Premierul Nobel pentru Pace 2024 merge în Japonia: „Armele nucleare nu trebuie folosite niciodată din nou”

Premierul Nobel pentru Pace 2024 merge în Japonia: „Armele nucleare nu trebuie folosite niciodată din nou”

Comitetul Nobel a decis, vineri, să acorde premiul Nobel pentru Pace în 2024 organizaţiei japoneze Nihon Hidankyo.

Această mişcare populară este alcătuită din supraviețuitori ai bombardamentelor nucleare asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki, cunoscuţi şi sub numele de Hibakusha.

Organizaţia primeşte premiul pentru „eforturile sale de a obţine o lume fără arme nucleare şi pentru că a demonstrat prin mărturii că armele nucleare nu trebuie să mai fie folosite niciodată”.

Ca răspuns la atacurile cu bombe atomice din august 1945, a apărut o mişcare globală ai cărei membri au lucrat neobosit pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la consecinţele umanitare catastrofale ale utilizării armelor nucleare.

ADVERTISING

Treptat, s-a dezvoltat o normă internaţională puternică, care stigmatizează utilizarea armelor nucleare ca fiind inacceptabilă din punct de vedere moral. Această normă a devenit cunoscută sub numele de „tabu nuclear”.

462231859_930239952471168_1362825569016174852_n
Foto: Facebook/Nobel Prize

Prin acordarea Premiului Nobel pentru Pace din acest an organizației Nihon Hidankyo, Comitetul Nobel norvegian dorește să sublinieze un fapt încurajator: nicio armă nucleară nu a fost folosită în război de aproape 80 de ani.

Mişcarea Hibakusha - supravieţuitorii de la Hiroshima şi Nagasaki - este unică în acest context mai larg.

ADVERTISING

Comitetul Nobel norvegian a primit un total de 286 de candidaţi pentru Premiul Nobel pentru Pace 2024. Dintre aceştia, 89 sunt organizaţii.

Deşi cei eligibili pentru nominalizare pot dezvălui pe cine au propus, Comitetul păstrează secrete numele candidaţilor timp de 50 de ani, ceea ce înseamnă că nu există nicio certitudine cu privire la lista completă.

Printre nominalizaţii cunoscuţi din acest an s-au numărat agenţia ONU pentru refugiaţi UNHCR, papa Francisc şi naturalistul britanic David Attenborough.

ADVERTISING

Casele de pariuri l-au considerat pe disidentul rus Alexei Navalnîi, care a murit într-o colonie penală din Arctica în februarie, unul dintre favoriţii la câştigarea premiului, însă acest lucru nu se poate întâmpla deoarece nimeni nu poate primi premiul postum.

Un alt favorit al agenţiilor de pariuri, ucraineanul Volodimir Zelenski, era puţin probabil să câştige, deoarece este liderul unei naţiuni aflate în război.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇