Ofensiva rusă în regiunea Harkov s-a împotmolit, iar trupele Moscovei sunt decimate. Un soldat rus spune că doar 12 din cei 100 de militari din unitatea lui mai sunt în viață, după ce au fost atacați de forțele ucrainene.
Anton Andreev, un soldat rus din compania a cincea a regimentului 1009, a prezentat situația dezastruoasă în care se află ofensiva rusă din regiunea nordică ucraineană Harkov. Unitatea lui a fost decimată de focul ucrainean constant și de atacurile cu drone în Vovceansk, unul dintre obiectivele Rusiei, relatează The Guardian.
"Ne fac franjuri, pur și simplu. Suntem trimiși sub foc de mitraliere, de drone, în timpul zilei, ca animalele la tăiere. Iar comandanții urlă doar 'Înainte, înainte!'", a spus Andreev, într-un mesaj video postat pe Telegram.
"Nu știu dacă mai scap, dar trebuie să o spun în memoria celor care au murit ca animalele la tăiere aici din cauza unor anumiți indivizi", a spus Andreev, în clipul care a fost difuzat prima oară de canalul de Telegram Asta și verificat de ziarul britanic.
"Mergi pe stradă și totul pare să fie în regulă. Dar apoi ești prins într-un masacru. În prima noapte, jumătate din companie a murit imediat", a continuat soldatul rus.
În apropierea orașului Harkov se dau lupte grele după ce trupele ruse au trecut granița pe 9 mai pentru a deschide din nou frontul în această regiune.
În prima săptămână a ofensivei, rușii au ocupat aproximativ 250 de kilometri pătrați din teritoriul ucrainean, una dintre cel mai mari cuceriri ale Moscovei din ultimele 18 luni, punând sub semnul întrebării capacitatea de apărare a Ucrainei.
Însă Kievul a reușit în mare măsură să stabilizeze frontul, evitând posibilitatea ca Harkov, al doilea mare oraș al Ucrainei, să fie încercuit și cucerit de inamic.
Rusia are pierderi astronomice în Harkov
Ofensiva din nordul regiunii Harkov a implicat până la 30.000 de militari ruși, potrivit unui oficial ucrainean, citat de Kyiv Independent.
Forțele ruse au înaintat până acum la mai puțin de 10 kilometri pe teritoriul ucrainean și nu au reușit să preia controlul asupra Vovceansk, un oraș cu o populație de aproximativ 17.000 de locuitori înainte de 2022.
Însă prețul acestui mic câștig este uriaș. Rusia a suferit pierderi "astronomice" în timpul campaniei din regiunea Harkov, a spus săptămâna trecută, sub rezerva anonimatului, un oficial NATO citat de Ukrainska Pravda, în timpul unei reuniuni a miniștrilor Apărării NATO la Bruxelles.
"Câștigurile din regiunea Harkov par să fi venit la un preț destul de mare pentru Rusia", a spus acesta. "Rusia a suferit probabil pierderi de aproape 1.000 de oameni pe zi în luna mai, ceea ce este o cifră astronomică", a precizat el.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu publicat pe 25 mai că pierderile Rusiei în timpul ofensivei au fost de opt ori mai mari decât cele suferite de forțele ucrainene.
Potrivit datelor ucrainene, pierderile rusești în Ucraina au depășit pragul sumbru de 500.000 pe 25 mai. Cifra nu a putut fi verificată independent.
La reuniunea grupului Ramstein de la Bruxelles, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a oferit un număr mai mic, ridicând pierderile rusești la 350.000 de morți sau răniți.
Moscova nu comentează de obicei cu privire la pierderile sale.
Propaganda ascunde dezastrul de pe front
Presa de stat și oficialii de la Moscova continuă să susțină că trupele ruse avansează în direcția Harkovului. "Divizia" de bloggeri militari ruși, încolonată pe linia de propagandă a Kremlinului, respectă versiunea oficială despre război, prezentând ofensiva din Harkov într-o lumină pozitivă și anticipând prăbușirea rapidă a rezistenței Ucrainei.
Însă pe rețelele de socializare au apărut zeci de postări în care oamenii din Rusia încearcă să afle ceva despre rudele lor care participă la ofensiva din Harkov, ceea ce sugerează că Moscova continuă să aibă pierderi foarte mari.
Unii au criticat pregătirea precară pe care soldații au primit-o înainte de declanșarea ofensivei. "N-am mai auzit de fratele meu din 12 mai, când au fost trimiși la Vovceansk. Sunt îngrijorat că instruirea a durat doar o săptămână. O fi legal așa ceva?", a scris Evgheni pe platforma de socializare VKontakte.
În ciuda pierderilor mari, sprijinul general pentru războiul din Ucraina rămâne ridicat, propulsat în mare parte de propaganda neîncetată și de lipsa unor puncte de vedere diferite.
Un sondaj publicat de grupul independent Levada a arătat că 74% din ruși susțineau acțiunile Kremlinului, dar 50% din subiecți erau de acord cu începerea unor negocieri pentru pace, în timp ce 40% au spus că preferă să se revină la situația de dinaintea invaziei.
Conducerea militară rusă și-a întețit eforturile de prindere a numărului tot mai mare de dezertori. Publicația independentă rusă Verstka a publicat un raport care arăta că armata Rusiei a luat sute de soldați mobilizați care nu doreau să lupte și i-a trimis în tranșee sub amenințarea armelor.
Moscova a reușit până acum să-și refacă efectivele fără a ordona o nouă mobilizare în masă, oferindu-le recruților salarii generoase și bonusuri. Astfel a recrutat aproximativ 30.000-40.000 de soldați în fiecare lună, potrivit unei estimări a ministerului britanic al Apărării.
Ucraina a trecut, la rândul ei, printr-o penurie de muniție și se confruntă cu reducerea efectivelor și pierderi mari pe front.
Și în timp ce ofensiva Rusiei în Harkov pare să stagneze deocamdată, campania sa a reușit să atingă măcar unul dintre obiectivele sale: atragerea rezervelor vitale ucrainene în regiune, departe de pozițiile defensive din est, în timp ce forțele ruse au continuat să avanseze pe liniile estice, semnalându-și intenția de a continua să înainteze și de a încerca să cucerească întreaga regiune Donețk.