Ziua 996 Atac mortal la Odesa. Explozii la o bază militară din Rusia, Putin a dat drumul la YouTube. "Șampania" pregătită în Franța își va face efectul pe front

<span style="color:#990000;">Ziua 996</span> Atac mortal la Odesa. Explozii la o bază militară din Rusia, Putin a dat drumul la YouTube. "Șampania" pregătită în Franța își va face efectul pe front

În ziua 996 de război, armata rusă a lansat un atac masiv cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa.

O clădire rezidenţială şi o conductă principală de termoficare au fost avariate. O femeie a fost ucisă şi cel puțin 11 persoane au fost rănite, inclusiv un copil.

Peste graniţă, regiunea rusă Krasnodar a fost vizată de un atac masiv cu drone în cursul nopții, iar printre țintele atacate s-a numărat și o bază aeriană.

În Kursk, forţele ucrainene au stabilizat situaţia de luptă, iar trupele nord-coreene nu au participat încă la operaţiuni de asalt, anunţă şeful Centrului pentru contracararea dezinformării din cadrul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei.

În schimb, Rusia ar fi primit artilerie din Coreea de Nord. Au apărut online fotografii răspândite de propaganda rusă cu tunuri autopropulsate nord-coreene, transportate pe calea ferată în Krasnoyarsk.

În acest context, Donald Trump anunţă că administraţia sa se va concentra pe acest conflict: „Vom lucra din greu cu Rusia şi Ucraina. Trebuie să înceteze. Rusia şi Ucraina trebuie să înceteze”, a spus el, la un eveniment în Florida, în timp ce deplângea morţii din război.

ADVERTISING

Din Franța vine o veste bună. Un grup de lucru militar numit "Champagne" își încheie misiunea de a antrena o brigadă ucraineană nou formată, de 4.500 de soldați ucraineni. Autoritățile franceze au anunțat că noua unitate va include batalioane de infanterie, ingineri, unități de artilerie și alți specialiști și va fi o forță importantă pe câmpul de luptă.

Și rușii au de să se bucure - YouTube și-a revenit după ce Vladimir Putin i-a promis unui realizator să rezolve problema.

Iar Viktor Orban spune că UE trebuie să-şi regândească sancţiunile impuse Rusiei, pentru că acestea menţin preţurile la energie la un nivel ridicat, ceea ce afectează competitivitatea economică a blocului de 27.

Evoluţia pe front

  • Atac mortal la Odesa - Rusia a lansat un atac masiv cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. O clădire rezidenţială şi o conductă principală de termoficare au fost avariate, iar o femeie a fost ucisă şi cel puțin 11 persoane rănite, inclusiv un copil. Au fost avariate şi alte clădiri rezidenţiale, o biserică şi maşini, iar în unele locaţii au izbucnit incendii. Primarul Hennadi Truhanov a raportat că unul dintre turnurile de termoficare din oraş a încetat să funcţioneze. Autoritățile ucrainene au fost nevoite să oprească o centrală termică importantă, iar 40.000 de consumatori din Odesa au rămas fără încălzire, fiind afectată și una dintre maternitățile orașului, a anunțat guvernatorul regional Oleh Kiper. A fost lovit inclusiv apartamentul şefei Consiliului de Supraveghere al Institutului Ucrainean, care este şi redactor-şef al publicaţiei de limbă engleză Ukraine Analytica. Locuitorii au fost îndemnaţi să rămână în adăposturi.
  • Drone doborâte - Rusia a atacat noaptea trecută regiunea Odesa cu două rachete Kh-59/69 și a lansat asupra Ucrainei 29 de drone Shahed. Apărarea aeriană a distrus o rachetă și 25 de drone, au transmis Forțele Aeriene ale Ucrainei.
  • Nord-coreenii stau pe margine - Forţele ucrainene au stabilizat situaţia de luptă în regiunea Kursk din Rusia, iar trupele nord-coreene nu au participat încă la operaţiuni de asalt, anunţă şeful Centrului pentru contracararea dezinformării din cadrul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei. ”În prezent, situaţia din regiunea Kursk este stabilă, deşi armata rusă îşi păstrează capacitatea de a încerca noi asalturi. Recentele lor eforturi de recunoaştere prin foc au fost nereuşite, ceea ce a dus la pierderi atât de echipamente, cât şi de personal”, a spus Andrii Kovalenko, şeful Centrului.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Explozii lângă o bază militară - Regiunea Krasnodar a fost vizată de un atac masiv cu drone în cursul nopții, a anunțat guvernatorul Veniamin Kondratiev. Potrivit acestuia, două localități au fost atacate și s-au înregistrat doar pagube materiale restrânse. Surse locale citate de canalul rus de Telegram Astra au relatat însă că s-au auzit mai multe explozii lângă o bază militară din districtul Krîmsk. Kondratiev a mai spus că apărarea aeriană a interceptat 36 de drone în districtele Krîmsk și Krasnoarmeisk. Informația nu a fost confirmată de autoritățile ruse, dar nici de armata ucraineană, relatează Kyiv Independent. Ministerul rus al Apărării a anunțat doar că forțele sale au interceptat 51 de drone ucrainene în cursul nopții, din care 36 în regiunea Krasnodar.
  • Putin a intervenit, YouTube și-a revenit - Funcţionarea YouTube a fost restabilită în Rusia după ce Vladimir Putin i-a promis unui realizator să rezolve problema, potrivit presei ruse, relatează AFP. Karen Şahnazarov, directorul Mosfilm, a anunţat că i s-a plâns miercuri de această situaţie lui Putin . "El m-a ascultat şi a spus «mă ocup, am să mă uit»", a spus Şahnazarov. Joi seara, presa rusă anunţa că YouTube funcţiona din nou normal. Potrivit serviciului de monitorizare a cenzurii pe internet GlobalCheck, YouTube este complet accesibil la toţi furnizorii mari de internet ruşi. Utilizatorii ruşi au început să raporteze probleme în funcţionarea platformei deținute de Google în vară, după ce autorităţile ruse au ameninţat să încetinească serviciul.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Trump se va concentra pe Ucraina - Preşedintele ales Donald Trump a declarat că administraţia sa se va concentra pe războiul Rusia-Ucraina. „Vom lucra din greu cu Rusia şi Ucraina. Trebuie să înceteze. Rusia şi Ucraina trebuie să înceteze”, a spus el la un eveniment în Florida, în timp ce deplângea morţii din război. „Fie că sunt soldaţi, fie că sunt oameni care stau în oraşe, vom lucra la asta”, a adăugat el.
  • Kievul vrea "pace prin forță" - Ministrul de externe al Ucrainei, Andrii Sîbiha, a anunțat pe X că speră că Marco Rubio, nominalizat la funcția de secretar de Stat al SUA, va urma o politică de "pace prin forță" pentru războiul din Ucraina. La începutul acestui an, Rubio a fost unul dintre cei 15 senatori republicani care au votat împotriva unui pachet de ajutor militar de 95 de miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei. În interviurile recente, Rubio a spus că Ucraina trebuie să caute un acord negociat cu Rusia, în loc să se concentreze pe recâștigarea teritoriului ocupat de ruși.
  • "Șampania" își face efectul - Un grup de lucru militar din Franța numit "Champagne" își încheie misiunea de a antrena o brigadă nouă ucraineană, formată din 4.500 de militari. Aceasta e înarmată cu tancuri, artilerie și arme grele furnizate de francezi și se pregătește să intre pe front, după două luni de antrenament riguros în Franța, potrivit Associated Press. Grupul operativ "Champagne", care cuprinde aproximativ 1.500 de soldați francezi, s-a concentrat pe înzestrarea trupelor ucrainene cu abilități tactice și expertiză în operarea armamentului francez. Autoritățile franceze au anunțat că noua brigadă "Anna a Kievului", numită după o prințesă din Kiev devenită regină a Franței, va fi o forță importantă pe câmpul de luptă. Brigada va include batalioane de infanterie, ingineri, unități de artilerie și alți specialiști.
  • UE cumpără arme la comun - Uniunea Europeană a finanţat, pentru prima dată, achiziţia comună de arme de către statele membre, cea mai mare parte a acestor achiziţii urmând să meargă către Ucraina. UE finanţase deja achiziţii de arme pentru Kiev, însă în afara bugetului Uniunii, printr-un instrument financiar ad-hoc. „Aceasta este prima dată când utilizăm bugetul UE pentru a susţine statele membre în achiziţia comună'' de arme, a subliniat Margrethe Vestager, vicepreşedinte al Comisiei Europene. Detalii AICI
  • Orban vrea regândirea sancţiunilor - UE trebuie să-şi regândească sancţiunile impuse Rusiei, pentru că aceste sancţiuni menţin preţurile la energie la un nivel ridicat, ceea ce afectează competitivitatea economică a blocului comunitar, a declarat vineri premierul ungar, Viktor Orban. "Preţurile la energie trebuie reduse prin orice mijloace. Asta înseamnă că sancţiunile trebuie regândite pentru că, în conformitate cu actuala politică de sancţiuni, preţurile la energie nu vor coborî", a declarat Viktor Orban, într-un interviu.
  • Probleme pentru flota din umbră - Flota din umbră a Rusiei va avea în curând mari probleme. Bloomberg scrie că cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei va viza flota de petroliere pe care Moscova o folosește pentru a-și transporta ţiţeiul. Persoanele care au legătură cu comerțul ilegal de petrol rusesc vor fi vizate de sancțiuni. Unele țări din UE propun, de asemenea, limitarea furnizării de gaz natural lichefiat rusesc.
  • Putin primeşte artilerie de la Kim - Rusia a primit artilerie din Coreea de Nord. Au apărut online fotografii răspândite de propaganda rusă cu tunuri autopropulsate M1989 Koksan - un obuzier nord-coreean cu rază lungă de acțiune de 170 mm - care au fost transportate pe calea ferată în Krasnoiarsk, după cum au scris bloggerii ucraineni.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇