Un sondaj recent realizat în Germania arată că 88% dintre alegători se tem de o posibilă manipulare a alegerilor din partea unor actori străini, în special Rusia și SUA, urmate de China.
Studiul, publicat de asociația digitală Bitkom din Bruxelles, evidențiază îngrijorările legate de interferențele externe înaintea scrutinului din 23 februarie, scrie Deutsche Welle.
Sondajul, realizat pe un eșantion de peste 1.000 de alegători, relevă că aproape 9 din 10 respondenți consideră că guverne, grupuri sau indivizi din afara Germaniei vor încerca să influențeze alegerile prin campanii pe rețelele sociale.
Rusia și SUA, percepute ca principale surse de influență
Dintre entitățile suspectate de interferențe, Rusia ocupă primul loc (45%), urmată de SUA (42%) și China (26%). Alte entități est-europene au fost menționate de 8% dintre respondenți.
În ceea ce privește formarea opiniilor politice, 82% dintre cei chestionați au spus că discuțiile cu prietenii și familia le influențează viziunea, 76% au menționat televiziunea, iar 69% Internetul. De asemenea, 80% dintre alegători consideră că viitorul guvern ar trebui să acorde prioritate politicilor digitale pentru a combate dezinformarea online.
Președintele Bitkom, Ralf Wintergerst, a subliniat o tendință importantă din sondaj: 71% dintre respondenți cer înființarea unui minister independent pentru digitalizare, care să aibă un buget propriu și puteri extinse pentru a combate dezinformarea.
Dezinformarea deja vizibilă online
O treime dintre alegătorii care folosesc Internetul ca sursă de informare au declarat că au întâlnit deja informații false despre alegeri. Principalele îngrijorări vizează deep fake-urile – videoclipuri, imagini sau înregistrări audio false, dar extrem de realiste – și campaniile de dezinformare direcționate.
Mai mult, 56% dintre respondenți consideră că democrația germană nu este pregătită să facă față acestor amenințări, iar 30% au afirmat că au întâlnit deja dezinformări despre alegeri în mediul online.
„Gradul de conștientizare a pericolului dezinformării este în creștere. Acesta este un prim pas important în combaterea fenomenului fake news. Alegerile sunt inima democrației noastre, dar dezinformarea subminează încrederea în procesul democratic”, a declarat Wintergerst.
Interferența străină și ascensiunea populismului
Rusia este cunoscută pentru utilizarea fermelor de troli, a boților și a campaniilor de influență în alegerile din SUA și Europa. Relațiile tensionate cu majoritatea statelor europene și dorința de a semăna dezbinare în UE fac din Moscova o amenințare percepută.
SUA, de asemenea, sunt privite cu suspiciune, în special din cauza influenței unor personalități controversate. Elon Musk, cel mai bogat om din lume și unul dintre principalii susținători financiari ai lui Donald Trump, este acuzat că sprijină extrema dreaptă din Germania, în special partidul Alternativa pentru Germania (AfD). Musk a organizat în ianuarie o discuție online cu liderul AfD, Alice Weidel, și a folosit platforma sa, X (fostul Twitter), pentru a promova idei populiste și extremiste.
- Bill Gates, avertisment legat de țările pe care Elon Musk încearcă să le destabilizeze
- Germania îl avertizează pe Elon Musk să nu se amestece în alegerile din februarie
China, menționată de 26% dintre respondenți, este cunoscută pentru activități cibernetice malițioase și pentru influența sa în politică. De exemplu, AfD a fost implicat într-un scandal de spionaj legat de China, după ce candidatul său de top la alegerile europene, Maximilian Krah, a fost descoperit că avea un spion chinez în echipa sa.
Sondajul Bitkom arată, de asemenea, că 66% dintre alegători sunt îngrijorați de campaniile agresive ale AfD pe rețelele sociale, mai ales cele care vizează tinerii. În plus, 87% dintre respondenți cred că societatea germană trebuie să combată mai activ vocile de extremă dreapta online, iar 78% spun același lucru despre extrema stângă.
În final, 79% dintre cei chestionați au fost de acord că cei mai mari beneficiari ai rețelelor sociale sunt populiștii.