Copii flămânzi şi încuiați cu zăvorul, care trăiesc în condiţii deplorabile – saltele îmbrăcate în plastic, paturi nepotrivite, supraaglomerare şi medicamente expirate. Asta au găsit inspectorii Consiliului de Monitorizare și reprezentanții Centrului de Resurse Juridice la mai multe centre pentru copii cu dizabilități din Târgu Mureș.
Imaginile sunt înfiorătoare, vă pot afecta emoţional şi le puteţi vedea AICI.
Au fost verificate 4 centre, sâmbătă, toate cu licență expirată anul trecut, transmite Centrul de Resurse Juridice (CRJ) într-un comunicat.
În cele patru centre aflate în subordinea Protecţiei Copilului Mureş sunt cazați 63 de copii cu dizabilități, deși capacitatea maximă este de doar 51 de locuri.
Copiii sunt malnutriți, iar starea lor generală este grav afectată.
Asta deşi Planul Anual de Acțiune al CJ Mureș pentru 2024 alocă un buget total de aproximativ 4,7 milioane de lei (~1 milion de euro) pentru cele patru centre.
CRJ va sesiza Parchetul General și solicită intervenția urgentă a autorităților pentru cele constatate.
Deocamdată, preşedintele Autorităţii Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a anunţat că trimite Corpul de control. Şi IPJ Mureș anunță că s-a sesizat din oficiu și face verificări.
Condiţiile groaznice în care stau nişte copii
În timpul vizitei de sâmbătă, au fost identificate mai multe ilegalități, esențiale fiind următoarele, potrivit CRJ:
- Copii cu vârste cuprinse între 3-7 ani nu sunt în grija asistenților maternali profesioniști, așa cum prevede legea, ci închiși în centre. Astfel, DGASPC Mureș a încălcat obligația de a asigura îngrijirea copiilor în mediul familial.
- Într-unul din centre, opt copii erau închiși în dormitoare cu zăvoare, amplasate în exterior, pentru a nu putea ieși din camere. Personalul de serviciu ne-a comunicat că au apelat la această modalitate din lipsă de personal.
- În două dintre centre, în urma verificării medicamentelor din aparatele de urgență, au fost identificate medicamente expirate. Personalul de serviciu a afirmat că a administrat aceste tratamente de curând.
- În toate cele patru centre, condițiile de viață și îngrijire sunt inadecvate, nu corespund standardelor legale, fiind observați și 9 copii într-un dormitor, camere fără uși, spații insalubre, saltele îmbrăcate în plastic, paturi inadecvate ca mărime – toate acestea fiind de natură să pericliteze viața și integritatea copiilor.
- Într-unul dintre centre, am găsit un focar de varicelă, cinci copii fiind diagnosticați, nu toți erau izolați de ceilalți copii instituționalizați.
- Sunt copii cu dizabilități care nu beneficiază de servicii de kinetoterapie, deși medicii spun că lipsa recuperării le poate pune viața în pericol.
CRJ nu este sâmbătă la prima vizită, ci a făcut mai multe controale inopinate de monitorizare în aceste centre, începând cu luna martie 2024.
În toate vizitele, CRJ a observat aceeași situație – probleme grave de supraaglomerare, lipsa igienei, lipsa unei alimentații adecvate, lipsa accesului la servicii medicale, lipsa activităţilor şi a recuperării copiilor, instituţionalizare forţată – cele mai multe familii nu au fost consiliate anterior preluării copiilor din familie, nu au primit servicii adecvate în comunitate şi ulterior instituţionalizării – li s-a restricţionat dreptul de a-şi vizita copiii.
Copiii sunt spălați rar, folosindu-se bureți murdari, scutecele nu sunt schimbate regulat, iar hainele, lenjeria de pat și prosoapele sunt uzate și murdare. Starea de sănătate a copiilor este îngrijorătoare, iar serviciile de îngrijire sunt de calitate scăzută. De asemenea, sănătatea orală este extrem de precară, indicând lipsa îngrijirii dentare adecvate.
În ciuda unei scheme de personal generoase, CRJ a constatat nereguli în cadrul vizitelor de monitorizare, mai ales legate de neparticiparea personalului la activități conform fișei de post (neprezentarea la program) și oferirea de servicii de îngrijire inadecvate nevoilor specifice ale copiilor.
În majoritatea vizitelor inopinate s-a putut observa lipsa personalului de specialitate şi chiar a unui program concret care să fie afişat sau cunoscut.
Prima reacţie de la autorităţi
O primă reacţie la acest caz vine de la preşedintele Autorităţii Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.
Rareș-Petru Achiriloaie a decis să trimită corpul de control în Mureş.
"Din cele comunicate, într-adevăr, sunt o serie de elemente care par a fi de o gravitate foarte mare. Prima măsură pe care o vom lua noi este să trimitem Corpul de control ca să investigăm în mod specific și cu o abordare clară acest caz.
Am mai primit într-adevăr sesizări de la Centrul de Resurse Juridice pe parcursul anului 2024, însă nu specific legat de aceste centre și legat de alte spețe la care le-am și răspuns.
La Târgu Mureș și în mod specific în județul Mureș, pe parcursul anului 2024, nu am avut niciun control efectuat de Corpul de control, au fost sesizate nereguli mai degrabă în alte județe și dau exemple Galați, Timișoara, Covasna și altfel în care am trimis Corpul de control, am dispus o anchetă acolo și iată că acum a venit și rândul Mureșului", a declarat Achiriloaie la Digi24.
Şi Poliţia s-a sesizat
Şi IPJ Mureș s-a sesizat din oficiu și face verificări după neregulile semnalate în acest caz.
„În baza informațiilor apărute în spațiul public, referitoare la neregulile constatate la anumite centre de plasament din județul Mureș, Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș s-a sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului, în continuare urmând a fi desfășurate activități specifice sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș”, a transmis sâmbătă Poliția Mureș, citată de Mediafax.