Cum se explică faptul că o mulțime de clipuri video cu pisici devin virale prin distribuirea intensivă în social media?! De asemenea, de ce orice asociere a pisicilor cu un subiect de orice fel devine brusc mai interesant pentru public? Astfel de întrebări pot avea un răspuns simplu, comun: micile feline sunt considerate pur și simplu adorabile de către cea mai mare parte a populației, iar simpla lor vizualizare în contexte amuzante sau drăgălașe provoacă o stare plăcută, cu bună dispoziție, destindere, relaxare.
Dacă doar a vedea o imagine sau un videoclip cu pisici determină un astfel de rezultat, contactul direct cu aceste animale poate aduce și mai multe avantaje pentru oameni. Există o mulțime de cercetări științifice care au arătat că ar exista efecte pozitive pentru cei care petrec timp alături de pisici. Nu întâmplător, cafenelele cu pisici (conceptul cat cafe) a ajuns un mare succes în întreaga lume, în Japonia devenind un fenomen de masă – s-au deschis sute de astfel de unități!
Se pare că pisicile au un impact uriaș în plan emoțional, relaționarea ajutând în ceea ce privește sănătatea mintală. Cel mai simplu de observat este că o pisică poate să fie de ajutor dacă te confrunți cu anxietate, stres, depresie. Prietenia cu o felină permite și alte beneficii, de exemplu îmbunătățirea sistemului imunitar, mai ales la copii. Mai mult decât atât, există ideea conform căreia pisicile ar putea reduce incidența afecțiunilor cardiace.
Torsul pisicii - efect terapeutic
În Egiptul Antic, pisicile erau venerate, fiind considerate întruchipări ale zeilor. O interpretare amuzantă a acestui fapt este redată și într-un slot online de succes de la producătorul de jocuri de cazinou Pragmatic Play: Cleocatra, lansat în anul 2022, reunește spiritul misterios, bogăția și simbolurile vechiului Egipt cu atracția locuitorilor de atunci pentru feline. Se știe deja că oamenii din acel spațiu geografic aveau cunoștințe impresionante în multe domenii, inclusiv medicină holistică, așadar este foarte posibil ca venerarea pisicilor să aibă legătură cu efectul lor pozitiv asupra sănătății umane.
Este evident că torsul pisicii oferă o stare plăcută, dar există și unele cercetări moderne care indică diverse capacități speciale ale sale, inclusiv proprietăți vindecătoare. Frecvența sunetelor produse de pisici când acestea torc este exact cea care poate accelera procesul de vindecare al diverselor răni, leziuni, fracturi, pe lângă simplele migrene. Medicii veterinari știu că pisicile torc nu doar când se simt bine, ci și când suferă, când sunt rănite sau sunt stresate, tocmai pentru a contribui la propria vindecare.
Merită amintit și faptul că pisicile care alăptează torc mai mult, stimulând lactația și provocând puilor o stare de bine. Există indicii că felinele ar simți și problemele de sănătate ale oamenilor alături de care trăiesc și ar căuta să îi ajute, arătându-și în acest fel afecțiunea.
Se spune de altfel că pisicile îi consideră pe oameni foarte asemănători lor - niște feline mai mari, cu un comportament diferit, mai multă putere și capacitatea de a le proteja, îngriji, hrăni. Știința ne arată că torsul determină eliberarea de endorfine în corpul pisicilor, îmbunătățind chiar și sănătatea fizică, dincolo de efectele în plan psihologic. Endorfinele sunt substanțe chimice produse în mod natural de sistemul nervos al unui mamifer, pentru a face față durerii sau stresului, determinând o stare de bine.
O mulțime de beneficii pe care le aduc pisicile în viața oamenilor
Terapia cu animale de companie și mai ales cu pisici nu mai este de mult timp o noutate. Există clinici medicale care folosesc aceste necuvântătoare în diverse proceduri pentru pacienți. Pisicile pot contribui la recuperarea după traume psihice, depresie și alte afecțiuni, ba chiar și în procese de fizioterapie. Vorbim așadar despre recuperare emoțională, mintală și fizică. Pisicile pot ajuta chiar persoanele care suferă de unele tulburări și afecțiuni cognitive.
Cei care au pisici pot adăuga fel de fel de efecte pozitive în lista cu beneficii pe care le aduc pisicile în viața oamenilor. Totuși, este important de subliniat faptul că astfel de efecte nu se aplică la toate persoanele, iar personalitatea diferită de la pisică la pisică poate influența de asemenea rezultatele unor astfel de terapii mai puțin convenționale. Pentru că unele probleme de sănătate pot fi înrăutățite prin contactul cu pisicile (de exemplu alergiile), este recomandat ca astfel de informații să fie analizate în plan personal, iar aplicarea unor metode de terapie să fie realizată numai după consultarea medicilor specialiști.