Peste 50.000 de oameni au murit și alte câteva milioane și-au pierdut locuințele în urma celor două cutremure care au zguduit sudul Turciei și nordul Siriei pe 6 februarie 2023. Costurile pentru reconstruirea regiunii au fost estimate de ONU la mai bine de 100 de miliarde de dolari.
Printre cele mai afectate a fost orașul turc Antakya, capitala provinciei Hatay, unde în jur de 80% dintre clădiri au fost complet distruse. Dezastrul este „dincolo de orice imaginație”, potrivit lui Nicola Scaranaro de la Foster + Partners, firma britanică de arhitectură care a prezentat de curând masterplanul pentru reconstruirea orașului, astfel încât să fie rezistent la cutremure, la inundații și la alte dezastre naturale, scrie CNN.
Este un obiectiv aparent greu de atins într-o regiune predispusă la cutremure, cel de anul trecut fiind al șaptelea care a devastat Antakya de la întemeierea sa în secolul al IV-lea î.Hr.
Inundațiile sunt o altă problemă cu care localitatea se confruntă, în condițiile în care un număr mare de clădiri sunt situate de-a lungul malurilor râului Asi, iar amenințarea este exacerbată pe fondul crizei climatice.
La șase luni după cutremur, organizația non-guvernamentală Türkiye Design Council a desemnat Foster + Partners să conducă un consorțiu internațional de echipe care să dezvolte strategia pentru reconstruirea regiunii.
Arhitectura și designul stradal vor avea un rol esențial în asigurarea protecției în fața cutremurelor, potrivit sursei citate. Printre altele, vor fi construite clădiri compacte, mai adecvate în caz de activitate seismică decât clădirile lungi, în formă de L, preponderente în Antakya anterior.
De asemenea, cartiere după modelul „superblocurilor” din Barcelona vor avea zone fără mașini, astfel încât să fie disponibile rute multiple în caz de dezastru, atât pentru echipele de intervenție, cât și pentru cetățeni.
O astfel de amenajare îmbunătățește în plus calitatea vieții în oraș, adaugă arhitecții, făcând posibil să existe un număr mai mare de spații verzi, care, la rândul lor, au un rol important în protejarea împotriva inundațiilor, absorbind excesul de apă.
Arhitecții plănuiesc să creeze o rețea de spații verzi și de parcuri locale pentru comunitate, cu plante locale, care să funcționeze ca un fel de „coridoare verzi” pentru vietățile sălbatice. Acestea vor fi prevăzute cu trasee pentru pietoni și piste pentru biciclete.
Unul dintre obiectivele prevăzute în masterplan este dublarea cantității de spațiu verde pe cap de locuitor.
Imagine din Antakya după cutremurele cu magnitudinea 7,8, respectiv 7,5 de anul trecut:
Firma de consultanță din domeniul ingineriei Buro Happold estimează că reconstrucția orașului va dura zece ani.
C.S.