Foto: constamambient.ro
Alegerea sistemului de izolație este un pas esențial pentru asigurarea confortului și a unei temperaturi optime în locuință. Însă, pe piață există mai multe tipuri de materiale – fiecare cu specificații și avantaje diferite. Decizia finală poate fi luată doar în urma unei evaluări atente a nevoilor pe care le prezintă construcția, dar și a bugetului disponibil. Și condițiile climatice joacă un rol important – în funcție de expunerea la temperaturi sau fenomene extreme poți determina corect caracteristicile materialului.
Mulți folosesc polistiren, dar nu înseamnă că este o alegere potrivită pentru casa ta. Ce trebuie să ai în vedere pentru a obține rezultatul așteptat rămâne să descoperi în rândurile următoare.
Ce soluții există pentru izolarea unei locuințe
Ești în căutarea izolației ideale pentru casă? Există multe soluții pe care le poți lua în calcul. Modalitățile diferă în funcție de scopul instalării (protecție termică, fonică sau împotriva umezelii) și de tipul construcției (apartament, subsol sau acoperiș).
Iată, așadar, care sunt cele mai populare opțiuni pe care le poți accesa:
- Izolarea fonică - Dacă locuiești într-o zonă urbană foarte aglomerată, nu înseamnă că trebuie să te privezi de momentele de meditație. E firesc să îți dorești intimitate, mai ales după zilele obositoare de muncă. Așadar, nu ezita să investești în materiale calitative, care pot crea o barieră adecvată între ceea ce se întâmplă în interior și zgomotul din exterior. Vata minerală de sticlă este o alegere perfectă pentru a garanta confortul acustic dorit.
- Izolarea termică - Este recomandată pentru a preveni pierderile de căldură, dar și pentru a menține o temperatură constantă în interior. Astfel, nivelul de confort crește exponențial, iar costurile pentru întreținere scad. Pentru izolarea pereților se recomandă polistiren expandat pentru că este versatil și permite circulația adecvată a vaporilor, ceea ce elimină riscul de apariție a mucegaiului. În cazul acoperișului se folosește vată minerală, în timp ce pentru subsol devin ideale membranele impermeabile sau polistirenul extrudat.
- Izolarea împotriva umezelii - Infiltrațiile de apă apar adesea din cauza acumulării umidității și afectează întreaga structură a locuinței. Pe lângă apariția crăpăturilor, petele de mucegai afectează armonia întregului ambient. Specialiștii recomandă vata bazaltică sau polistirenul extrudat pentru că facilitează transferul corespunzător al vaporilor. Mulți folosesc și membrane bituminoase, tocmai datorită caracteristicilor pe care le prezintă. Se instalează la nivelul fundațiilor sau pereților exteriori.
Ce este recomandat pentru izolarea clădirilor noi
Pentru izolarea clădirilor noi, se recomandă utilizarea unor materiale care oferă eficiență energetică și durabilitate precum polistiren expandat sau extrudat.
Poți accesa, de asemenea, spumă poliuretanică. Este un material foarte avantajos din punct de vedere termic, care se aplică sub formă de spumă. Se utilizează de obicei pentru izolația acoperișurilor și a pereților. Comparativ cu celelalte opțiuni, este o investiție mai costisitoare, dar oferă rezultate excelente în materie de rezistență și adaptabilitate la vreme rea.
Ce este recomandat pentru izolarea clădirilor vechi
În schimb, dacă vrei să renovezi o clădire veche, mai indicat este să aplici vată minerală - de sticlă sau bazaltică. Este ideală pentru pereți și tavane, unde nu sunt vizibile fisuri mari sau alte defecțiuni structurale. Pentru urmele evidente de uzură ar trebui să alegi variante mai subțiri pentru că se pot plia cu ușurință contururilor existente.
Pentru pereții exteriori poți cumpăra spumă poliuretanică dacă îți dorești o termoizolație profesională. Însă, e esențial să adaptezi bugetul disponibil, dar și caracteristicile clădirii pentru a evita din start situațiile neprevăzute sau eventualele pierderi financiare.
Urmează să-ți izolezi casa, dar nu te-ai hotărât încă în privința materialului potrivit?
Ghidul de mai sus te poate ajuta să iei o decizie care să se plieze cerințelor tale în materie de siguranță și funcționalitate.