Boala Parkinson - 3 metode de prevenție

Happy elderly couple riding a bicycle in the park
Foto: institutulbrainmap.ro

Boala Parkinson este o afecțiune neurologică degenerativă ce își lasă amprenta asupra a milioane de oameni la nivel mondial. În România, nu există o evidență foarte clară asupra numărului de persoane afectate de Parkinson, dar se estimează că peste 70.000 de persoane trăiesc cu aceasta. Numărul cazurilor creștere pe măsură ce populația îmbătrânește. Boala atacă sistemul nervos central și duce la pierderea treptată a controlului muscular. Simptomele specifice bolii sunt: tremor, rigiditate musculară, instabilitate posturală și dificultățile de mișcare.

ADVERTISING

Deși nu există încă un tratament, vestea bună este că există metode care reduc riscul de a dezvolta Boala Parkinson. Dacă înțelegi factorii de risc și abordezi un stil de viață sănătos ai o șansă reală de a-ți proteja sănătatea pe termen lung.

Activității fizice regulate - o primă metodă de prevenție

Cel mai puternic aliat împotriva dezvoltării bolii Parkinson este mișcarea. Activitatea fizică regulată menține sănătatea generală bună, dar mai mult s-a dovedit că are efecte benefice și asupra funcțiilor neurologice. Exercițiile fizice stimulează creșterea de noi celule neuronale și crearea unor noi legături sinaptice, ceea ce poate încetini sau chiar preveni apariția semnelor de degenerare neuronală.

ADVERTISING

Numeroase studii au demonstrat că persoanele care practică activități fizice moderate spre intense, cel puțin 150 de minute pe săptămână, au un risc redus de a dezvolta simptomele bolii Parkinson.

Alimentația sănătoasă și echilibrată - a doua metodă de prevenție

Alimentația este importantă în prevenirea bolilor cronice, inclusiv a celor neurologice. O dietă bogată în antioxidanți ajută la neutralizarea radicalilor liberi, compuși care provoacă daune oxidative la nivelul creierului. Includerea în dietă a fructelor de pădure, nucilor, spanacului și a altor legume verzi contribuie la menținerea sănătății creierului. Și alimentele bogate în vitamina E - semințele de floarea soarelui și migdalele, somonul, avocadoul -  pot preveni deteriorarea celulelor nervoase și pot reduce riscul de apariție a bolii Parkinson.

ADVERTISING

Gestionarea stresului - a treia măsură eficientă

Un factor neglijat în menținerea sănătății neurologice este modul în care este gestionat stresul. Stresul cronic poate declanșa inflamații și poate accelera degenerarea neuronilor. De aceea, este important să adopți tehnici de relaxare care să te ajute să gestionezi stresul de zi cu zi, o soluție eficientă pentru a minimiza stresul este să te concentrezi pe odihnă de calitate. Meditația, yoga sau chiar simpla respirație profundă pot reduce nivelul de cortizol, hormonul stresului și pot proteja sănătatea creierului. 

Boala Parkinson, deși adesea asociată cu înaintarea în vârstă, nu este inevitabilă. Adoptând obiceiuri sănătoase  - activitatea fizică regulată, o alimentație echilibrată și gestionarea eficientă a stresului -  poți reduce riscul de a dezvolta această boală. Prevenția nu înseamnă doar evitarea afecțiunii, ci îngrijirea continuă a minții și corpului pentru a te asigura că vei avea o viață lungă și sănătoasă.