Ce se vede în luna ianuarie la Teatrul Ion Creangă

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
Povesti-cu-fire

Noul An dă startul petrecerii la Teatrul Ion Creangă care în luna mai aniversează 60 de ani de existență și este emoționat și nerăbdător să își serbeze ziua de naștere alături de micii lui prieteni cărora le-a pregătit o sumedenie de surprize pe tot parcursul anului!

Vom trece în agendă primele spectacole ale anului, începând cu 3 ianuarie, când TIC își redeschide ușile după mini vacanța de iarnă și îi așteaptă pe micuți cu spectacole pentru toate vârstele copilăriei, dintre care reamintim: „O lume de la zero”(0-3) și „Turtița năzdrăvană” (2+) din categoria #TICBEBE, „Ursul păcălit de vulpe” (3-6) #TICPITIC sau „Visul unei nopți de vară” (6+) #TICJUNIOR.

Premiera lunii este „Fetița cu chibrituri”, cu prima reprezentație pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, spectacol care își propune să ne ofere o lecție de inocență, bunătate, empatie și care ne provoacă să visăm și să privim lumea prin ochii plini de speranță ai personajului principal.

Începem anul cu un repertoriu divers, așadar vă așteptăm la teatru!

Pentru detalii suplimentare privind programul curent, premiere și alte evenimente conexe, urmăriți pagina oficială a Teatrului, teatrulioncreanga.ro.

PROGRAM IANUARIE 2025

Povești cu fire (1-4) 
03.01 & 16.01, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
    

O sferă uriașă de lână și trei personaje care vin din trecut, prezent, viitor. Încotro vor să ne ducă? Unde ne ghidează? Se pare că un fir invizibil leagă lucrurile între ele și ne este călăuză când explorăm necunoscutul. Spectacolul „Povești cu fire” ne invită, în acordurile unei muzici liniștitoare, să cutreierăm lumea așa cum nu am mai făcut-o până acum.

ADVERTISING

Amintiri din copilărie (6+)  
04.01, ora 11:00 & 11.01, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
          

Copilăria este și va rămâne mereu un tărâm nemărginit al posibilităților. Pe scena Teatrului Ion Creangă vor păși personajele care au impresionat generații: Nică, Irinuca, Mătușa Mărioara, Smaranda și mulți alții. Spectacolul „Amintiri din copilărie” le va aminti părinților ce înseamnă să fii copil, iar celor mici le va arăta aspecte ale copilăriei pe care poate nici nu le cunosc. Protagonistul nostru îi va purta pe spectatori prin aventuri palpitante și le va aminti și de ce este important să îți asculți părinții.

Turtița năzdrăvană (2+)      
04.01, 10.01, 19.01, 24.01, ora 16:00, Sala Mare – Foaier (Str. Piața Amzei nr. 13)           

Să participi la construirea unui spectacol și, implicit, a unei povești, este una dintre cele mai frumoase surprize pe care le rezervă teatrul. „Turtița năzdrăvană” este un spectacol în care interacțiunea are un rol-cheie, ea fiind prezentă de la prima la ultima scenă. Copiii vor vedea cum prind viață decorul, personajele, vor răspunde la întrebările puse de actori, vor completa replici sau vor participa cu idei. „Turtița” este plin de imprevizibil și umor, în mod sigur le va satisface curiozitatea, atât de specifică vârstei copilăriei.

Ursul păcălit de vulpe (3-6)
04.01 & 17.01, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Un urs, o vulpe și un pește s-au întâlnit într-o poveste. Iar ceea urmează să se petreacă pare să fie rupt nu din poveste, ci chiar din realitatea uneori surprinzătoare – întâmplări care ne arată că lăcomia și falsa prietenie s-au născut odată cu timpul. Dar timpul, la rândul lui, ne-a mai învățat ceva: când privim o provocare cu umor, devenim automat mai înțelepți. Simțim cum creștem. Ce vom învăța din pățaniile ursului sau din planul șiret al vulpii? Să-i dăm mai bine cuvântul peștelui, pentru că el este cel care ne va spune povestea…

CUTInE

CUTInE (2-5) 
05.01, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)      

CUTInE este un spectacol care ne dă posibilitatea tuturor, de la mici la mari și de la mari la mici, să transformăm un spațiu și un obiect în ceea ce ne îndeamnă creativitatea. Vom pune cutie lângă cutie și vom forma prin dans, mișcare și emoție noi construcții: un zid, un tunel, un pod, un labirint, un bloc, o casă – locuri metaforice și locuri fizice pe care le vom explora în joacă în această aventură.

ADVERTISING

Peter Pan (4+)          
05.01, 26.01, ora 18:00 & 19.01, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)           

Când seara se lasă ușor peste casa familiei Darling, un oaspete neașteptat intră pe fereastră. Este chiar el, Peter Pan, venit din Țara de Nicăieri! Acum se află în trecere prin Londra și scopul vizitei în casa familiei Darling este dat de faptul că umbra i s-a rătăcit chiar aici. Ajutat de Wendy, o recuperează și o coase la loc, după care, pentru a-i răsplăti gestul, o ia, împreună cu Michael și John, frații ei, în Țara de Nicăieri. Ce se întâmplă oare mai departe? Suntem tare curioși să aflăm, pentru că în Țara de Nicăieri, obstacolele sunt la tot pasul, însă, în aceeași măsură, și surprizele frumoase.

Peter-Pan

O lume de la zero (0-3)       
09.01 & 23.01, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)                

Dacă ni s-ar da șansa să ne reimaginăm începutul lumii, oare cum ar arăta el? În mod sigur, răspunsurile ar fi unele mai inventive ca altele. Mira și Miru, protagoniștii acestui spectacol, au șansa de a crea lumea de la zero, de a o recompune conform propriei imaginații. În scenariul închipuit de ei se află din toate câte un pic – bucurie, inocență, joacă și, nu în ultimul rând, muzică. Pas cu pas, vor construi o lume de la zero fascinantă, care de-abia așteaptă să fie descoperită și explorată de micii spectatori.

Mica sirenă (4+)       
10.01, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)

Când muzica se împletește cu o poveste de dragoste, ceea ce urmează se transformă în vis. Un vis construit din decoruri fascinante și personaje impresionante prin prezența lor, scăldate într-o aură de magie – o fiică a apelor, un prinț și tot atâtea creaturi cu puteri fantastice. Un muzical menit să vă facă să vă îndrăgostiți de Ariel, sirena care a înfruntat întreg Universul pentru un OM.

ADVERTISING

Glasul copilăriei (6+)          
11.01, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)      

Pentru cum arătăm și cine suntem nu avem nici o vină. Ar fi bine să învățăm să ne iubim așa cum suntem. Dar astfel de temeri au și adulții, cu atât mai mult copiii. Eva nu vrea să mai iasă din casă din această cauză: frica de a nu fi arătată cu degetul. Noroc că prietenii care o însoțesc în fiecare zi la școală sunt alături de ea și o încurajează să facă numai bine.

Mica-sirena

Călătorii prin galaxii (4+)    
12.01, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
      

Soarele și Luna, deși nu se întâlnesc niciodată, au găsit o modalitate de a comunica una cu cealaltă, datorită internetului. Primesc de urgență solicitarea unui intergalactic de a-și găsi o casă pe una dintre planetele Căii Lactee. Care să fie cea mai primitoare planetă? Dar cea cu cele mai multe resurse de locuit? Are loc o călătorie prin galaxii cu un final fericit, deoarece astronautul găsește o planetă caldă și primitoare de care promite să aibă grijă.

Visul unei nopți de vară (6+)         
12.01 & 24.01, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
    

Faptul că „Visul unei nopți de vară” este cea mai montată comedie a lui Shakespeare nu este deloc o întâmplare. Conținutul ei, mesajul, împletirea dintre real și ireal sunt suficient de ofertante pentru a-i inspira pe regizori. Însă, faptul că „Visul unei nopți de vară” a fost adaptată pentru copii, de Teatrul Ion Creangă, este mai mult decât o bucurie! Pe cei mici îi așteaptă un spectacol plin de originalitate, din care nu lipsesc muzica și dansul, umorul și situațiile tensionate. Un spectacol în care spiridușul Puck are un rol de seamă, unul pe care copiii îl vor descoperi cu surpriză și zâmbetul pe buze. 

Fetița cu chibrituri (3+)       
15.01, ora 18:00 & 25.01 ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)          

Trimisă de-acasă, în toiul iernii, să vândă chibrituri pentru a câștiga bani, protagonista din „Fetița cu chibrituri” va porni, de fapt, într-o călătorie neașteptată, una guvernată de legile fanteziei. Spectacolul propune o interpretare originală a clasicei povești și lansează un mesaj încurajator: când ceva rău ni se întâmplă, se întâmplă ca să se transforme în ceva bun. Copiii vor fi absorbiți de peisajul feeric, de dansul personajelor și muzica duioasă și își vor crea, în final, amintiri prețioase, pe care le vor accesa, în mod sigur, mai târziu, în viață.

Alba-ca-zapada

Albă ca zăpada (4+)
18.01, ora 11:00 & 25.01, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
         

Povestea Albei ca zăpada este, fără doar și poate, una dintre cele mai frumoase din lume. Dramatizarea actuală îi pune din plin în valoare această calitate. Aflată singură în inima pădurii, protagonista este nevoită să înfrunte destinul. Dar soarta îi surâde în acest loc atât de, aparent, neprietenos. Iată o dovadă a faptului că niciodată nu trebuie să ne pierdem speranța! În fața pericolului iminent, ea va primi ajutor de la cine se așteaptă mai puțin. Finalul întâmplărilor prin care trece va aduce multe zâmbete în rândul spectatorilor. 

Fata babei și fata moșului (3-6)     
18.01, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
      

Uneori în viață, e greu să fii bun, să iei decizii punându-i pe ceilalți mai presus de propria persoană. Dar se spune că bunătatea se întoarce, este răsplătită. Poate părea greu de crezut, dar povestea lui Ion Creangă, „Fata babei și fata moșului” ne învață despre bunătate, despre altruism. Fata moșului, fiind curată la suflet, în călătoria ei inițiatică câștigă mulți aliați prin bunătate, pe când fata babei, cu gândul doar la ea însăși și la bogății, rămâne singură și fără ajutor în călătoria ei.

Punguța cu doi bani (3-6)   
19.01, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)      
           

Un spectacol muzical și interactiv, „Punguța cu doi bani” este o oportunitate de a redescoperi poveștile lui Ion Creangă – basme de un incredibil dinamism scenic, deși au fost scrise acum mai mult de un secol. Adaptat de o echipă talentată, spectacolul ne introduce în universul unui alai pestriț: un boier mult prea cumpătat, un vizitiu mult prea somnoros, o bucătăreasă mult prea aprigă – și, bineînțeles, un cocoș teribil de năstrușnic. Că de n-ar fi, nu s-ar mai povesti.

Hainele cele noi ale împăratului (3-6)       
26.01, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
      

Un conducător ar trebui să fie înțelept, să pună mai presus de toate binele poporului. Împăratul nostru a cam chiulit de la orele de „cum să fii un conducător bun”, așa că este fix opusul. Mândru și un pic cam narcisist, tot ce îl interesează sunt hainele lui noi și cum să facă mai bine paradă cu ele. Din păcate pentru el, va fi nevoit să învețe pe propria piele că vanitatea și egoismul nu sunt caracteristici demne de apreciat.