Medicii de la Colentina acuză că spitalul stă blocat pentru mai puţin de 100 de bolnavi cu coronavirus, majoritatea asimptomatici

Medicii de la Colentina acuză că spitalul stă blocat pentru mai puţin de 100 de bolnavi cu coronavirus, majoritatea asimptomatici
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cadrele medicale şi personalul auxiliar de la Spitalul Colentina din București solicită, într-o petiţie, redeschiderea unităţii medicale şi pentru pacienţii non-COVID, menţionând că documentele în acest sens au fost depuse la Direcţia de Sănătate Publică de o săptămână, dar eliberarea avizului temporar de funcţionare întârzie.

Semnatarii petiţiei spun că în spital mai sunt acum cel mult o sută de pacienţi cu coronavirus, majoritatea asimptomatici şi fără alte probleme de sănătate, „dar cu toate acestea spitalul este în continuare blocat”.

Petiţia intitulată "Opriţi distrugerea Spitalului Clinic Colentina! Nu vă mai jucaţi cu vieţile pacienţilor" este semnată de cadrele medicale şi auxiliare de la unitatea medicală.

În petiţie se arată că, până în luna martie, secţiile de Anestezie-Terapie Intensivă, Cardiologie, Chirurgie, Dermatologie, Diabet şi Boli de Nutriţie, Fiziokinetoterapie, Gastroenterologie, Hematologie, Medicină internă, Medicina Muncii, Boli profesionale, Neurologie, Neurochirurgie, Oncologie, Ortopedie, Pneumlogie, Reumatologie şiUrologie tratau peste 20.000 de pacienţi pe lună, "cei mai mulţi pentru probleme de sănătate severe, foarte multe intervenţii medicale fiind unice la nivelul ţării, iar unele chiar şi în lume".

ADVERTISING

"La declanşarea pandemiei cu coronavirus am înţeles nevoia de a ne implica pentru salvarea vieţilor semenilor noştri care s-au îmbolnăvit; am răspuns imediat solicitării Ministerului Sănătăţii de a ne implica, în formula de spital suport COVID.

Dar această participare nu se putea face decât în limitele expertizei noastre de specialitate (nefiind medici cu specializate de boli infecţioase), pentru a evita malpraxisul. Şi, totuşi, pe lângă pacienţi cu probleme care ţineau de specialităţile noastre, am primit şi am îngrijit şi pacienţi asimptomatici, dar infectaţi cu SARS-Cov2", spun semnatarii petiţiei.

Ei adaugă că au înţeles acest lucru "ca pe o consecinţă a unei situaţii excepţionale, temporare, de urgenţă".

"Experienţa acestor luni ne-a arătat însă că România nu a fost asaltată de valuri pandemice atât de grav precum alte ţări (Italia, Spania, SUA). În lunile martie şi aprilie, spre vârful pandemiei, la Spitalul Colentina au fost internaţi 400 de pacienţi pe cele 867 de paturi de care dispunem, care au fost îngrijiţi de nu mai putin de 258 de medici şi de aproape 1.000 de asistenţi medicali, personal medical auxiliar, biologi, biochimişti  şi farmacişti, cu toţii de alte specialităţi decât cea de boli infecţioase", susţin aceştia.

ADVERTISING

Spitalul Colentina este blocat, deși are doar 100 de pacienți cu coronavirus

Semnatarii petiţiei spun că, în prezent, în Spitalul Colentina sunt sub 100 de pacienţi, majoritatea asimptomatici şi fără alte probleme de sănătate care să necesite spitalizarea, "dar cu toate acestea spitalul este în continuare blocat, redus la o minimă activitate în afara profilului său medical".

"250 de medici, pentru formarea cărora s-a investit considerabil, se deprofesionalizează, fiind forţaţi să lucreze într-un domeniu în care nu sunt specializaţi, confruntându-se cu nemulţumirea pacienţilor asimptomatici (şi a familiilor lor), internaţi în spital doar pentru izolare, pe care cei mai mulţi o consideră nejustificată", afirmă aceştia.

Ei susţin că această abordare "ciudată din punct de vedere medical" a determinat Avocatul Poporului se lanseze procedura de monitorizare pentru suspiciunea de tortură şi rele tratamente aplicate pacienţilor cu COVID, "demers profund umilitor pentru întreg personalul medical, care nu e responsabil de modul în care se face internarea în spitale a celor depistaţi cu infecţie SARS-Cov2, dar îşi face meseria cu bună credinţă şi în condiţii dificile".

ADVERTISING

"Şi mai grav, în toată această perioadă, zeci de mii de pacienţi non-COVID au fost lipsiţi în mod inacceptabil de serviciile medicale la care aveau dreptul şi de care depindeau. Strategia este profund periculoasă pentru pacienţi, dar şi costisitoare pentru spital şi pentru sistem, determinând o risipă de resurse materiale şi financiare dificil de justificat şi de recuperat", arată semnatarii petiţiei de la Spitalul Colentina.

Ei adaugă, din câte ştiu, Spitalul Colentina, "din raţiuni neclare", a fost singurul spital din ţară, de o asemenea dimensiune şi fără compartiment de boli infecţioase, închis în totalitate accesului general.

"În situaţia actuală, după depăşirea vârfului pandemiei, în care există o răspândire comunitară a virusului, când toate unităţile spitaliceşti ar trebui să fie capabile să gestioneze pacienţii suspecţi şi confirmaţi cu SARS-Cov2, blocarea globală a uneia dintre cele mai performante unităţi spitaliceşti multidisciplinare din Bucureşti este total lipsită de logică", susţin reprezentanţii de la Spitalul Colentina.

Potrivit sursei citate, pacienţii de la Colentina nu pot fi preluaţi de alte spitale în aceste condiţii.

"Cu toate acestea, deşi spitalul a depus de o săptămână toată documentaţia pentru obţinerea avizului temporar de funcţionare la Direcţia de Sănătate Publică (pentru a da posibilitatea şi celorlaltţi pacienţi de a se adresa spitalului, nu doar a celor COVID) eliberarea acestui document întârzie în mod nejustificat, invocându.se mereu alte pretexte.

Înţelegem că Spitalul Clinic Colentina era perfect pregătit atunci când a fost desemnat peste noapte spital suport COVID, însă acum când ar trebui redeschis pentru o funcţionare normală, nu ne mai bucurăm de aceeaşi încredere. Vă rugăm, în numele nostru (medici, cadre medii, personal auxiliar) şi mai ales al pacienţilor, care ne sunt alături în acest demers, nu ne antrenaţi în jocuri care nu sunt medicale, nu confiscaţi Spitalul Clinic Colentina, nu confiscaţi dreptul oamenilor la sănătate", se arată în finalul petiţiei.

Citește și:

Tătaru: Nu putem externa acum persoanele asimptomatice depistate cu Covid-19

Apelul medicilor pentru MS: Nu mai internați bolnavii de coronavirus care nu au simptome. E anormal!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇