Ziua 1150 SUA s-ar putea retrage din negocierile de pace, în câteva zile. Starmer a vorbit cu Trump. China îi răspunde lui Zelenski

<span style="color:#990000;">Ziua 1150</span> SUA s-ar putea retrage din negocierile de pace, în câteva zile. Starmer a vorbit cu Trump. China îi răspunde lui Zelenski
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 1150 a debutat cu noi atacuri puternice ale rușilor. Loviturile s-au soldat cu doi morţi şi peste 60 de răniţi în Harkov şi Sumî, în nord-estul Ucrainei, au anunţat autorităţile ucrainene.

Ruşii au lovit Harkovul cu 3 rachete Iskander, iar una dintre ele a lovit o clădire înaltă din oraș. Este posibil să existe încă oameni sub dărâmături, potrivit autorităţilor.

La Sumî, în apropiere de frontiera rusă, un atac cu drone Shahed de fabricaţie iraniană a ucis o persoană şi a rănit o alta, potrivit administraţiei militare locale.

De asemenea, pompierii au stins un incendiu de amploare izbucnit în urma unui atac cu dronă rusească asupra orașului Nikolaev. Depozitele unei companii private care comercializează bunuri de uz casnic au luat foc.

Între timp, discuțiile pentru pace continuă. Iar SUA avertizeză că vor abandona eforturile de a negocia un acord între Ucraina și Rusia dacă în următoarele zile nu vor fi semne clare că un astfel de acord poate fi încheiat. Declarația care a surprins pe toată lumea a fost făcută de secretarul de stat american Marco Rubio.

Vorbind la Paris, după întâlnirea cu liderii europeni şi ucraineni, Rubio a argumentat că preşedintele Donald Trump este încă interesat de un acord, dar are multe alte priorităţi în lume şi este dispus să treacă mai departe, dacă nu există semne de progres.

Ulterior anunțului, premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au avut o discuție telefonică despre Ucraina. „Au convenit să rămână în contact”, a precizat purtătorul de cuvânt al premierului britanic, fără a da alte detalii.

În timpul ăsta, Guvernul Ucrainei a anunţat semnarea unui „memorandum de intenție” care vizează încheierea unui acord complex privind accesul la resursele naturale și mineralele critice ale Ucrainei.

Iar China a răspuns acuzațiilor lui Volodimir Zelenski, asigurând că nu a livrat niciodată arme letale Rusiei în războiul împotriva Ucrainei. Beijingul a apreciat acuzațiile lui Zelenski ca fiind arbitrare și o manipulare politică.

Situația pe front

  • Clădire lovită de rachetă - Ruşii au lovit Harkovul cu 3 rachete Iskander. Una dintre ele a lovit o clădire înaltă din oraș. O persoană a murit și alte 60 au fost rănite. „O rachetă inamică a lovit o zonă dens populată din Harkov. O clădire înaltă a fost lovită. Numerosi oamni ar putea fi prinși sub dărâmături”, a declarat primarul Harkovului, Ihor Terekhov. Un bărbat în vârstă de 79 de ani care se afla în apartamentul său în momentul bombardamentelor a fost ucis. Printre victimele atacului se numără patru fete în vârstă de 3, 4, 14 şi 16 ani, precum şi un băiat în vârstă de 17 ani. „Potrivit informaţiilor preliminare, loviturile asupra Harkovului au fost efectuate cu rachete balistice cu muniţie cu dispersie. Acesta este motivul pentru care zonele afectate sunt foarte mari”, a transmis primarul Harkovului.
  • Nou atac în Sumî - Rușii au atacat din nou orașul Sumî, lovind într-o zonă industrială. Primarul interimar al orașului, Artem Kobzar, a declarat că a fost un atac cu trei drone. De asemenea, el a spus că o persoană a fost ucisă în atac, iar o alta a fost rănită.
  • Incendiu cauzat de o dronă în Nikolaev - Pompierii au stins un incendiu de amploare izbucnit în urma unui atac cu dronă rusească asupra orașului Nikolaev. Depozitele unei companii private care comercializează bunuri de uz casnic au luat foc. Incendiul s-a extins pe o suprafață de 700 mp.

Discuții pentru pace

  • Întâlnirea de la Paris - Secretarul de stat american Marco Rubio şi Steve Witkoff, trimisul internaţional al preşedintelui Donald Trump, au purtat discuţii la nivel înalt cu oficiali ucraineni şi europeni la Paris, în cadrul unui summit care a avut loc joi şi care a avut ca scop întărirea apărării Ucrainei împotriva invaziei ruse. Oficialii ucraineni şi americani au avut un „schimb de opinii excelent” cu omologii lor britanici, francezi şi germani, a declarat o sursă de la Elysée după discuţii, reuniunea de la Paris oferind „o oportunitate strategică foarte puternică”. Ucraina şi cele trei ţări europene au subliniat sprijinul lor comun pentru eforturile lui Trump de a pune capăt rapid războiului, potrivit sursei.
  • Avertismentul SUA - Vineri au apărut însă și informații oficiale. Statele Unite vor înceta să mai încerce să medieze un acord de pace Rusia-Ucraina în câteva zile, cu excepţia cazului în care există semne clare că se poate ajunge la o înţelegere, a declarat vineri secretarul de stat american Marco Rubio, anunţă Reuters. Vorbind la Paris după întâlnirea cu liderii europeni şi ucraineni, Marco Rubio a declarat că preşedintele Donald Trump este încă interesat de un acord, dar are multe alte priorităţi în lume şi este dispus să treacă mai departe, dacă nu există semne de progres. La o zi după reuniunile de la Paris între americani, europeni şi ucraineni, secretarul de stat american a spus că este necesar „să se determine în zilele următoare” dacă pacea este „fezabilă” în Ucraina, subliniind că „Statele Unite au şi alte priorităţi”. „Trebuie să determinăm în zilele următoare dacă pacea este fezabilă sau nu, iar dacă nu este posibilă, trebuie să mergem mai departe", deoarece „Statele Unite au şi alte priorităţi”, a declarat el pe aeroportul Le Bourget din Paris înainte de a se urca în avion. Detalii AICI.
  • Starmer a vorbit cu Trump - Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au discutat la telefon despre Ucraina. Este prima convorbire a celor doi lideri după apariția informațiilor potrivit cărora americanii s-ar putea retrage din negocierile cu rușii privind un acord de pace în Ucraina. „Au convenit să rămână în contact”, a precizat purtătorul de cuvânt, fără a da alte detalii.

Alte informații relevante

  • Acordul pentru minerale - Guvernul Ucrainei a anunţat semnarea ”memorandum de intenție” care vizează încheierea unui acord complex privind accesul la resursele naturale și mineralele critice ale Ucrainei. Ministrul Economiei, Yulia Svyrydenko, a afirmat că memorandumul deschide calea pentru ceea ce ea a numit un acord privind un parteneriat economic. Ea a declarat că o înţelegere finală ar implica, de asemenea, un fond de investiţii pentru reconstrucţia Ucrainei. Oficiali ai SUA şi-au exprimat speranţa că un acord ar putea fi finalizat până la sfârşitul săptămânii viitoare. Detalii AICI.
  • China îi răspunde lui Zelenski - China a dat vineri asigurări că nu a livrat niciodată arme letale Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, denunțând acuzații arbitrare și o manipulare politică, după declarațiile făcute de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acest schimb de acuzații intervine în condițiile în care Kievul și-a înmulțit criticile față de Beijing. Volodimir Zelenski a acuzat joi China că furnizează arme Rusiei și că participă la producția unor arme pe teritoriul rus. ”China nu a furnizat niciodată arme letale niciuneia dintre părțile implicate în conflict și controlează strict articolele cu dublă utilizare”, civilă și militară, i-a răspuns vineri Lin Jian, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez.
  • Ordinul lui Putin a expirat - Ordinul dat pe 18 martie de președintele rus Vladimir Putin de a suspenda pentru 30 de zile loviturile asupra infrastructurii energetice din Ucraina a expirat, a anunțat vineri Kremlinul. ”Luna de moratoriu a expirat de fapt. Pentru moment, nu au fost alte instrucțiuni din partea comandantului suprem, președintele Putin”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. El a confirmat astfel încetarea, de partea rusă, a acestui fragil moratoriu pe care Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc în repetate rânduri că l-au încălcat, salutând totodată acest armistițiu parțial drept ”un oarecare progres” pe calea spre o reglementare a conflictului în Ucraina.
  • Ucraina a recuperat trupurile a 909 soldați - Ucraina a anunțat vineri că a recuperat trupurile a 909 de soldați ucraineni uciși în lupte, după un schimb identic care a avut loc la sfârșitul lui martie, cel mai mare de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, informează AFP. Schimbul de rămășițe de soldați, precum și de prizonieri de război, este unul dintre rarele domenii de cooperare între Moscova și Kiev. Atât Moscova, cât și Kiev manifestă discreție cu privire la propriile pierderi militare.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇