Crin Antonescu a anunţat că liderii coaliției (PSD, PNL, UDMR) vor avea o întâlnire, luni, cu președintele Klaus Iohannis și a vorbit despre posibilitatea ca şeful statului să-și anunțe retragerea din funcție, mişcare pe care preşedintele a negat-o în repetate rânduri. Însă acum suspendarea ar avea şanse, iar demiterea prin referendum ar face rău ţării (prin instabilitatea adusă) şi l-ar lăsa fără privilegiile de fost şef de stat.
În actualele condiţii, în care USR se alătură extremiştilor (AUR, SOS şi POT) şi sprijină propunerea de suspendare, atunci Iohannis este mult slăbit şi susţinerea în Parlament mai stă în doar câteva voturi.
În plus, chiar şi din coaliţie i s-a cerut preşedintelui să facă un pas în spate, pentru că şansele tuturor candidaţilor pro-occidentali din cursa pentru Cotroceni sunt afectate acum de rămânerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte.
Cererea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis intră, luni, pentru a treia oară în şedinţa Birourilor reunite ale Parlamentului. Ședința va avea loc la Camera Deputaților, de la ora 13.30.
De data aceasta, POT, AUR, SOS şi USR au strâns 178 de semnături. Cu toate acestea, partidele semnatare nu au teoretic voturile pentru a trece o astfel de solicitare, în plen, fiind necesare 233, iar aceste partide au doar 215 voturi în cele două Camere.
Se pare însă că sunt destui parlamentari din coaliţie care sunt dispuşi să sprijine suspendarea, având în vedere că votul este secret.
Iată cele mai importante declaraţii ale candidatului coaliţiei la alegerile prezidenţiale pe tema rămânerii lui Klaus Iohannis la Cotroceni. Crin Antonescu a vorbit la TVR Info şi este citat de News.ro.
- La această întâlnire pot să presupun că poate fi vorba de varianta în care preşedintele decide să se retragă. Asta ar putea fi o variantă.
- Ar putea fi o discuţie despre procedura de suspendare, care începe în Parlament, în cazul în care preşedintele doreşte să o parcurgă, să o înfrunte, ca să spun aşa, să întrebe liderii majorităţii dacă are susţinerea în continuare, dacă se respinge.
- Se poate să vrea să afle dacă este posibil să fie suspendat
- Poate există elemente noi în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la primul tur al alegerilor. Se cunosc motivele şi datele pe care Curtea Constituţională a anulat turul doi al alegerilor, dar, după cum ştiţi, în opinia publică există în continuare o solicitare sau o aşteptare sau o speranţă de date noi, care să ne facă mai clar de ce s-a anulat acel tur de alegeri.
- Ceea ce este important este ca noi, totuşi, până în mai, să avem posibilitatea să facem o campanie electorală normală, corectă, plină de conţinut, pentru că e o alegere foarte importantă pentru ţara asta, şi nu să avem acest interval parazitat cu o dezbatere pe care ar solicita-o un referendum.
- Mandatele preşedintelui Iohannis s-au încheiat sau se încheie în două luni sau câte mai sunt. Părerea despre ele este formată. Discuţia istorică despre ele va urma. Nu cred că asta e tema României acum, să discutăm pro sau contra ce-a făcut domnul Iohannis în cei zece ani.
- A intra acum într-un referendum, procedurile de suspendare, referendum, în afară de imaginea de instabilitate suplimentară pentru România, pur şi simplu, pierdem timpul cu altceva şi lucrul acesta n-ar fi decât în favoarea forţelor ultranaţionaliste sau extremiste.
- Deci nu avem nevoie de o dezbatere despre Klaus Iohannis, avem nevoie de o dezbatere despre viitor. Şi, de aceea, ori demisionează Klaus Iohannis, ori sper ca majoritatea să respingă acest demers de suspendare absolut populist şi absolut electoral, dar numai în favoarea unora.
- Este o majoritate foarte fragilă. După părerea mea, din păcate, USR-ul s-a alăturat AUR, POT, SOS în acest demers şi asta face ca solicitarea de suspendare să fie aproape de a avea succes. Adică le trebuie 6-7 voturi, nu ştiu, 10 voturi din majoritate. Şi, cum şi acolo există oameni care au solicitat intens retragerea domnului Iohannis, nu este exclus.
- Eu cred că trage în jos nu doar candidatura mea, că nu sunt candidatul domnului Iohannis, trage în jos candidatura tuturor pro-occidentalilor, pentru că nu voi fi singurul, trage în jos actuala majoritate, trage în jos opţiunea de continuare a orientării pro-occidentale a României.
- Dacă se ajunge la o suspendare şi la un referendum, la o demitere, chiar văd că are doar de pierdut. Pentru că nu cred că vreun preşedinte, domnul Klaus Iohannis, doreşte să iasă din istorie, de pe scena prezidenţială, prin demitere. Dacă ești demis, îți pierzi drepturile prevăzute de lege pentru foști președinți
- Dar, din punctul domniei sale de vedere, respectă hotărârea Curţii şi stă la datorie până când este ales un nou preşedinte.