România devine prima țară din lume, unde instituțiile statului sunt obligate prin lege să țină consultări cu copiii

România devine prima țară din lume, unde instituțiile statului sunt obligate prin lege să țină consultări cu copiii

Camera Deputaţilor a adoptat o lege care prevede că, începând din 2025, Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora, vor organiza anual cel puţin o serie de consultări cu copiii.

Camera Deputaţilor este for decizional, astfel că proiectul merge la promulgare.

Acest proiect reglementează participarea copiilor, în vârstă de minimum 14 ani, în procesele decizionale din administraţia publică centrală şi locală.

ADVERTISING

Astfel, România devine prima țară din lume care reglementează, la nivel de legislație primară, participarea copiilor în procesul decizional.

La aceste sesiuni cu copiii, instituţiile sunt obligate să asigure un cadru de dialog protejat şi care încurajează participarea în ceea ce priveşte temele de interes pentru minori.

Iniţiatorul acestui proiect de lege este Natalia Intotero, ministrul Familiei, în calitate de deputat, şi este susţinută de alţi 40 de deputaţi de la PSD şi unul PNL.

„Adoptarea acestui proiect de lege este un pas major către o Românie în care fiecare voce contează, indiferent de vârstă. Copiii sunt nu doar beneficiarii deciziilor noastre de astăzi, ci şi viitorii lideri ai țării. Prin această lege, le oferim posibilitatea de a-şi exprima opiniile, de a învăța despre responsabilitatea civică şi de a se implica activ în viața comunităților din care fac parte”, spune Natalia Intotero, citată de Mediafax.

Obligaţiile instituţiilor:

  • vor planifica un mecanism dedicat de consultări cu copiii în ceea ce priveşte temele de interes pentru aceştia ce va fi activat în funcţie de activităţile şi deciziile respectivei instituţii în măsura în care acestea sunt relevante pentru problematica drepturilor copilului
  • trebuie să publice, pe paginile proprii de Internet, într-un limbaj accesibil pentru copii, prezentarea generală a instituţiei, precum şi obiectivele anuale privind activităţile dedicate şi oportunităţile de implicare a copiilor.
  • Conţinutul paginilor de Internet cu limbaj accesibil pentru copii se elaborează în consultare cu copiii, prin implicarea acestora în proces şi cu asigurarea faptului că limbajul şi conţinutul sunt adaptate, adecvate şi atractive pentru copii
  • Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Secretariatul General al Guvernului / Cancelaria prim-ministrului, ministerele, consiliile judeţene şi primăriile desemnează un responsabil pentru realizarea procesului de participare a copiilor.
  • Responsabilul colaborează cu unităţile de învăţământ preuniversitar, organizaţiile societăţii civile, inclusiv cele de tineret, cu organizaţii internaţionale şi alte entităţi relevante pentru a identifica şi încuraja participarea unui spectru larg de copii, inclusiv a celor din medii defavorizate sau care aparţin minorităţilor naţionale.
ADVERTISING

În termen de 120 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie va elabora şi propune spre adoptare, prin ordin al ministrului Familiei, ghidul privind organizarea şi desfăşurarea consultărilor cu copiii de către autorităţile publice centrale şi locale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇