EU Dance Hack, proiectul ce propune un concept de lucru transdisciplinar și explorează intersecția dintre dans și tehnologie, continuă în 2025 la București, după iterațiile care au avut loc în acest an în lunile mai în Oulu, Finlanda și noiembrie în Budapesta, Ungaria. Continuându-și misiunea de a lucra colectiv la idei noi, Bucharest Dance Hack va avea loc între 7 și 11 aprilie 2025 iar, în pregătirea acestui eveniment, un apel internațional este deschis până pe 31 decembrie 2024, la care pot aplica atât artiști new media, cât și programatori, designeri, muzicieni și dansatori interesați să aibă o experiența colaborativă, cu accent pe intersecția dintre corpi în mișcare și tehnologie .
Făcând parte dintr-un proiect mai amplu inițiat de TaikaBox (Finlanda) și realizat în parteneriat cu Central Europe Dance Theatre (Ungaria) și Developing Art (România), Dance Hack-ul din București reprezintă o oportunitate unică pentru cei care doresc să își asume provocări creative alături de alți participanți cu idei similare, pentru a explora viitorul artelor performative.
Conceptul acestei rezidențe propune un spațiu sigur pentru explorare în care participanții vor lucra împreună pentru a experimenta tehnologia într-un context performativ, ghidați de mentori cu experiență. Tema este axată pe relația dintre dans și tehnologie și pe procesul de integrare a celor două. În cadrul rezidențelor precedente, în experiența performativă au fost integrate diferite elemente digitale, precum senzori, proiecții și peisaje sonore interactive, muzică live și inteligența artificială.
“Bucharest Dance Hack, la fel ca rezidențele ce l-au precedat, implică o doză mare de spontaneitate în comunicare și colaborare și încurajăm participanții interesați să aplice cu deschidere și interes pentru a dezvolta noi puncte de contact și metodologii, în loc să propună idei și proiecte deja existente. Această rezidență este despre a colora în afara liniilor, despre a experimenta și a găsi idei noi, mai degrabă decât a finaliza un puzzle. Aduceți-vă curiozitatea și haideți să explorăm împreună scenarii pentru viitor.”, transmite echipa Developing Art.
Apelul pentru participanți va fi deschis până la 31 decembrie 2024, la ora 23:59 (EET) iar cei interesați sunt invitați să completeze formularul de înscriere în care să încarce un portofoliu și o scrisoare de intenție (preferabil o înregistrare video sau audio) și să aibă un cont Google funcțional pentru gestionarea ușoară a fișierelor anexate. Procesul de selecție se va desfășura în luna ianuarie, iar rezultatele vor fi anunțate prin e-mail, până la mijlocul lunii februarie 2025.
Bucharest Dance Hack își propune să fie un eveniment accesibil și incluziv, astfel încât părinții care intenționează să călătorească însoțiți de copii să poată participa. De asemenea, participanții cu nevoi speciale sau responsabilități de îngrijire sunt bineveniți să se înscrie, iar organizatorii vor face tot posibilul să ofere resursele necesare pentru participarea lor.
Participanții selectați vor primi o remunerație și diurnă atât pentru perioada rezidenței, cât și pentru zilele de călătorie, precum și acoperirea cheltuielilor de cazare și de călătorie. EU Dance Hack este dedicat sustenabilității mediului, așa că este esențial ca participanții să ajungă la destinații folosind călătoria lentă și rute alternative - nu este permisă călătoria cu avionul!
Bucharest Dance Hack 2024 este realizat de TaikaBox (Finlanda) în parteneriat cu Central Europe Dance Theatre (Ungaria) și Developing Art (România) și este cofinanțat de Uniunea Europeană și Oulu Culture Foundation Oulu2026.
Parteneri media: spotmedia.ro, Radio România Cultural, Adevărul, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Revista Golan, The Institute, Bookhub, Capital Cultural, life.ro, Mindcraft Stories, Iscoada, Happ.ro, Savantgarde.
DEVELOPING ART
Developing Art este o organizație culturală cu sediul în București. Din 2017 a dezvoltat un număr mare de proiecte interdisciplinare care acordă prioritate dansului contemporan, mixed media, educației și cercetării și artelor vizuale. Unul dintre obiectivele principale ale organizației este de a contribui și de a dezvolta bune practici în procesele de lucru cultural. Co-fondatorii și membrii Developing Art sunt activi pe scena artei contemporane, lucrând atât în contexte naționale, cât și internaționale.
TAIKABOX
TaikaBox este o importantă organizație nord-europeană de dans/tehnologie, care se concentrează nu numai pe furnizarea de concepte noi în dansul digital și augmentat, ci și pe dezvoltarea de noi metode pentru implicarea comunității și de sustenabilitatea în sectorul cultural. În calitate de inițiatori ai conceptului Dance Hack în Finlanda din 2016, TaikaBox tratează acest proces în profunzime, dedicându-se în același timp creației de artă durabilă prin călătorii lente, sisteme online inovatoare și compensarea amprentei de carbon. Cu sediul în Oulu, Finlanda, fac parte din programul Capitală Europeană a Culturii în 2026.
CENTRAL EUROPE DANCE THEATRE
Progresist. Stilat. Contemporan. CEDT este una dintre cele mai inovatoare companii de dans din Ungaria. Piesele repertoriului lor unic luptă în direcția actualității și reflectivității. Ei au ales limbajul divers al dansului contemporan pentru a incita concentrarea asupra problemelor care apar în viața de zi cu zi și pentru a formula răspunsuri la provocările pe care le pun. CEDT, așa cum este anunțat în numele său, se angajează să fie legat de o anumită regiune geografică; Bazinul Carpatic și regiunea sa definesc nu numai zona principală de funcționare, ci și o lume unică a mișcării și alegerii temelor.