunța la unele dintre pretențiile teritoriale din cele patru regiuni ucrainene pe care le controlează doar parţial. Vor lipsi, însă, diplomații de rang înalt din Marea Britanie, SUA, Franța, Germania și Ucraina, care au amânat planul de a se întâlni miercuri la Londra pentru discuții.

În acest context, șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a declarat astăzi că Uniunea Europeană nu va recunoaște niciodată, din punct de vedere legal, peninsula Crimeea ocupată de Moscova drept teritoriu rus. Ea a spus că Rusia nu trebuie răsplătită prin cedarea unui teritoriu important pentru Ucraina, iar SUA ar trebui în schimb să crească presiunea asupra Moscovei, mai degrabă decât să cedeze cererilor Kremlinului.

Un mesaj important a venit și de la Kiev, unde viceprim-ministrul ucrainean Iulia Svîrîdenko a spus că Ucraina este pregătită să negocieze, dar nu să se predea și că poporul ucrainean nu va accepta un conflict îngheţat deghizat în pace.

Situația pe front

  • O dronă rusească a ucis 9 oameni într-un autobuz - O dronă rusească a ucis nouă oameni dintr-un autobuz la Marganeț, în sud-estul Ucrainei, a anunțat miercuri guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhiî Lîsak, într-un mesaj pe Telegram. "O dronă (…) a lovit un autobuz care transporta angajații unei întreprinderi", a arătat oficialul. Acesta a adăugat la bilanț și 30 de răniți și a precizat că numărul acestora crește în continuare.
  • Atac aerian masiv - Un atac masiv cu drone declanșat de Rusia în timpul nopții asupra estului, sudului și centrului Ucrainei a rănit cel puțin cinci persoane și a deteriorat infrastructura civilă și companiile, au declarat oficialii ucraineni citați de Reuters. Atacurile au ținut în alertă Kievul și jumătatea de est a Ucrainei timp de mai multe ore în jurul miezului nopții. S-au semnalat lovituri în Kiev, Harkov, Poltava, Odesa și Dnipropetrovsk. "Un atac masiv al unei drone rusești asupra Poltava: trei persoane rănite. Numai infrastructura civilă a orașului a fost supusă atacurilor inamice", a transmis pe Telegram serviciul de urgență al Ucrainei. Mai multe incendii au izbucnit, iar clădiri rezidențiale, companii, depozite și garaje au fost avariate, a anunțat serviciul, care a postat fotografii cu pompierii luptându-se cu flăcările. Două persoane au fost rănite într-un atac cu dronă asupra infrastructurii civile în suburbiile orașului port Odesa de la Marea Neagră, care a provocat, de asemenea, mai multe incendii, a anunțat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii. Incendii de amploare au izbucnit ca urmare a unui atac cu drone rusești și în Harkov, a anunțat primarul Ihor Terehov.
  • Rușii lasă Herson fără curent - Trupele ruse au distrus miercuri dimineață o instalație energetică în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, a anunțat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin. El a spus că instalația, care furniza electricitate orașului Herson, a fost atacată de artileria și dronele rusești timp de peste 24 de ore. "Armata noastră a luptat toată noaptea pentru a respinge atacurile inamice. Cu toate acestea, dimineața, rușii au reușit să distrugă instalația energetică", a scris Prokudin pe Telegram. Atacurile cu drone continuă și ar putea exista întreruperi pe rețelele care furnizează electricitate în regiune, au precizat ucrainenii.
  • Avion radar NATO, folosit în premieră de Ucraina - O aeronavă de supraveghere și monitorizare aeriană avansată la standarde NATO (AEW&C) oferită Ucrainei a zburat luni deasupra regiunii de vest Liov. S-ar putea, însă, ca forțele aeriene ucrainene să nu beneficieze de toate capacitățile de înaltă tehnologie ale acestui avion. Detalii AICI.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Ucraina a lovit o fabrică de drone - O fabrică de drone de tip Shahed din Alabuga, o zonă din Tatarstan, a fost vizată de un atac cu dronă ucraineană, relatează Kyiv Independent. Astra și alte canale Telegram au distribuit imagini cu o dronă doborâtă. Alabuga se află la peste 1.000 de kilometri de granița dintre Rusia și Ucraina. Dronele ucrainene cu rază lungă de acțiune au lovit fabrica în aprilie anul trecut, cu scopul de a perturba producția rusă de Shahed și variantele lor fabricate în Rusia, Gerans, utilizate pe scară largă în atacurile aeriene împotriva Ucrainei. Peste 6.000 de drone de tip Shahed au fost produse în Alabuga anul trecut, precum și mii de drone cu rol de ținte false folosite pentru a copleși apărarea antiaeriană ucraineană, a declarat Andrii Kovalenko, un oficial la Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.
  • Atac cu drone în Tula - Dmitri Miliiaev, guvernatorul regiunii Tula din Rusia, care se învecinează la nord cu regiunea Moscova, a declarat că unitățile de apărare aeriană au distrus mai multe drone ucrainene. Nu au existat informații cu privire la pagube sau posibile victime, a transmis oficialul pe Telegram.
  • Putin vrea mai multe drone - Vladimir Putin a declarat miercuri că forțele armate ale Rusiei duc încă lipsă de anumite arme, inclusiv drone, în pofida unei creșteri mari a producției, informează Reuters. La o întâlnire a Comisiei Militaro-Industriale de stat, liderul de la Kremlin a declarat că aproape toate fabricile de apărare și-au îndeplinit integral comenzile anul trecut. "De exemplu, producția de arme, comunicații, sisteme de recunoaștere și război electronic s-a dublat. Trupele au primit peste 4.000 de unități de arme blindate, 180 de avioane de luptă și elicoptere", a afirmat președintele Putin în declarații televizate. De asemenea, au fost produse peste 1,5 milioane de drone de diferite tipuri, inclusiv aproximativ 4.000 de drone FPV, modele ușoare, concepute pentru țintire de precizie. "Știu foarte bine și mulți dintre cei care participă la întâlnirea noastră de astăzi știu la fel de bine ca mine: încă nu sunt suficiente astfel de arme. Nu suficient", a remarcat șeful statului rus. Putin a adăugat: "Sunt sigur că toate planurile de creștere a producției de echipamente necesare, în acest caz drone, vor fi cu siguranță îndeplinite. Le așteaptă cu nerăbdare pe front." Fabricile ruse din domeniul apărării produc non-stop de la începutul războiului din Ucraina. De asemenea, Rusia a achiziționat cantități mari de echipamente militare din alte țări, inclusiv drone Shahed din Iran și artilerie, rachete balistice și sisteme de rachete din Coreea de Nord.
  • Parcare în flăcări - Un incendiu a izbucnit într-o parcare dintr-un centru comercial situat în cartierul de afaceri al Moscovei, la circa 5 km distanță de Kremlin, informează miercuri agenția de presă TASS. Videoclipurile de la fața locului publicate de diverse instituții media din Rusia au arătat cum coloane de fum negru se ridicau printre zgârie-norii cartierului de pe malul râului Moskva. Cauza izbucnirii incendiului este încă necunoscută. De asemenea, nu se știe dacă se afla vreo persoană în vehiculul în care a avut loc explozia. Incendiul a fost lichidat de serviciile de urgență miercuri după-amiază, potrivit Reuters.

Negocierile de pace

  • Impas la Londra - Londra va găzdui azi o serie de negocieri privind războiul din Ucraina, într-un moment în care circulă informații că Rusia ar fi transmis SUA că ar putea renunța la unele dintre pretențiile teritoriale din cele 4 regiuni ucrainene aşa-zis anexate, dar pe care le controlează doar parţial. Însă diplomații de rang înalt din Marea Britanie, SUA, Franța, Germania și Ucraina au amânat planul de a se întâlni miercuri la Londra pentru discuții. Detalii AICI.
  • Ucraina nu se predă - Ucraina este pregătită să negocieze, dar nu să se predea, a declarat miercuri viceprim-ministrul ucrainean Iulia Svîrîdenko, în timp ce în presă au apărut detalii despre o propunere americană pentru un acord în urma căruia Ucraina ar ceda aproape toate teritoriile ocupate în prezent de Rusia, relatează Reuters. "Nu va exista niciun acord care să ofere Rusiei bazele mai puternice de care are nevoie pentru a se regrupa şi a reveni cu mai multă violenţă. Poporul nostru nu va accepta un conflict îngheţat deghizat în pace", a scris ea pe X. „O încetare completă a focului - pe uscat, în aer şi pe mare - este primul pas necesar”, a declarat Svîrîdenko, adăugând că, în cazul în care Moscova optează pentru o pauză limitată, Kievul va răspunde la fel.
  • UE nu va recunoaște niciodată cedarea Crimeii - Uniunea Europeană nu va recunoaște niciodată, din punct de vedere legal, peninsula Crimeea ocupată de Moscova drept teritoriu rus, a declarat miercuri Kaja Kallas, șefa diplomației UE. Comentariile sale vin ca răspuns la informațiile conform cărora recunoașterea Crimeii ca teritoriu rus ar face parte dintr-o propunere susținute de SUA pentru a pune capăt războiului din Ucraina. "Crimeea este Ucraina", a spus ea, adăugând că pentru cei care sunt sub ocupație înseamnă foarte mult faptul că acest teritoriu nu este recunoscut ca fiind al Rusiei. Kallas a afirmat că ar fi o greșeală ca acapararea de teritorii de către Moscova să fie răsplătită prin cedarea Crimeii într-un acord de încetare a focului. "Atunci Rusia primește ce vrea", a explicat ea. Kallas a spus că Washingtonul ar trebui în schimb să crească presiunea asupra Moscovei, mai degrabă decât să cedeze cererilor Kremlinului. "Ei au în mâinile lor instrumente pentru a le folosi, de fapt, ca să facă presiuni asupra Rusiei. Nu au folosit acele instrumente. Dacă pleacă acum fără să folosească instrumentele pe care le au de fapt în mâini, atunci marele meu semn de întrebare este de ce? De ce nu le folosesc pentru a pune capăt cu adevărat acestui război?", a subliniat ea.
  • Ieșire nervoasă a lui Trump la adresa lui Zelenski - Președintele american Donald Trump l-a mustrat pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski pentru că acesta a spus că Ucraina nu va recunoaște ocuparea Peninsulei Crimeea de către Rusia, calificând-o drept o declarație incendiară care va face ca un acord de pace cu Rusia să fie mai greu de realizat. ”Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se laudă pe prima pagină a The Wall Street Journal că, ”Ucraina nu va recunoaște ocuparea Crimeei. Nu este nimic de discutat aici”. Această declarație este foarte dăunătoare pentru negocierile de pace cu Rusia”, a scris președintele Donald Trump într-o postare virulentă pe Truth Social. Detalii AICI.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇