Ziua 1013 Scholz a venit cu o misterioasă servietă metalică la Kiev. (Video) Rusia a ocupat un teritoriu cât Singapore. Ucraina vrea să recupereze prin diplomație zonele pierdute

<span style="color:#990000;">Ziua 1013</span> Scholz a venit cu o misterioasă servietă metalică la Kiev. (Video) Rusia a ocupat un teritoriu cât Singapore. Ucraina vrea să recupereze prin diplomație zonele pierdute

În ziua 1013 de război cancelarul german Olaf Scholz a sosit de dimineaţă la Kiev, într-o vizită surpriză. Și nu a venit cu mâna goală, ci cu o misterioasă servietă metalică pe care o ținea chiar el, iar toată lumea se întreabă acum ce anume conținea aceasta.

A fost însă o noapte grea pentru Ucraina, care a fost atacată cu peste 100 de drone. Forţele aeriene ucrainene au anihilat aproape toate țintele, dar atacul a provocat un mort și trei răniți în orașul vestic Ternopil.

De partea cealaltă, Rusia a anunțat că a doborât 15 drone ucrainene, iar pe front a cucerit peste 725 de km pătraţi din teritoriul Ucrainei în noiembrie. Suprafața cucerită luna trecută de ruși este echivalentă cu cea a statului Singapore.

Pe de altă parte, guvernul de la Moscova a decis să ridice interdicţia temporară asupra exportului de benzină pentru majoritatea producătorilor interni, pentru a stabiliza piaţa internă de combustibil și a combate exporturile ilicite de benzină.

Iar Volodimir Zelenski a afirmat că Ucraina nu are forța militară pentru a-și recâștiga o parte din teritoriile pierdute și trebuie să găsească soluții diplomatice pentru a le recupera.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Bloc lovit de dronă la Ternopil - Ucraina a fost vizată de 110 drone în cursul nopţii, un atac rusesc care s-a soldat cu un mort şi trei răniţi în oraşul Ternopil, în vestul ţării, potrivit autorităţilor locale. Serhii Nadal, şeful comandamentului regional de apărare din Ternopil, a anunțat că un incendiu a cuprins mai multe apartamente de la ultimul etaj al unui bloc cu cinci etaje. El a spus că locatarii din mai multe apartamente au fost evacuaţi şi că serviciile de urgenţă acţionează la faţa locului.
  • Drone doborâte - Forţele aeriene ucrainene au anunţat că 52 dintre cele 110 drone au fost doborâte de apărarea antiaeriană şi 50 dintre ele au dispărut de pe radar, "probabil" din cauza bruiajului armatei ucrainene. Aproape 20 de drone care amenințau Kievul au fost distruse noaptea trecută, spune Serhii Popko, șeful administrației militare a capitalei.
  • Avans record al Rusiei - Armata rusă a înaintat peste 725 de km pătraţi pe teritoriul Ucrainei în noiembrie, luna cu cel mai mare câştig teritorial de la începerea războiulu, conform unei analize realizate de Institutul american pentru studiul războiului (ISW). Suprafața cucerită în noiembrie de ruși este echivalentă cu cea a statului Singapore, mai mult decât în luna octombrie (610 km pătraţi). 90% din avansurile forţelor ruse luna trecută se află în regiunea Doneţk. Armata ucraineană controlează acum mai puţin de o treime din regiune, faţă de peste 40%, cât controla la 1 ianuarie 2024. De la începutul războiului, pe 24 februarie 2022 şi până pe 30 noiembrie, Rusia a ocupat 68.050 km pătraţi de teritoriu ucrainean. Împreună cu peninsula Crimeea, anexată în 2014, şi teritoriile din Donbas controlate de separatişti înainte de ofensiva rusă, Moscova controlează în prezent 18,4% din teritoriul Ucrainei de dinainte de 2014.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Drone doborâte - Apărarea aeriană a distrus luni 15 drone ucrainene, toate în zone situate lângă frontiera cu Ucraina, au anunțat autoritățile ruse.
  • Liber la exporturile de benzină - Guvernul de la Moscova a decis să ridice interdicţia temporară asupra exportului de benzină pentru majoritatea producătorilor interni, dar să prelungească restricţiile pentru traderii independenţi şi revânzători până la 31 ianuarie 2025. Această măsură vine în contextul unei interdicţii anterioare, care urma să expire la sfârşitul anului 2023. Interdicţia nu se aplică livrărilor către Uniunea Economică Eurasiatică, condusă de Rusia, şi alte ţări cu care Moscova are acorduri guvernamentale privind furnizarea de combustibil, precum Mongolia. Decizia urmăreşte să stabilizeze piaţa internă de combustibil, să sprijine economia rafinăriilor de petrol şi să combată exporturile ilicite de benzină, potrivit declaraţiei guvernului.

Alte informații relevante

  • Scholz, vizită surpriză la Kiev - Cancelarul german Olaf Scholz a sosit, luni dimineaţă, la Kiev, într-o vizită surpriză, pentru a-și exprima sprijinul față de această țară, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al guvernului. El a călătorit cu trenul până în capitala ucraineană și va avea discuții cu Volodimir Zelenski. „Ucraina se poate baza pe noi. Spunem ceea ce facem şi facem ceea ce spunem. Pentru a clarifica încă o dată acest lucru, am călătorit la Kiev în această noapte: cu trenul, printr-o ţară care se apără de războiul de agresiune rusesc de peste 1.000 de zile”, a scris Olaf Scholz, pe X.
  • Ce e în servieta lui Scholz? - Cancelarul german a coborât pe peronul gării din Kiev ținând în mâna dreaptă o servietă metalică voluminoasă, lucru neobișnuit pentru un demnitar, întrucât obiectele personale sunt duse de asistenți. Imaginile au provocat un val de speculații pe rețelele de socializare și toată lumea se întreabă acum ce se afla în acea servietă.
  • Ajutor militar de la Berlin - Scholz a anunțat că Germania va oferi Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 650 de milioane de euro. „Germania va rămâne principalul susținător al Ucrainei în Europa”, a asigurat șeful guvernului german, aflat în campanie pentru realegerea sa. Vizita lui Scholz vine după ce duminică șefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, şi preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, ambii recent numiţi în funcţie, au sosit duminică la Kiev.
  • Ucraina vrea teritoriile ocupate prin diplomaţie - Ucraina trebuie să găsească soluţii diplomatice pentru a-şi recupera o parte din teritoriile ocupate de Rusia, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu publicat luni de agenţia japoneză Kyodo News. Însă astfel de măsuri ar putea fi luate în considerare „numai atunci când vom şti că suntem suficient de puternici", a precizat Zelenski, făcând aluzie la momentul în care aderarea Kievului la NATO va deveni sigură. El a recunoscut cu sinceritate că este dificil să recucerească prin forţă unele dintre teritoriile ţării ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea, anexată de Rusia în 2014. „Armatei noastre îi lipseşte puterea de a face acest lucru. Acesta este adevărul”, a spus el. „Trebuie să găsim soluţii diplomatice”, a punctat preşedintele ucrainean.
  • Nord-coreeni uciși pe front - În interviu, Zelenski a spus că unii dintre soldaţii nord-coreeni desfăşuraţi în vestul Rusiei pentru a lupta de partea Moscovei au fost deja ucişi şi este aproape sigur că forţele Phenianului vor fi folosite în cele din urmă drept „carne de tun” pe liniile de front ale conflictului. Preşedintele ucrainean nu a precizat câți militari nord-coreeni, transferați în estul Rusiei în octombrie, au fost uciși sau răniți în luptele împotriva forţelor ucrainene. Kievul trebuie „să aibă dovezi” înainte de a dezvălui numărul exact al victimelor, a spus el.
  • Germania, discuții cu Beijingul despre Rusia - Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a abordat deschis luni problema "sprijinului în creştere" al Chinei pentru Rusia în războiul acesteia din Ucraina, în cadrul unei întrevederi luni, la Beijing, cu omologul său chinez Wang Yi. Baerbock şi-a justificat vizita de o zi la Beijing prin necesitatea de a discuta cu "cei cu care noi nu suntem de acord în multe puncte sau care joacă roluri diferite de ale noastre". "Am pledat astăzi, aici, la Beijing, în favoarea unui proces de pace echitabil, tocmai pentru că avem perspective şi roluri diferite. Fiecare membru permanent în Consiliul de Securitate are o responsabilitate pentru pacea şi securitatea în lume", a declarat ministrul de externe german.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇