Ambasada Rusă din Chișinău adăpostește condamnați afiliați grupării Șor, le perfectează acte rusești după care îi transportă în Transnistria cu mașini cu numere diplomatice.
Dezvăluirile au fost făcute de șeful Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Musteață, care a prezentat și probe video în cadrul unui briefing.
„SIS deține informații confirmate că Rusia l-a ajutat pe cetățeanul Alexandr Nesterovski să se eschiveze de la închisoare. Acest gen de acțiuni fac parte din mecanismul de agresiune hibridă orientată împotriva Republicii Moldova, fapt despre care SIS a informat de mai multe ori”, a menționat Musteață.
Ambasada rusă, adăpost pentru condamnații pentru corupție
Potrivit lui, pe 18 martie 2025, la ora 20.15, cu o zi înainte de pronunțarea sentinței de condamnare a deputatului grupării Șor, Alexandr Nesterovski, la 12 ani de închisoare, acesta a intrat pe teritoriul Ambasadei Rusiei de la Chișinău.
A doua zi dimineață, el a fost transportat cu o mașină cu numere diplomatice ale Federației Ruse în regiunea transnistreană, unde se află până în prezent sub protecția directă a serviciilor speciale ruse. Musteață a numit acțiunea „operațiune de extragere, organizată de serviciile speciale rusești”.
Identitatea șoferului care l-a transportat pe Nesterovski la sediul ambasadei ruse a fost stabilită de către SIS, iar informația a fost transmisă instituțiilor de drept care gestionează dosarul de căutare pe numele lui Nesterovski. Potrivit lui Musteață, șoferul a confirmat faptul că l-a transportat pe deputatul grupării Șor la sediul ambasadei ruse din Chișinău.
„Pe 18 martie, de la ora 21:00 până după miezul nopții, a fost sesizată o activitate atipică a diplomaților ruși pentru orele nopții, deplasându-se spre clădirea misiunii diplomatice în afara orelor de program. Ulterior, pe 19 martie, ziua în care era planificată ședința de judecată, la ora 11:19, un microbuz cu numere diplomatice ale ambasadei a părăsit teritoriul misiunii diplomatice, iar peste o oră microbuzul a fost fixat la postul vamal intern, deplasându-se cu viteză în direcția regiunii transnistrene. La momentul traversării postului intern, mijlocul de transport a ignorat semnele de circulație rutieră instalate în post”, a dezvăluit șeful SIS.
Încă trei diplomați ruși ar urma să fie expulzați
Jurnaliștii moldoveni au aflat că, în legătură cu acest caz, trei diplomați din cadrul Ambasadei Ruse din Chișinău ar urma să fie declarați persona non-grata. Unii activează în cadrul oficiului consular rusesc din Tiraspol.
MAE de la Chișinău ar urma să facă anunțul în scurt timp, după ce ambasadorul agreat al Rusiei, Oleg Ozerov, va fi convocat din nou la MAE.
Ambasada Federației Ruse la Chișinău declară că informațiile SIS „sunt nefondate și inacceptabile”. „Partea moldovenească nu a transmis nicio solicitare oficială privind acordarea asistenței juridice în cadrul mecanismelor existente”.
MAE de la Chișinău i-a transmis diplomatului rus o notă prin care trei angajați ai Ambasadei Ruse au fost declarați persoane indezirabile. „Decizia autorităților moldovene are la bază dovezi clare privind desfășurarea de activități contrare statutului diplomatic pe teritoriul Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat MAE.
În 2023, jurnaliștii moldoveni de investigație au dezvăluit că Ambasada Rusă din Chișinău, care se întinde pe un cartier întreg din centrul capitalei, este, de fapt, un uriaș centru de spionaj în coasta NATO.
Pe acoperișul misiunii diplomatice au fost numărate cel puțin 28 de antene capabile să capteze orice tip de semnal la distanță lungă. La scurt timp, ca urmare a anchetei jurnalistice, Chișinăul a expulzat peste 40 de agenți ruși care activau în cadrul ambasadei .
Antenele au rămas însă nemișcate pe clădirea misiunii diplomatice.
Încă o condamnare – încă un deputat din gruparea Șor, fugar
Luni, 31 martie, o altă deputată a grupării Șor, Irina Lozovan, și soțul ei, Pavel Gîrleanu, au fost condamnați la 6 ani și, respectiv, 5 de ani de închisoare pentru corupție politică.
Ca și în cazul Nesterovski, cei doi inculpați nu s-au prezentat la ședință, așa că judecătorul i-a dat în căutare.
Potrivit surselor DW, cei doi au fost extrași de către serviciile secrete rusești și transportați la Tiraspol prin aceeași metoda ca și în cazul Nesterovski. Avocații au anunțat că vor contesta decizia instanței la Curtea de Apel.
Luni, a ajuns din nou în fața instanței și guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul, reținută recent pe aeroportul din Chișinău în timp ce încerca să părăsească țara.
Săptămâna trecută, instanța a dispus în privința acesteia arest preventiv pe un termen de 20 de zile într-un dosar de corupție electorală. Luni ea a fost dusă în fața unui judecător într-un alt dosar de corupție politică.
În fața judecătoriei au fost aduși organizat mai mulți susținători. Aceștia au venit la protest cu drapelul Autonomiei Găgăuze și au scandat lozinci în susținerea bașcanei Guțul și împotriva Guvernului de la Chișinău.
După ce zilele trecute i-a scris scrisori, prin intermediul avocaților, lui Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, rugându-i să o elibereze, luni, Evghenia Guțul i-a scris o scrisoare și lui Donald Trump căruia i s-a plâns că guvernarea de la Chișinău îi fabrică dosare politice.