Spitalele rămân fără ser fiziologic: La Brăila se dă pe condică specială, la Brașov se amână operațiile

Spitalele rămân fără ser fiziologic: La Brăila se dă pe condică specială, la Brașov se amână operațiile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Serul fiziologic lipsește în mai multe spitale, farmacii de spitale și comunitare din țară. În unele unităţi sanitare, serul a ajuns să se dea pe condică, deoarece sunt stocuri insuficiente.

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov, Emil Mailat, spune că spitalul are probleme legate de lipsa serului fiziologic încă din luna noiembrie a anului trecut, când au fost livrate cantităţi mai mici faţă de cele cerute de unitatea sanitară.

Manager: Serul fiziologoc este vital, fără el nu se poate

„Am început să avem probleme cu serul fiziologic din luna noiembrie, când ni s-a livrat cu 10% mai puţin decât am cerut, în decembrie ni s-a livrat cu 30% mai puţin, iar în ianuarie de abia ni s-a livrat jumătate din cantitatea solicitată. Am înţeles de la furnizorul cu care avem contract că există o problemă de aprovizionare la nivel naţional, îl aduc din altă ţară.

Noi mai colaboram, chiar dacă nu avem licitaţie, mai cumpăram de pe piaţă direct. De data asta nu mai există nici pe piaţă disponibil. La ora actuală ni s-a spus că nu există stoc. În ultima săptămână ni s-a mai livrat luni şi mai vine lunea asta o parte din cantitatea comandată", a spus Emil Mailat, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov.

„Preventiv, am limitat internările de pacienţi cronici, ca să nu afectăm pacienţii de urgenţă, deocamdată nu au fost cazuri notabile, să spunem, pentru care nu s-a acordat asistenţă medicală. Dar au fost operaţii amânate, am amânat pacienţi cronici, nu era niciun fel de urgenţă pentru ei, puteau să mai aştepte încă o săptămână, două, fără niciun fel de problemă.

Nu ne-am atins de partea oncologică, de partea hematologică, unde avem acele cure cu citostatice, este nevoie de ser, nu avem acolo astfel de probleme, mişcările le-am făcut preventiv, să fim siguri că nu rămânem fără", a menționat el.

„Serul fiziologoc este vital, fără el nu poţi să administrezi o perfuzie sau nu poţi să faci o spălătură unde operezi, de exemplu. Fără el nu se poate”, a mai spus Emil Mailat.

Ministrul Rafila se întâlnește cu furnizorii

Mai multe surse au confirmat pentru News.ro că vineri are loc o întâlnire la Ministerul Sănătăţii cu reprezentanţii companiilor care furnizează ser fiziologic pentru a putea fi găsite soluţii pentru această problemă.

Problema este legată în principal de preţul la care este adus în ţară serul fiziologic, la acest capitol urmând să fie găsite soluţii, astfel încât să fie asigurate stocurile necesare în spitale. Preţul fiind unul mic, pentru cei care îl produc nu mai rentează, aşa cum se întâmplă de altfel şi în cazul altor medicamente care au dispărut deja de pe piaţă sau sunt în curs să dispară.

Magda Vihocencu, farmacist şi membru al Asociaţiilor Farmaciilor Independente Ethica, a declarat că mai mulţi colegi farmacişti, unii dintre ei care lucrează în spitale mari, i-au confirmat că lipseşte serul fiziologic sau că există în stocuri insuficiente.

„Este o situaţie destul de gravă, anumite spitale au rămas fără ser fiziologic, au început să ceară ajutorul prin DSP la alte spitale care au stocuri.

Din 20 decembrie 2024, doi importatori de ser fiziologic chiar şi de paracetamol perfuzabil şi-au retras CIM-urile din România,(Codul de Identificare al medicamentului atribuit de ANMDMR - n.red.), în farmacii nu există de foarte multă vreme, iar în spitale este criza puţin mai mare pentru că necesarul de ser fiziologic este mare în această perioadă.

Este vorba despre spitale din Bucureşti, un spital din Dolj, spital din Ilfov, sunt probleme şi în Giurgiu, Timiş, Iaşi. La spitalul din Brăila încă mai aveau un stoc, dar nu foarte mare, şi li se dă pe o condică specială, adică trebuie să motiveze fiecare flaconaş pe care îl cer. Este problemă şi de preţ, pentru că substanţa activă nu cred că ar fi o problemă, prepararea serului fiziologic", a spus ea.

"Nu e neapărat substanţa activă, cât ambalajele, ambalajele cresc (preţul - n.red), şi sterilitatea costă foarte mult, iar furnizorii nu pot aduce în pierdere aceste produse”, a mai spus Magda Vihocencu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇