Cum să-ți planifici eficient finanțele pe termen lung atunci când ești părinte singur

Cum să-ți planifici eficient finanțele pe termen lung atunci când ești părinte singur

Atunci când ești părinte singur, fiecare decizie pe care o iei vizează, printre altele, și bunăstarea copilului tău. Și, pe lângă bunăstarea emoțională pe care i-o poți oferi prin faptul că îi ești alături mereu și îl sprijini în orice situație, este necesar să ai în vedere și aspectul financiar. Descoperă, în cele ce urmează, ce poți face pentru o planificare financiară eficientă pe termen lung.

1.  Creează un buget lunar realist de care să te ții

Orice planificare pe termen lung pleacă de la conștientizarea situației din prezent. Ca să poți să-ți construiești o relație mai bună cu banii, primul lucru este să analizezi situația veniturilor și a cheltuielilor pe care le ai în prezent.

ADVERTISING

Să faci acest lucru este ușor. Începe prin a identifica toate veniturile stabile pe care le ai. Acestea pot fi:

  • salariul;
  • veniturile din chirii;
  • pensia alimentară, al cărei cuantum ține cont de criterii precum veniturile părintelui nerezident și numărul de copii pentru care trebuie plătită pensia alimentară. Aceasta reprezintă o obligație care trebuie respectată de către părintele nerezident. În caz contrar, se pot aplica sancțiuni pentru recuperarea dreptului copilului tău. Poți afla toate informațiile de care ai nevoie, din articolul despre pensia alimentara, provenit din surse sigure.

Mai apoi, analizează cheltuielile. Pe acestea din urma le poți împărți în două categorii: cheltuieli necesare traiului de zi cu zi (aici poți include plata ratei, a facturilor de utilități, cheltuielile cu hrana etc.) și cheltuieli variabile, cum ar fi cele aferente activităților sociale, diverselor abonamente etc.

ADVERTISING

În timp ce prima categorie de cheltuieli nu este foarte flexibilă și nu permite minimizarea costurilor, cea de-a doua îți permite anumite ajustări, pentru a putea economisi în funcție de obiectivele pe care le ai. Totuși, ține cont că acest lucru nu înseamnă impunerea unor limite drastice în stilul vostru de viață, ci poate presupune adoptarea unui comportament de consum mai eficient. De exemplu, scoateți din priză dispozitivele pe care nu le folosiți, pentru a economisi energie electrică, alege să gătești mai mult acasă și să îi pregătești celui mic pachețel pentru școală și optează pentru alternative mai ieftine ale produselor de curățenie.

ADVERTISING

2.  Alege destinația economiilor tale

În funcție de economiile pe care reușești să le faci lunar, te poți gândi la diverse modalități de a le folosi în favoarea viitorului tău și al celui mic. De exemplu, o parte din economii poate fi alocată către un cont de economii pe care să îl folosești drept fond de urgență, în cazul unor situații neprevăzute, care presupun cheltuieli consistente. Indiferent că e vorba despre o reparație a mașinii sau în locuință, cu siguranță un fond de urgență îți va fi de folos la momentul respectiv, pentru a acoperi cheltuielile fără să afectezi bugetul din lună.

O altă idee pe care o poți lua în considerare este alegerea unor polițe de asigurare în funcție de obiectivele pe care le ai pe termen lung. De exemplu, pe lângă faptul că poți opta pentru o protecție financiară în cazul apariției unor probleme de sănătate, ai posibilitatea de a alege și un plan de economii pentru obiectivele academice ale celui mic.

3.  Redu datoriile existente

Un alt aspect pe care să îl ai în vedere pentru îmbunătățirea situației financiare pe termen lung este reducerea datoriilor existente.

De exemplu, dacă ai accesat în anii trecuți un credit ipotecar sau de nevoi personale, gândește-te la un plan de rambursare anticipată. Acesta poate implica fie rambursarea parțială periodică a creditului, până reușești să achiți întreaga valoare împrumutată, fie accesarea unei refinanțări. În cazul soluției din urmă, vei avea posibilitatea de a obține un nou credit cu dobândă și rată mai avantajoase, care va fi mai ușor de achitat în timp.

Totuși, înainte de a face o alegere, discută cu un consultant bancar – acesta te va putea sfătui cu privire la cea mai potrivită alegere pentru tine și situația ta financiară.

În concluzie, gestionarea finanțelor pe termen lung, ca părinte singur, poate părea o sarcină descurajantă, dar, cu o planificare atentă și disciplină, este cu siguranță realizabilă. Reține că fiecare pas mic pe care îl faci contribuie la un viitor mai prosper pentru tine și cel mic.

Sursă foto: Shutterstock