7 metode prin care îți ajuți digestia sau cum să te simți energic după o masă copioasă

7 metode prin care îți ajuți digestia sau cum să te simți energic după o masă copioasă

Ni se întâmplă adesea să mâncăm mai mult decât ne-am dori la o masă, pentru că facem față cu greu tentațiilor culinare de la sărbători și evenimente speciale, gătim ceva bun acasă ori mergem la restaurantul preferat. După plăcerea de a savura ceva delicios apare disconfortul, senzația de supraîncărcare și oboseala. Sunt simptome specifice alimentării dincolo de sațietate, însă ele pot să apară chiar și atunci când consumăm cantități mici de mâncare, însă digestia noastră este afectată de obiceiurile pe care le avem și de stilul de viață.

ADVERTISING

Iată cum să-ți ajuți digestia și să te simți energic după o masă copioasă:

Fă zilnic mișcare

Stilul de viață sedentar este unul dintre cei mai mari dușmani ai noștri și ne afectează chiar și digestia, nivelul de energie, iar după o masă bogată, tot ceea ce suntem în stare să facem este să dormim. Acest comportament este dăunător și va trebui schimbat. Mișcarea este o metodă naturală de îmbunătățire a digestiei și dacă o facem în mod constant, vom avea o stare bună chiar și în situațiile în care mâncăm mai mult decât ne-am dorit. Este suficient să mergi zilnic pe jos timp de o oră, în ritm susținut, pentru ca sistemul digestiv să funcționeze optim. Iar după masă este chiar indicat să faci o plimbare pentru a-ți ajuta tranzitul intestinal.

ADVERTISING

Masajul ajută tranzitul lent

Efectele masajului sunt multiple și, printre altele, este și un remediu pentru tranzitul intestinal lent. Făcut manual sau cu un fotoliu de ultimă generație, masajul va stimula peristaltismul intestinal, facilitând astfel deplasarea conținutului digestiv și ameliorând constipația. De asemenea, relaxează mușchii și reduce tensiunea, factori care contribuie adesea la problemele digestive. Făcut în mod constant, masajul va îmbunătăți fluxul sangvin în zona abdominală, asigurând astfel o nutriție adecvată a organelor digestive și susținând funcționarea lor optimă.

ADVERTISING

Hidratare corespunzătoare

Din cauza consumului scăzut de lichide apar constipația și alte probleme digestive, astfel că este important să bem cei doi litri de apă pe zi și din acest motiv, potrivit Real Simple. În plus, menținerea unui nivel optim de hidratare a organismului ne va da o stare bună și energie.

Consum de fibre

Consumul de alimente bogate în fibre ne poate regla mișcările intestinale și favorizează o digestie ușoară, astfel că ar trebui să le introducem la fiecare masă. Mazărea, fasolea boabe, broccoli, morcovii, sfecla roșie, lintea, fulgii de ovăz, bananele, merele și perele sunt câteva alimente foarte populare și extrem de bogate în fibre pe care ar trebui să le avem în meniurile noastre curente.

Consumă alimente fermentate

Alimentele fermentate, cum sunt chefirul, iaurturile probiotice, varza murată sau

pâinea cu maia, conțin bacterii esențiale pentru menținerea unui sistem digestiv sănătos, care să funcționeze optim chiar și când este suprasolicitat.

Mestecă bine mâncarea

Atunci când mănânci, obișnuiește-te să mesteci cât mai bine fiecare înghițitură. Digestia începe în gură, iar alimentele mărunțite bine cu dinții vor fi digerate mult mai ușor. Prin urmare, vor fi eliminate din organism mai repede, iar tu te vei simți mai bine.

Combină corect alimentele

Învață să combini corect alimentele de la aceeași masă. Spre exemplu, evită să consumi împreună carne și brânză. Perioada de digerare va fi extrem de lungă și apare senzația de preaplin și balonare. Aceste proteine se vor consuma întotdeauna separat, cu salate sau garnituri de legume.