Ce trebuie să știi atunci când te prezinți la interviul de angajare - ghid pentru salariați

Ce trebuie să știi atunci când te prezinți la interviul de angajare - ghid pentru salariați
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De cele mai multe ori, interviul poate juca un rol hotărâtor în procesul de angajare. Acesta reprezintă momentul în care angajatul și angajatorul se cunosc față în față, punând bazele unei posibile colaborări și evaluând gradul de compatibilitate reciprocă.

Indiferent dacă ești la început de drum sau te afli în fața unui interviu de angajare important pentru cariera ta, iată care sunt lucrurile pe care trebuie să le știi pentru a te pregăti eficient și pentru a-ți negocia cu succes oferta de angajare.

Informează-te despre companie și postul pentru care ai aplicat

Pentru a putea înțelege pe deplin aspectele pe care interlocutorul ți le comunică, este important să te documentezi în prealabil despre companie, misiunea și viziunea acesteia, cultura organizațională, postul vacant și responsabilitățile pe care le implică.

ADVERTISING

Acest lucru nu doar că va demonstra implicare, dar te va și ajuta să-ți construiești o serie de întrebări pertinente pe care să le adresezi reprezentantului companiei. Mai mult, cunoscând informații despre firmă și fișa postului, vei putea face conexiuni relevante cu experiența ta anterioară, cu aptitudinile și abilitățile pe care le-ai dobândit, pentru a-ți justifica interesul și potrivirea pe poziția scoasă la concurs.

Nu de puține ori, recrutorii adresează o serie de întrebări frecvente, cu caracter general, pentru care te poți pregăti din timp. Acestea pot fi legate de companie, de experiența ta profesională, de comportamentele avute în anumite situații critice și așa mai departe. Deși este important să fii natural și autentic la interviu, poți contura o serie de răspunsuri la întrebările cel mai frecvent adresate pentru a nu risca să te surprindă nimic.

ADVERTISING

Pregătește-te pentru a-ți negocia salariul și pachetul de beneficii

În procesul de documentare, află care este media salarială acordată în general pentru postul vacant, dar și care sunt beneficiile extrasalariale cel mai frecvent oferite. Este important să știi că pachetul salarial poate fi negociat astfel încât să avantajeze ambele părți implicate în colaborare. 

În cazul în care angajatorul va dori să afle care sunt așteptările tale salariale, îi poți propune o sumă bazată pe rezultatele documentării, luând în calcul media salarială acordată în piață pentru postul în discuție, dar și pe experiența, abilitățile și competențele de care va beneficia firma de pe urma acestei colaborări.

ADVERTISING

În plus, pe lângă salariul de bază, angajatorii pot acorda beneficii extrasalariale precum tichete de masă, asigurări private de sănătate, vouchere de vacanță sau alte facilități. Nu omite să întrebi angajatorul despre acestea pentru a lua o decizie informată. De exemplu, în privința bonurilor de masă, este important să știi că angajații plătesc impozit tichete de masa și CASS în valoare de 10%, iar angajatorii sunt scutiți de la plata taxelor sociale. Prin urmare, acordarea acestora reprezintă o modalitate de motivare a angajaților cu avantaje inclusiv pentru companie.

Acordă atenție felului în care te prezinți la interviu

Prima impresie este una deosebit de importantă, iar felul în care te prezinți la interviu poate influența opinia recrutorului. Prin urmare, acordă atenție ținutei pe care o alegi, aspectului general, dar și limbajului corpului.

Optează pentru îmbrăcăminte clasică și care să inspire o atitudine profesionistă. De asemenea, asigură-te că ai un aspect general îngrijit și ia-ți timp suficient pentru a retușa eventuale inadvertențe. Păstrează contactul vizual, adoptă o postură deschisă, nu gesticula excesiv pentru a nu trăda sentimente de nesiguranță și încearcă să gestionezi eventualele emoții care pot apărea.

Deși se consideră a fi un moment stresant, interviul de angajare ar trebui să reprezinte o discuție de la egal la egal între două părți interesate să încheie o relație de colaborare. Important de reținut este faptul că interviul necesită o pregătire prealabilă din partea candidatului, care trebuie să își evidențieze punctele forte și să discute despre așteptările pe care le are de la viitorul loc de muncă.