Soluția lui Donald Trump pentru Gaza i-a bulversat pe politicieni și diplomați. Dar pentru un om ignorant în materie de istorie și specificul Orientului Mijlociu o idee atât de scandaloasă are sens.
Ar fi greșit să respingem comentariile lui Trump despre Gaza drept deplasate, așa cum sunt atât de des afirmațiile lui, pentru că nu este prima dată în ultimele zile când el propune îndepărtarea tuturor palestinienilor din Gaza. E o idee pe care a repetat-o și acum împodobit-o, o idee atât de flagrantă încât i-a buimăcit pe experții în diplomație și politicienii din Orientul Mijlociu.
Cum ar putea funcționa așa ceva? Deplasarea forțată (întrucât, cu siguranță, nu ar fi una de bunăvoie) a două milioane de oameni ar fi o încălcare clară a Convenției de la Geneva. Ar fi epurare etnică, subliniază Sky News.
O fi Gaza "un iad", cum spune Trump, dar întrebați orice locuitor de acolo și vă va spune că e casa lui, oricum ar fi ea.
Cine i-ar obliga să plece? Trupele americane înarmate până în dinți, împingându-i peste graniță într-un Egipt neprimitor sau pe nave? Și de acolo, încotro? Doar imaginați-vă.
Oare aliații occidentali chiar se vor conforma? Cei mai mulți dintre ei încă se agață de ideea unei soluții cu două state. Ar fi nevoie de soldați americani desfășurați în Gaza pentru mai bine de un deceniu - va autoriza Congresul așa ceva? Puțin probabil.
Și cu ce mandat? Gaza nu este un teritoriu pe care să-l ia Israelul sau pe care să-l ocupe America. Trump nu poate lua Gaza la fel cum nu poate deține Groenlanda, decât dacă își propune să o ia cu forța. Gaza nu-i vreo lovitură pe piața imobiliară din New York, scrie sursa citată, mergând pe firul "logicii" lui Trump.
Dar nerealist sau nu, acest scenariu este un colac de salvare politic pentru Benjamin Netanyahu, aflat sub presiunea membrilor de dreapta ai coaliției sale pentru a relua luptele contra Hamas.
Acest plan e o halcă de carne proaspătă pentru acele facțiuni extremiste care își doresc de mult timp ocuparea Gazei și care acum se vor ocupa de acest lucru.
Ar putea fi altceva în joc
Cel puțin pentru o vreme, ideea lui Trump va distrage atenția de la orice discuție serioasă și practică despre ceea ce se întâmplă în continuare în Gaza, cine o guvernează, cine o reconstruiește de fapt - discuție extrem de întârziată.
Și nu este exclus să fie o distragere deliberată. Sugestia lui Trump nu ar încălca doar legislația internațională, ci ar încălca propria sa opoziție de lungă durată față de războaiele americane din Orientul Mijlociu și plata de către americani a problemelor altora. E greu de înțeles cum s-ar potrivi asta cu agenda "America First".
Dar nerealist sau nu, e un colac de salvare politică pentru Benjamin Netanyahu, care este sub presiunea de a relua luptele din partea membrilor de dreapta ai coaliției sale.
Ne putem întreba, astfel, dacă nu cumva e altceva în joc.
Dacă există vreun premiu pe care Netanyahu și Trump și-l doresc împreună, mai presus de orice, acesta este un acord de normalizare a relației cu Arabia Saudită.
Riadul a răspuns prompt la comentariile lui Trump, întărindu-și poziția și insistând asupra statutului palestinian în schimbul unui acord. Nici asta nu se va întâmpla.
Și atunci, Trump trasează, poate, niște linii false de negociere. Se creează probleme artificiale pentru a le da părților o ștachetă care poate să coboare, estimează sursa citată.
Comentariile lui Trump au fost atât de neașteptate, atât de scandaloase, atât de nerealiste, încât ar putea doar să facă parte din ceva mai mare. Dacă nu, și dacă Trump chiar vorbește serios, atunci vor fi probleme. Pentru toată lumea.
Trump, liderul ignorant al lumii libere
Orice s-ar ascunde în spatele acesteia, soluția lui Trump trădează ignoranța lui în materie de istorie și ar putea agrava conflictul din Gaza. Dar pentru un om ignorant în istoria și specificul Orientului Mijlociu, așa ceva are sens.
Oamenii din Gaza n-au case în care să se întoarcă, pământul lor e un iad și nu le-a adus decât suferință. Sigur că lumea se poate reuni și să-l transforme într-un loc frumos unde să se poată trăi.
Donald Trump ar trebui să știe mai bine decât oricine. El este, până la urmă, liderul lumii libere și are la dispoziție oricât de mulți consilieri în politică externă dorește. Dacă i-ar fi întrebat, i-ar fi spus că există câteva probleme cu propunerea lui ca oamenii să plece din Gaza și să nu se mai întoarcă, scrie Sky News.
În primul rând, acești oameni consideră că Gaza e casa lor. Sunt extrem de mândri de moștenirea lor și de istoria lor de a fi acolo. Întrebați pe oricine a fost vreodată în Gaza.
În al doilea rând, spre deosebire de afirmația președintelui SUA, cum că multe țări s-au oferit să ajute și să accepte pe teritoriul lor locuitori din Gaza, niciuna nu a făcut public acest lucru public. De fapt, vecinii Israelului, Egipt, Iordania, Arabia Saudită, au respins ideea.
Dar, în al treilea rând, există o istorie lungă și întunecată a palestinienilor îndemnați sau obligați să-și părăsească lucuinţele pentru a nu se mai întoarce niciodată.
Mulți dintre cei care trăiesc în taberele de refugiați din Gaza sunt descendenți ai victimelor catastrofei (Nakba, cum o numesc ei) din 1948 când, în timpul primului război de independență al Israelului, au fost nevoiți să plece de pe pământul care se află acum în Israel.
Acești oameni consideră că ar trebui să li se permită să se întoarcă în acel loc pe care israelienii, spun ei, l-au luat în mod greșit. Orice acceptare a unui alt exod ar fi o trădare a drepturilor strămoșilor lor la întoarcere, cred aceștia.
În primele zile ale războiului din Gaza, politicienii de dreapta israelieni au avansat discret ideea că poate lumea i-ar putea primi pe locuitorii din Gaza și să le ofere o viață mai bună.
Se pare că Donald Trump a preluat această idee, în ciuda tuturor deficiențelor evidente ale unui asemenea demers. Acest lucru îi va încuraja pe extremiștii evrei de extremă dreaptă din guvernul Netanyahu care pledează în mod deschis pentru întoarcerea coloniștilor israelieni la ocuparea Gazei.
Dar asta nu va aduce o soluție la acest conflict. Dimpotrivă.
T.D.