Afacerile construite având în minte sustenabilitatea „verde” sunt poveștile de succes ale viitorului. Dar, până să ajungă povești de succes, ele trebuie să fie mai întâi parte dintr-o conversație asumata, iar conversația deja a început.
„De ce trebuie să fim sustenabili?”, „Cum facem să fim sustenabili?”, „Ce beneficii aduce sustenabilitatea în termeni de business?”, „Cine mă poate sprijini financiar ca să fiu astăzi sustenabil?”, acestea sunt doar câteva dintre întrebările ale căror răspunsuri și-au găsit sens într-o comunitate de antreprenori care crește de la an la an.
Platforma se numește Sustainable Futures, fiind inițiată în 2021 de Asociația Social Innovation Solutions și susținută de Fundația Coca-Cola. Ea aduce laolaltă peste 500 de lideri de business, din politică sau societatea civilă. Aici nu doar că se poară conversații, ci se acționează concret.
În cadrul Sustainable Futures se desfășoară și Academia de Sustenabilitate, care este cea mai mare comunitate de IMM-uri din România dedicată integrării sustenabilității în modelul de afaceri și care are un apel deschis pentru un grant în valoare de 5.000 de euro dedicat afacerilor din retail, disponibil până pe 21 aprilie.
Pentru a aplica la această rundă de finanțare, afacerile completează strategia de sustenabilitate a afacerii lor și stabilesc măsura pe care vor să o implementeze și bugetul necesar acesteia.
Prin cursuri specializate dedicate sustenabilității (Introducere în sustenabilitate, Sustenabilitate în HoReCa, Sustenabilitate în Retail), grupuri de învățare online și granturi nerambursabile, proiectul sprijină IMM-urile să transforme sustenabilitatea într-un avantaj strategic. Totodată, facilitează accesul și finanțarea pentru certificarea B Corp, consolidând poziția afacerilor locale ca lideri în tranziția durabilă.

Un alt program este Transformator, un program hibrid de workshopuri, sesiuni de training, mentorat personalizat și bootcamp-uri aplicate pe principiile sustenabilității și inovației sociale.
Programul include un bootcamp de 3 zile la București, cu lideri de business și experți în sustenabilitate, sesiuni personalizate într-un Personal Advisory Board și o ceremonie de încheiere într-un eveniment regional cu participanți și alumni ai programelor din Europa Centrală și de Est. De asemenea, programul oferă consultanță internațională post-program unor participanți selectați, pentru crearea și implementarea unor strategii de sustenabilitate, fundraising, marketing sau digitalizare a afacerii.
Aplicațiile pentru ediția a VI-a Transformator sunt deschise până în 7 mai, prin completarea unui formular disponibil pe site-ul proiectului.

Conversațiile Sustainable Futures, adunate într-un raport
Rezultatul întâlnirii dintre toți acești oameni a fost sumarizat și inclus în raportul Raportul ‘‘Creating Sustainable Futures Together’, o resursă valoroasă care aduce informații relevante despre raportarea în domeniul sustenabilității, conceptul economiei circulare sau schimbările de cultură organizațională necesare pentru ca o companie să devină mai sustenabilă.
Raportul, ce poate fi descarcat gratuit de pe site-ul SocialInnovationsSolutions.org, conține atât o analiză comprehensivă a contextului global, regional și local pentru fiecare dintre cele 10 obiective de dezvoltare durabilă ale ONU, cât și concluziile conversațiilor publice și ale celor cu experți în acest domeniu.
