Președintele Donald Trump a semnat sâmbătă, la reședința sa Mar-a-Lago, ordinul prin care SUA introduc taxe vamale semnificative pentru importurile din Mexic, Canada și China.
Potrivit ordinului, toate importurile din Mexic și majoritatea celor din Canada vor fi taxate cu 25%, în timp ce produsele din China vor fi taxate suplimentar cu 10%, a anunțat Casa Albă pe contul său de X. În cazul Canadei, produsele energetice – precum petrolul și gazele naturale – vor fi taxate mai puțin, cu 10%, având în vedere că mulți americani depind de acestea pentru încălzire și transport.
Tarifele vor intra în vigoare marți la ora 12:01 ET și nu vor avea scutiri. Mai mult, ordinul include o clauză care permite președintelui să mărească tarifele, dacă țările vizate impun propriile taxe de retorsiune, ceea ce ar putea duce la o escaladare a conflictului comercial.
Decizia este justificată de Trump prin încercarea de a forța cele trei țări să reducă traficul de fentanil, un puternic opioid, cu destinația Statele Unite. În plus, în cazul Canadei, Trump vrea să forțeze luarea de măsuri prin care să reducă fluxurile migratorii ilegale la frontiera de nord.
„Trebuie să protejăm americanii și este datoria mea ca președinte să asigur siguranța tuturor", a declarat Trump într-un mesaj pe Truth Social.
Pentru a implementa noile tarife, Donald Trump a declarat stare de urgență economică națională, invocând International Emergency Economic Powers Act (IEEPA).
Război comercial, efecte economice majore
Decizia riscă să declanșeze un război comercial care ar putea afecta puternic economiile tuturor țărilor implicate și să producă majorări substanțiale ale prețurilor pentru consumatorii americani, scrie CNN.
Efectele economice ar putea fi vaste, având în vedere că Mexicul, China și Canada sunt cei mai mari parteneri comerciali ai SUA. În 2023, Mexicul a devenit primul exportator către SUA, depășind China pentru prima dată în două decenii, cu exporturi de 467 miliarde de dolari. China a exportat bunuri de 401 miliarde de dolari, iar Canada de 377 miliarde. Împreună, cele trei țări au reprezentat 42% din importurile americane în 2023.
Experții și mediul de afaceri american au reacționat dur la această decizie. Camera de Comerț a SUA a criticat măsura, avertizând că „va crește prețurile pentru familiile americane și va bulversa lanțurile de aprovizionare".
Industria băuturilor spirtoase, reprezentată de Distilled Spirits Council of the US, Camera mexicană a industriei de tequila și Spirits Canada, și-a exprimat îngrijorarea profundă față de impact.
Se așteaptă un impact direct asupra consumatorilor, astfel:
- Automobilele și piesele auto vor deveni mai scumpe, SUA importând anul trecut din Mexic mașini de 87 miliarde de dolari și piese de 64 miliarde
- Prețurile vor crește la alimente proaspete, băuturi (inclusiv bere și tequila), electronice și multe alte produse de uz curent
- Energia și combustibilii se vor scumpi, chiar și cu tariful redus de 10% pentru Canada
- Afacerile mici vor fi afectate de eliminarea scutirii pentru coletele sub 800 de dolari
Trump a recunoscut că vor exista „perturbări temporare", dar susține că „tarifele ne vor face foarte bogați și foarte puternici".
Economiștii contrazic această afirmație, explicând că, de fapt, importatorii americani sunt cei care plătesc tarifele și transferă costurile către consumatori, ducând la inflație.
Ce măsuri de răspuns au anunțat cele trei țări
Mexic. Președintele Claudia Sheinbaum a anunțat că țara sa va impune propriile taxe de retorsiune și a respins acuzațiile administrației Trump conform cărora guvernul mexican ar avea o „alianță intolerabilă" cu cartelurile de droguri.
„Îi cer secretarului de la Economie să implementeze planul B la care am lucrat, care include taxe şi măsuri care nu reprezintă taxe, în apărarea intereselor Mexicului”, a afirmat Sheinbaum, sâmbătă, într-o postare pe reţeaua X, fără să dea detalii.
În aceeaşi declaraţie, Sheinbaum a negat ferm „alianţe cu organizaţii infracţionale”, calificând acuzaţiile Casei Albe drept ”calomnie”.
„Respingem categoric calomnia Casei Albe la adresa Guvernului Mexicului privind alianţe cu organizaţiile infracţionale, precum şi orice intenţie de a interveni pe teritoriul nostru. Dacă există o astfel de alianţă, este în magazinele de arme din Statele Unite, care vând arme puternice acestor grupări infracţionale”, a spus Sheinbaum.
Ea a mai transmis că cele două ţări ar trebui să lucreze împreună pentru a combate „grupările infracţionale care fac trafic de droguri şi generează violenţă”.
Canada. Premierul canadian Justin Trudeau a anunțat imediat măsuri concrete: tarife de 25% pentru bunuri americane în valoare de 155 miliarde de dolari, dintre care 30 de miliarde vor fi aplicate imediat marți, iar restul de 125 de miliarde peste 21 de zile, pentru a permite companiilor canadiene și lanțurilor de aprovizionare să caute alternative.
Trudeau a informat că taxele vor fi „vaste” şi vor include produse de zi cu zi, precum alcool, fructe, legume, îmbrăcăminte şi încălţăminte.
De asemenea, a spus premierul canadian, sunt luate în considerare mai multe măsuri care nu sunt legate de taxe, cum ar fi „restricții în legătură cu minerale importante, asigurarea energiei şi alte parteneriate”.
În discursul de sâmbătă seara, Justin Trudeau s-a adresat și în mod direct americanilor, avertizând că anunţul lui Trump privind introducerea de taxe vamale de 25% pentru majoritatea mărfurilor canadiene „va avea consecinţe reale” asupra lor.
„Aşa cum am spus mereu, taxele la adresa Canadei vor pune în pericol slujbele voastre, având potenţialul de a închide fabricile de asamblare auto americane şi alte centre de fabricare”, le-a spus Trudeau americanilor.
Trudeau a adăugat că vor creşte prețurile pentru consumatorii din SUA, „inclusiv la mâncarea de la magazin și la benzina de la pompă” şi va fi ”împiedicat accesul vostru la bunuri ieftine cruciale pentru securitatea SUA”.
Mai mult, a spus Trudeau, taxele vor încălca acordul privind comerţul liber semnat de SUA, Canada și Mexic în urmă cu câţiva ani.
El a transmis că dacă America vrea să înceapă o nouă „epocă de aur”, ar fi mai bine „să fie partenerul nostru, nu să ne pedepsească”.
În context, Trudeau a cerut canadienilor unitate și i-a sfătuit să aleagă produse locale în locul mărfurilor americane.
Acest lucru ar putea însemna „verificarea etichetelor la supermarket şi alegerea produselor canadiene, optând pentru whisky-ul canadian în locul bourbon-ului de Kentucky şi sărind cu totul peste sucul de portocale de Florida”. „Ar putea să însemne să vă modificaţi vacanţa de vară cu planuri de a rămâne aici, în Canada”, a mai spus Trudeau.
China. China, la rândul său, a declarat că va lua „contramăsurile corespunzătoare". De asemenea, Beijingul a anunțat că va depune o plângere oficială la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), considerând că decizia unilaterală a SUA de a impune aceste taxe reprezintă o încălcare gravă a regulilor OMC.
Ministerul chinez de Externe a avertizat că „nu există câștigători într-un război comercial sau într-un război al tarifelor", subliniind că aceste taxe vor submina eforturile comune de combatere a traficului de droguri, în special a fentanilului, relatează AFP.
În loc să recurgă la amenințări cu taxe vamale, China îndeamnă SUA să abordeze propriile probleme „în mod obiectiv și rațional" și să aibă dialoguri sincere și cooperare bazată pe egalitate, beneficii reciproce și respect mutual.