3 soluții folosite de români pentru a-și proteja finanțele de incertitudinea economică

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Foto: Shutterstock

Într-un context economic incert și în continuă schimbare, protejarea finanțelor devine o prioritate pentru tot mai mulți români. Indiferent că vorbim despre creșterea inflației, fluctuațiile piețelor financiare sau alte provocări economice, este important să știi că există soluții accesibile și eficiente, pe care le poți adopta pentru siguranța ta financiară. Descoperă, în continuare, câteva idei. 

Contribuția la pilonul 3 de pensii

Așa cum probabil știi deja, sistemul de pensii din România este împărțit în trei piloni:

  • pilonul 1 – pensia de stat;
  • pilonul 2 – pensia privată obligatorie;
  • pilonul 3 – pensia privată facultativă.
ADVERTISING

Dacă primele două contribuții sunt obligatorii și sunt reținute direct din salariul tău, contribuția la pilonul 3 este opțională și reprezintă o soluție de economisire pe termen lung. Aceasta îți asigură o pensie suplimentară la momentul retragerii din activitate. 

Așadar, este ideal să începi să contribui la pilonul 3 de pensie privata, dacă îți dorești să-ți asiguri un trai mai confortabil în perioada pensionării, pe lângă pensia de stat. Contribuțiile sunt deductibile fiscal, ceea ce înseamnă că vei beneficia de un avantaj fiscal imediat.

Ce mai e bine de știut aici este faptul că investițiile în pilonul 3 sunt gestionate de fonduri de pensii private, care sunt reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Acest lucru oferă un grad mare de transparență și protecție. Fondurile diversifică investițiile în acțiuni, obligațiuni și alte instrumente financiare, astfel încât randamentele să fie cât mai atractive pe termen lung. 

ADVERTISING

Crearea unui fond de urgență

O altă metodă populară în rândul românilor este constituirea unui fond de urgență pentru evenimente neprevăzute, cum ar fi pierderea locului de muncă sau reparațiile urgente la casă sau mașină. 

Recomandarea specialiștilor financiari este să economisești între trei și șase luni de cheltuieli esențiale, însă tu poți să ajustezi această valoare în funcție de stilul tău de viață și de obiceiurile tale de consum. 

Ca să-ți fie mai ușor să economisești și să nu „te atingi” de bani pentru alte scopuri sau bucurii de moment, poți deschide un cont de economii, separat de contul curent, în care să faci transferuri lunare. Contul de economii nu are card atașat, așa că nu poți fi tentat să faci o plată cu cardul.

ADVERTISING

Investițiile în titluri de stat

Și investițiile în titluri de stat sunt populare în rândul românilor. Aici, explicația este una simplă: titlurile de stat sunt una dintre cele mai sigure forme de investiție, oferind randamente atractive în comparație cu depozitele bancare tradiționale. Practic, suma pe care o primești este garantată de către Guvern și nu este impozitată, cum ar fi în cazul profitului obținut din contul de economii. 

Un titlu de stat are valoarea nominală de 1 leu. În această perioadă, titlurile de stat pot fi achiziționate online, până în data de 9 ianuarie, de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. 

De la subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A., titlurile pot fi achiziționate până în data de 9 ianuarie, de către cei din mediul urban și până în 8 ianuarie, de către cei din mediul rural. De asemenea, până în data de 10 ianuarie, titlurile pot fi achiziționate și de la sediul unităților Trezoreriei Statului.

În funcție de maturitatea aleasă pentru titluri, poți să obții dobânzi anuale de 6,45%, 7,20% sau 7,60%. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, ca investitor, poți efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. 

În concluzie, a fi proactiv și a lua măsuri din timp pentru protejarea economiilor tale este esențial pentru a depăși perioadele de volatilitate economică. Aceste soluții nu doar că ajută la menținerea stabilității tale financiare, dar contribuie și la construirea unui viitor mai sigur pentru tine și familia ta. Așadar, nu mai sta pe gânduri! Alege una dintre soluțiile prezentate în acest articol și începe chiar de azi să-ți pui economiile la treabă!

Sursă de informare pentru articol: OMF 6636 04 dec 2024 TEZAUR, https://mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/resurse/trezorerie/OMF6636TEZAUR_04dec2024.pdf, accesat la 13.12.2024.