Ești mutat în casa ta de ceva timp și acum sistemele tale electronice dau semne de îmbătrânire? Ai trecut printr-un magazin de tehnologie pentru acasă și parcă ai vrea să înlocuiești articole care par perfect în regulă?
Reține că electronicele de acasă nu sunt diferite de electronicele personale, cum ar fi telefonul tău mobil. Ele evoluează foarte repede. Când un profesionist în tehnologia casnică vede un televizor ieftin vechi de 10 ani atârnat pe peretele tău, îl vede așa cum ai vedea pe cineva care tocmai a scos un Nokia cu butoane din buzunar.
Majoritatea proprietarilor de case subestimează în mod serios cât timp au deținut ceva, așa că primul lucru este să îți aduci aminte când ai achiziționat sistemele tehnologice pe care le deții. Odată ce îți amintești când a fost achiziționat totul, poți utiliza următoarea listă ca ghid pentru a determina dacă este timpul să-ți înlocuiești electronicele.
Sunt două aspecte esențiale de care se ține cont:
- Timp până la uzură – Cât timp va funcționa de obicei un produs înainte de a începe să devină incompatibil cu electronicele actuale;
- Timp până la defecțiune – Cât timp va dura de obicei un produs înainte de a avea nevoie de o reparație majoră sau de a se defecta complet.
Televizoare ieftine: 4-6 ani
Odată cu schimbările rapide în modul în care videoclipul este transmis la televizoarele ieftine și cu salturile de rezoluție</a> din ce în ce mai mari (4k-8k-16k!), televizoarele ieftine încep să-și arate vârsta în jurul valorii de 5 ani. Timpul până la defecțiune este de obicei de 8-11 ani sau aproximativ 50.000 de ore de utilizare.
În acest fel poți să treci de la un tv smart de 80 cm la un televizor mai mare.
Sisteme Wi-Fi/Rețea de domiciliu: 3-5 ani
Dacă dorești cel mai rapid și mai sigur sistem Wi-Fi, îți vei înlocui rețeaua aproximativ la fiecare 4 ani. Poți prelungi acest lucru la 6 ani, deși nu e recomandat. Rețeaua ta este baza tuturor celorlalte componente electronice din casă. Un sistem de rețea actualizat este crucial pentru fiabilitatea sistemului tău. Timp până la eșec 7-10 ani.
Camere de securitate: 5-7 ani
Evoluția camerelor video și a analizei înregistrărilor video se schimbă într-un ritm destul de rapid. Vechile tale camere de supraveghere pot fi operaționale, dar pot vedea fețele și plăcuțele de înmatriculare ca noile camere de înaltă rezoluție de astăzi? Îți oferă posibilitatea să cauți rapid prin înregistrările de supraveghere video și să cauți anumite evenimente?
Proiectoare Home Theatre: 4-6 ani
Aici este aceeași filozofie ca în cazul televizoarelor. Ar trebui să cauți să îți actualizezi videoproiectorul aproximativ la fiecare 5 ani, pentru a-l menține la zi și pentru a te bucura de o calitate din ce în ce mai bună a imaginii. Timpul până la eșec este de obicei de 7-9 ani.
Receptoare audio-video (AVR) și pre-amplificator/procesoare AV: 5-6 ani
Această componentă este „inima” unui sistem home theater sau a unei camere media și direcționează sunetul filmului, televizorului și muzicii către toate difuzoarele din cameră. Formatele de sunet surround mai noi, cum ar fi Dolby Atmos, DTS:X și Auro-3D, te vor face să vrei să-ți actualizezi AVR sau procesorul AV pentru a profita de realismul adăugat pe care îl aduc aceste formate de sunet surround.
Un alt motiv pentru care sunt necesare actualizări este din cauza problemelor de compatibilitate cu noile dispozitive de înaltă rezoluție și noile standarde HDMI.
Sistem de control la domiciliu: 5-10 ani
Un sistem de control acasă precum Crestron, Savant, Control4 sau Elan este compus din multe tipuri diferite de hardware. Există telecomenzi portabile, panouri tactile în perete, procesoare, termostate inteligente etc. Așteaptă-te să-ți schimbi procesorul și telecomenzile la fiecare cinci ani dacă dorești cea mai bună performanță, deși articole precum termostatele și hardware-ul back-end pot dura cu ușurință 10 ani sau mai mult. Panourile tactile tind să se uzeze după 7 ani. Timpul până la eșec este de 10-13 ani.