Dintre toate hainele din garderoba masculină, puține sunt la fel de controversate ca pantalonii scurți pentru bărbați. La un moment dat, bărbații de toate vârstele au pus la îndoială dacă pantalonii scurți au sau nu un loc în garderoba lor. Un amestec toxic de sfaturi proaste, conotații culturale și insecuritate de modă veche joacă în relația tumultoasă pe care o au bărbații cu ceea ce poate fi descris ca un articol de îmbrăcăminte fără pretenții.
O scurtă istorie a pantalonilor scurți pentru bărbați
Pantalonii scurți sunt încă un subiect dezbătut și controversat pentru bărbați, din cauza faptului că pur și simplu nu există în garderoba masculină de foarte mult timp. Sigur, ai putea crede că pantalonii scurți există de sute de ani, dar această noțiune nu ar putea fi mai departe de adevăr. Realitatea este că bărbații poartă pantaloni scurți – stilul cu care ești familiarizat astăzi – de mai puțin de 100 de ani.
Spre deosebire de alte piese vestimentare esențiale care au rămas aproximativ aceleași de sute de ani, pantalonii scurți moderni pentru bărbați – în contextul ținutei zilnice casual – rămân un concept nou. La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, bărbații au experimentat cu pantaloni scurți numiți șorturi. Acești pantaloni voluminoși și ondulați au devenit o tendință la modă în domeniul îmbrăcămintei bărbătești în anii 1920 și, în cele din urmă, au adoptat porecla de „trei sferturi” datorită lungimii lor care se întindea puțin sub genunchiul purtătorului.
În ciuda popularității pantalonilor scurtați, în special în rândul elitelor bogate, stilul a fost larg asociat cu îmbrăcămintea băieților, în special cu uniformele școlare. Chiar și astăzi, această asociație este încă în centrul dezbaterii despre pantalonii scurți. Ca și în cazul oricărei extreme ale modei, tendința a scăzut în popularitate în mare parte din cauza Marii Depresiuni.
Așa cum îl știi astăzi, stilul va rămâne în hibernare până după cel de-al Doilea Război Mondial, când bărbații au avut timp și bani pentru a se implica în sport și alte activități recreative. Chiar și atunci totuși, purtarea pantalonilor scurți în public nu a fost o întâmplare comună sau larg acceptată până în anii 1950. Între adoptarea lor târzie în garderoba bărbaților moderni și asociațiile inerente ale băieților, nu este de mirare de ce bărbații au o perioadă dificilă să decidă când, unde și, cel mai important, cum să poarte pantaloni scurți.
Regula nr. 1 când alegi pantaloni scurți pentru bărbați
Pantalonii scurți, precum pantalonii, vin într-o mare varietate de lungimi, stiluri și potriviri, dar spre deosebire de aceștia din urmă - unde majoritatea bărbaților pot judeca lungimea potrivită în funcție de înălțimea lor - pantalonii scurți sunt puțin mai complicați.
Ca regulă generală, pantalonii scurți nu ar trebui să se extindă niciodată sub genunchi, în nicio circumstanță. De ce? Pe scurt, este incredibil de nemăgulitor. Când pantalonii scurți se extind dincolo de genunchi, îți reduc vizual lungimea piciorului la jumătate, micșorându-ți aspectul general. Cine și-ar dori asta? Ca și în cazul oricărui articol de îmbrăcăminte, potrivirea trebuie întotdeauna să accentueze corpul într-o manieră complementară. A purta pantaloni scurți nepotriviți – sau orice îmbrăcăminte nemăgulitoare, de altfel – e ca și cum ai purta un tricou Guess pentru bărbați care este prea larg sau prea strâmt.
Detaliile de căutat și de evitat la pantalonii scurți pentru bărbați
Bărbații din ziua de azi cunosc prea bine numărul copleșitor de pantaloni scurți disponibili în orice mărime, formă și culoare imaginabilă. Separarea binelui de rău poate fi o sarcină grea. Deși fizicul tău unic joacă un rol în alegerea unei perechi potrivite de pantaloni scurți, există detalii cheie de care trebuie să ții cont, indiferent de tipul de corp, atunci când decizi ce pereche este potrivită pentru tine.
Detalii de căutat:
- Croială potrivită: pantalonii scurți trebuie să fie potriviți (nu strâmți) și să stea perfect pe posterior și coapse. Pentru a testa acest lucru, probează pantalonii scurți și prinde ușor materialul care se află în jurul coapsei. Dacă poți ciupi 2.5cm de material, sunt perfecți.
- Partea frontală să fie dreaptă: deși pliurile funcționează de minune la pantaloni, pantalonii scurți nu au aceeași greutate și drapaj necesare pentru a poziționa corect pliurile. Optează pentru o față plată elegantă, universală.
- Deschidere conică pentru picior: lățimea tivului trebuie să definească coapsa. Atenție! Conic nu înseamnă strâns. Ar trebui să existe încă spațiu suficient la tiv pentru a te mișca și a sta confortabil.
Aspecte de evitat:
- Skinny Fit: o potrivire perfectă NU înseamnă strâns pe piele. Pantalonii scurți skinny vor ruina echilibrul jumătății inferioare definindu-ți prea mult coapsele, posteriorul și talia. O potrivire personalizată va minimiza zonele mai puțin dorite, definindu-ți în același timp cele mai bune părți ale corpului.
- Supradimensionat: ca și în cazul tricourilor pentru bărbați, evită cu orice preț pantalonii scurți supradimensionați.