Opera Națională București prezintă Cavalleria Rusticana & Pagliacci și titluri din repertoriul internațional în Săptămâna Luminată

Opera Națională București prezintă Cavalleria Rusticana & Pagliacci și titluri din repertoriul internațional în Săptămâna Luminată
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Opera Națională București continuă celebrarea miracolului pascal al Învierii Domnului și în Săptămâna Luminată prin reluarea, joi, 24 aprilie 2025, a operei Cavalleria Rusticana de Pietro Mascagni, care a fost, de asemenea, prezentată și în Joia Mare, pe prima scenă lirică a României, împreună cu Pagliacci de Ruggiero Leoncavallo. Programul săptămânii 21-27 aprilie 2025 este completat cu Peer Gynt (de Edvard Grieg) și Carmina Burana (de Carl Orff) vineri, 25 aprilie 2025. Urmează Nabucco de Verdi (sâmbătă, 26 aprilie 2025) și două evenimente excepționale duminică, 27 aprilie: Enescu 70 pe înțelesul tuturor și Gala internațională de balet cu ocazia Zilei mondiale a dansului.

Cavalleria Rusticana (de Pietro Mascagni) și Pagliacci (de Ruggiero Leoncavallo) – joi, 24 aprilie 2025, ora 18:30

Cavaleria Rusticana_4

Prin cele două capodopere ale verismului italian – Cavalleria Rusticana (de Mascagni) și Pagliacci (de Leoncavallo) –, Opera Națională București prezintă o imersiune culturală în atmosfera bucolică, dar, deopotrivă, violentă și decadentă, specifică sudului Italiei (Siciliei și Calabriei). Cele două opere portretizează și esențializează modestele comunități țărănești siciliene și calabreze, concentrându-se pe triunghiuri amoroase ce se dovedesc a se sfârși violent și mortal. Prezentarea celor două opere – chiar în Joia Mare – nu este deloc o alegere întâmplătoare, căci acțiunea din Cavalleria Rusticana (de Mascagni) se petrece chiar într-o zi de mare sărbătoare religioasă (Paștele catolic). Bătaia pioasă a clopotelor peste o piață publică dintr-o localitate încremenită în timp din Sicilia (în Cavalleria Rusticana) sau Calabria (în Pagliacci) se suprapune și potențează poveștile de iubire, destinele schimbate și emoțiile intense trăite de populația locală. De la satul sicilian în care se dezlănțuie pasiunile ascunse (în Cavalleria Rusticana de Mascagni) până la trupa de actori care poposește într-un oraș calabrez de provincie (în Pagliacci de Leoncavallo) și care se găsește prinsă între realitate și ficțiune, publicul este invitat să trăiască forța și expresivitatea unor pagini muzicale care au marcat istoria operei.

Peer Gynt (de Edvard Grieg) și Carmina Burana (de Carl Orff) – vineri, 25 aprilie 2025, ora 18:30

!!23.03 afis Perr Gynt & Carmina Burana.cdr

Baletele nordice Peer Gynt de Edvard Grieg și Carmina Burana de Carl Orff reprezintă o desăvârșită fuziune între arhaic și modern. În Peer Gynt, regăsim povestea unui incorigibil tânăr norvegian, frumos și visător, voinic și aventurier, care cutreieră lumea în căutarea iubirii perfecte, dar iluzorii. Compozitorul norvegian Edvard Grieg exprimă muzical o minunată poveste despre conștiința omului, despre binele și răul făcut în viață, despre iertare și regăsire. În partea a doua, cantata Carmina Burana de Carl Orff – bazată pe interpretarea muzicală a unor manuscrise medievale occidentale din secolele XI-XIII, descoperite, în 1803, într-o mănăstire benedictină bavareză – va fi transpusă scenic de către baletul, soliștii, corul și orchestra Operei Naționale București, având ca temă principală vulnerabilitatea și fragilitatea oamenilor în fața sorții iminente.

Nabucco (de Giuseppe Verdi) – sâmbătă, 26 aprilie 2025, ora 18:30

Nabucco_ONB

Sub denumirea originală de Nabucodonosor, opera a fost interpretată pentru prima dată la Scala din Milano la 9 martie 1842 și marele său succes a stabilit pentru totdeauna reputația de mare compozitor de operă pentru Verdi. Tema fundamentală din Nabucco o reprezintă istoria împovărătoare a poporului evreu pe care regele babilonian Nabucodonosor al II-lea l-a atacat, învins și exilat din patria sa. Dar evenimentele istorice sunt folosite de Verdi doar ca fundal și pretext pentru o idilă romantică și un complot politic. Giuseppe Verdi, ca mare patriot trăitor într-o Italie risorgimentală, divizată politic și segmentată teritorial, s-a inspirat mai ales din scena în care evreii capturați, pe malul Eufratului, tânjesc după îndepărtata lor patrie, astfel că, într-o noapte, a scris celebrul cor – Va pensiero – al prizonierilor evrei. La scurt timp după seara premierei mondiale, acest cor s-a răspândit pe străzile italiene și a fost cântat ca un imn revoluționar. Cu o muzică impresionantă, coruri uriașe și arii de neuitat, Nabucco este fără doar și poate una dintre cele mai grandioase compoziții din istoria operistică a umanității.

Enescu 70 pe înțelesul tuturor – duminică, 27 aprilie 2025, ora 14:00

!!!!27.04 afis Enescu pe intelesul tuturor.cdr

Cu ocazia împlinirii, în 2025, a 70 de ani de la trecerea în eternitate a compozitorului George Enescu, Opera Națională București îl omagiază printr-un concert, dublat de o expoziție-conferință: Enescu 70 pe înțelesul tuturor. Acest eveniment special va prezenta opera monumentală Oedipe într-un format accesibil și captivant, evidențiind conexiunile profunde dintre capodopera enesciană și tradițiile folclorice românești. Figură emblematică a muzicologiei secolului XX, George Enescu a reușit să îmbine esența folclorului românesc cu limbajul muzicii clasice, lăsând în urmă o moștenire impresionantă ca violonist, pianist, dirijor, compozitor și pedagog. Opera sa continuă să inspire generații de muzicieni și iubitori ai artei sunetelor, iar proiectul Enescu 70 pe înțelesul tuturor își propune să aducă în atenția publicului frumusețea și complexitatea creațiilor sale. Interpretează (în Foaierul Operei Naționale București): Ștefan Ignat, Bianca Mărgean și Liviu Indricău. Acompaniază la pian: Luminița Berariu.

Gala internațională de balet – duminică, 27 aprilie 2025, ora 18:30

Opera Națională București vă invită să vă alăturați demersului de a celebra Ziua mondială a dansului printr-o gală internațională de balet. Participă prim-balerinii și soliștii Operei Naționale București, precum și soliștii Teatrului de Balet din Sibiu. Invitați speciali sunt Arianne Lafita Gonzalvez și Vittorio Galloro.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, BCR, Rețele Electrice și PPC Romania.

Parteneri: Market Aroma, Yokko The Fashion Store, Secuiana, Marelbo, Pop Cola, Phoenixmedia, Euromedia, Cocor, Băneasa Shopping City, Cineplex, Imperia Club, Sansha.

Partener cultural de mobilitate: Suzuki.Parteneri media: Digi24, Antena 3, România TV, TVR Cultural, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Actualități, RFI România, Romantic FM, Radio Itsy Bitsy, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul Metropolis, News București, Q Magazine, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro, 9am.ro, Kudika, Garbo, Romania Journal, Grupul de Presă SEMNAL, Nine O’Clock, Ziarul Puterea, Mediatrust.